Skip to content
Global undersökning avslöjar genusskillnader i ungdomars motståndskraft: En uppmaning att vidta åtgärder för att stödja unga tjejer.

Press release -

Global undersökning avslöjar genusskillnader i ungdomars motståndskraft: En uppmaning att vidta åtgärder för att stödja unga tjejer.

[Göteborg 6 mars 2024] - Motståndskraft syftar till förmågan att möta, hantera och anpassa sig efter motgångar och är en av de viktigaste egenskaperna för ungdomar att behärska för att de ska trivas i en komplex och föränderlig värld. Ny forskning visar att tonårsflickor ligger efter pojkar när det gäller denna kritiska faktor som kan påverka deras framtida framgång.

I en banbrytande studie utförd av den internationella studentutbytesorganisationen Educatius, har Global Youth Resilience Index avslöjat anmärkningsvärda genusskillnader hos ungdomar från nio olika länder sett till deras motståndskraft. Dessa länder inkluderar USA, Kina, Sverige, Brasilien, Vietnam, Italien, Frankrike, Tyskland och Spanien.

I denna undersökning, som omfattar över 4 000 ungdomar i åldern 16-20 år, belyser man vikten av att vara motståndskraftig. Förmågan att hantera motgångar och anpassa sig positivt till utmanande omständigheter, undersöks i samband med olika faktorer som familj, skola, kamrater, samhällsförbindelser och individuella psykologiska egenskaper.

Pojkar visar på högre nivåer av motståndskraft än flickor inom de flesta faktorerna

Studien visar på betydande genusskillnader sett till motståndskraft, där pojkar generellt i alla undersökta länder får högre poäng när man undersöker olika faktorer kopplat till motståndskraft.

De största genusskillnaderna observerades i områdena som benämns som "negativ kognition" och "sociala färdigheter" i undersökningen. Särskilt utmärkande var skillnaderna i Sverige, Italien, Tyskland, Brasilien och USA, där pojkar tenderar att vara mindre benägna att ha negativa kognitioner och uppger bättre sociala färdigheter än flickor.

”Negativ kognition” avser i denna undersökning självkritiska tankar och föreställningar som individer har om sig själva eller andra. Detta kan påverka deras känslomässiga tillstånd och beteende negativt. Dessa tankar kretsar ofta kring teman som otillräcklighet, sårbarhet och självkänsla, och yttrar sig i föreställningar som "jag är värdelös", "jag duger inte" eller "jag kan inte lita på någon".

På frågan "Om något gör mig upprörd, så påverkar det hur jag känner för allting" instämmer 60% av svenska tonårstjejer med, ser man till de svenska tonårspojkarna i stället är denna siffra 38%.

Med ”sociala färdigheter” avses i denna undersökning de förmågor som gör att ungdomar kan interagera effektivt - detta inkluderar förmågan att uttrycka åsikter inom en grupp, kommunicera känslor och tankar till andra, delta i samtal med jämnåriga, dela med sig av personliga tankar och fatta viktiga beslut.

53% av de tillfrågade svenska flickorna instämde med påståendet "Jag har svårt att fatta viktiga beslut", jämfört med 42% av pojkarna.

Användning av sociala medier och motståndskraft

Global Youth Resilience Index undersöker också sambandet mellan användning av sociala medier och motståndskraft, där överdriven användning, särskilt på natten, korrelerar med lägre motståndskraft. Intressant nog rapporterar kvinnor att de tillbringar mer tid på sociala medier än män, vilket understryker vikten av en balanserad användning av sociala medier för att främja motståndskraft.

Resultaten visar också att pojkar är mer benägna att ägna sig åt sport och träning, medan flickor är mer benägna att äta hälsosamt, sova tillräckligt och öva på musikinstrument.

Stärka nästa generation av unga kvinnor

När världen uppmärksammar den internationella kvinnodagen den 8 mars är dessa resultat en del av den globala dialogen om jämställdhet och stärkande av kvinnor och flickor. Skillnaderna mellan könen när det gäller hur väl man kan möta och hantera motgångarhos världens unga, understryker det akuta behovet av att hjälpa unga flickor att utveckla sin motståndskraft. Ett viktigt värde för att trivas i en snabbt föränderlig värld och framtid.

Det finns ett akut behov av att utbildare, beslutsfattare, föräldrar och samhället undersöker dessa skillnader och utvecklar riktade strategier för att stödja och stärka unga flickors motståndskraft. Genom att undersöka och ta itu med genusskillnaderna kopplat till motståndskraften, kan vi ge nästa generation av unga kvinnor möjlighet att med rätt verktyg kunna övervinna motgångar och trivas i vårt ständigt föränderliga globala landskap.

Related links

Topics

Categories


Med 21 års erfarenhet och kontor i 22 länder är Educatius den största organisationen som ägnar sig åt akademiska utbytesprogram utomlands. Varje år ser Educatius till att över 8 000 internationella elever på gymnasieprogram i USA, Storbritannien, Irland, Europa, Australien och Kanada lyckas, samt att värdfamiljer och våra partners får en enastående upplevelse. Dessutom bidrar Educatius till att förbättra tillgången till utbildning genom sitt stöd till Aiducatius, som gynnar studenter i Tanzania, Gambia, Brasilien och Ecuador.

Contacts

Related content

Unlock the world. Study abroad.

As a leading provider of international exchange programs, Educatius boasts 20 years of experience and is the largest organization dedicated to academic high school programs abroad.

Educatius
Kungsportsavenyen 32
SE-411 36 Gothenburg
Sweden