Tiedote -

Nyt temahefte fra Nordens Välfärdscenter: Empowerment og velfærdsteknologi til kronikere

70-80 % af sundhedsudgifterne i de nordiske lande går i dag til kronikerområdet

I løbet af de kommende år vil antallet af mennesker med kroniske sygdomme stige stærkt, blandt andet fordider bliver mange flere ældre. De medicinske fremskridt bevirker også, at flere kan leve længere med en kronisk sygdom. Civilisationssygdomme som diabetes, overvægt og hjerte-karsygdomme, vil ligeledes medføre, at vi får flere borgere med kroniske sygdomme i Norden. Samtidig vil antallet af borgere i den arbejdsduelige alder stagnere eller mindskes.

Opretholdelsen og videreudviklingen af indsatsen over for mennesker med kroniske sygdomme gør det nødvendigt at rationalisere og udnytte ressourcerne optimalt. Med telemedicinske løsninger vil de borgere, der kan og vil, i langt større udstrækning selvstændigt kunne udføre en række af de ydelser, som i dag bliver udført af personale i social- og sundhedssektoren.

I dette temahefte kommer vi bredt rundt om kronikere, der selv håndterer deres sygdom ― med øet selvstændighed og livskvalitet til følge.

Nordens Välfärdscenter, NVC, är en institution under Nordiska ministerrådet, social- och hälsosektorn.

Linkit

Aiheet

  • Terveys, sairaanhoito, lääketiede

Kategoriat

  • kroniker
  • välfärdsteknologi
  • telemedicin
  • nordiskt samarbete
  • nordiska ministerrådet
  • nordens välfärdscenter

Nordens Välfärdscenter, NVC, är en institution under Nordiska ministerrådet, social- och hälsosektorn.

 

Yhteyshenkilöt

  • Nyt temahefte fra Nordens Välfärdscenter: Empowerment og velfærdsteknologi til kronikere
    Nyt temahefte fra Nordens Välfärdscenter: Empowerment og velfærdsteknologi til kronikere
    Lisenssi:
    Käyttö mediassa
    Tiedoston tallennusmuoto:
    .pdf
    Lataa

Liittyvä sisältö

  • Stereotypin om den alkoholiserade samen

    Bilden av samer som ett törstigt folk är en stereotypi, argumenterar Anna Rita Stein i sin artikel om alkoholvanor bland samer. Det samiska folket lever inom fyra länders gränser och de påverkas både av lokala och nationella dryckesvanor, därför kan man inte prata om en samisk dryckesvana.

  • Ny rapport: En arbetsmarknad för alla?

    Oavsett konjunkturläget, har personer med funktionshinder en svagare ställning på arbetsmarknaden. I rapporten "En arbetsmarknad för alla?" jämförs de nordiska ländernas strategier för att öka sysselsättningen bland personer med funktionsnedsättningar.

  • Större fokus på alkoholbrukets skador på andra

    Det är inte bara den som dricker som riskerar att skadas av alkoholen, utan också familjen, kollegorna och samhället i stort. Läs hur frågan tas upp i Norden och övriga världen i Nordens Välfärdscenters nya publikation.

  • Ny rapport om arbetsmarknaden för Nordens äldre

    I alla de nordiska länderna är det en uttalad politisk målsättning att öka deltagandet i arbetslivet bland seniorer. Bakgrunden ligger i vilja att upprätthålla ländernas relativt generösa välfärdssystem, trots en åldrande befolkning. I rapporten ”Det dreier seg om helse og arbeidsglede” diskuteras ländernas olika vägval när det gäller äldres situation på arbetsmarknaden.

  • Nordisk Jobbmässa och konferens om ungdomsarbetslöshet

    En jobbmässa och därpå följande konferens arrangerades den 22 april på Voksenåsen, Norges nationalgåva till Sverige, i Oslo. Temat för dagen var ungdomsarbetslöshet. Mässan besöktes av närmare två hundra ungdomar, många av dem hade kommit från Sverige. Konferensen som följde handlade om hur fler unga ska kunna komma i arbete.