Pressemeddelelse -

Ny rapport beskriver framgångsrikt samarbete mellan offentlig sektor och civilsamhället för unga med psykisk ohälsa

I en ny nordisk forskningsrapport beskrivs en svensk och två danska verksamheter för unga med psykisk ohälsa. De utmärker sig då offentlig sektor och civilsamhället samarbetar för att förbättra ungdomarnas levnadsvillkor och skapa delaktighet.

– Vanligtvis arbetar inte representanter från olika sektorer under ett och samma tak, och även om det ofta talas om samarbetsformen har konkreta exempel visat sig vara svåra att hitta, berättar Lidija Kolouh-Söderlund, projektledare på Nordens Välfärdscenter.

Omtalat men ovanligt

Med så pass få studier på just samarbeten mellan volontärer och yrkesverksamma finns fortfarande väldigt lite empiri. Rapporten fyller därför ett stort behov. Den sammanställer åtta månaders deltagandeobservationer och totalt 60 intervjuer med både representanter ifrån olika professioner och ungdomarna själva.

Bland annat visar analysen att nya metoder utvecklas när sektorer samarbetar. Därför skapas en komplex miljö med både möjligheter och hinder för delaktighet och förändring. Rapporten visar även att nya arbetsroller och positioner uppstår såväl inom den offentliga sektorn som bland civilsamhällets volontärer.

Rapporten ger praktiker och beslutsfattare flera konkreta rekommendationer både om arbetssätt och om hur området kan vidareutvecklas.

Här kan du ladda ner och beställa publikationen:

Läs mer om projektet "Unga in i Norden":

Emner

  • Arbejdsliv

Kategorier

  • forskning
  • socialpolitik
  • välfärd
  • nordiskt samarbete

Nordens Velfærdscenter, NVC, er en institution under Nordisk Ministerråd

Kontakt

Relateret materiale

  • UNGA VUXNA MED NEDSATT ARBETSFÖRMÅGA - En beskrivning av trygghetssystemen i Norden

    Vilka konkreta delar av de ekonomiska och sociala trygghetssystemen i Norden är aktuella för gruppen unga med psykisk ohälsa? Vilka regler styr och hur administreras trygghetssystemen? Den här rapporten visar att samtliga nordiska länder har välfärdssystem riktade till gruppen unga med psykisk ohälsa, men att systemen i de olika länderna skiljer sig åt i sin uppbyggnad.

  • Vilka arbetar med unga i Norden?

    Ny kartläggning av institutioner, myndigheter och organisationer med fokus på psykisk hälsa, arbete och studier. Vi är övertygade om att vi kan lära oss mycket av varandras olika lösningar. Det kan handla om att ta del av andras förebyggande åtgärder, utbyte av evidensbaserade arbetsmetoder och att dela lärdomar från framgångsrika projekt för att motverka att unga nordbor hamnar i utanförskap.

  • Hur gör grannarna? - om nordisk funktionshinderspolitik

    Det strategiska arbetet för ökad delaktighet och ett samhälle för alla anknyter också till FN:s konvention rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Under 2016 pågår utvärderingar av nuvarande strategier på flera håll i Norden. Det finns samtidigt ett intensivt arbete med utformning av kommande strategier och/eller handlingsplaner för funktionshinderspolitiken.

  • Så här skapar du möten för alla

    Rapporten Möten för alla från Nordens Välfärdscenter är en komplett checklista för arrangörer av konferenser, möten och seminarier. Den varvar inspiration med värdefulla råd och går igenom regler och riktlinjer gällande tillgänglighet. Grundprincipen är att deltagande ska kunna ske på lika villkor oavsett funktionalitet.