A Litkey Farkas a Ford Edge márkanagykövete csapatával megnyerte a 2019-es Soling VB-t

A Ford Edge nagykövete, Litkey Farkas ismét győzedelmeskedett a soling világbajnokságon

2019. Október 1. - Szeptember 22-27 között rendezték La Baule-ban, Franciaországban a Soling hajóosztály világbajnokságát, amelyen 14 ország harmincnyolc hajója vett részt. A világbajnok a Litkey Farkas, Joó Kristóf és Német Pepe trió lett.

Két magyar hajó indult a versenyen a háromszoros világbajnok Litkey Farkas, és a 2018-as Európa- bajnok csapat, Dr. Varjas Sándor vezetésével. Litkey idén új csapattal, de nagyon rutinos, kiváló soling vitorlázókkal vett részt a versenyen.

„Az idei évben két kiemelt versenyünk volt. A Kékszalag, amelyen sikeresen szerepeltünk és bronzérmet nyertünk, valamint a Soling világbajnokság. Erre a versenyre is itthon, a Balatonon készültünk, de az atlanti óceán partjára jellemző nagy árapályra lehetetlen volt felkészülni, ez nehezítette meg leginkább a versenyt. Az apály minden nap máskor tetőzik és az öbölben az áramlás ehhez a jelenséghez igazodik, amikor emelkedik, a víz a part felé folyik, amikor csökken akkor pedig az óceán felé. A rendezők azonban sokat segítettek ennek a feladatnak a megoldásában. A verseny 10 futamból állt, amelyből a leggyengébb eredményt nem vették figyelembe az összesítésnél. Minden nap két futamot rendeztek. Mi kicsit óvatosabban kezdtük egy 5. hellyel, de a második futamot már megnyertük. Ahogyan az időjárás előrejelzés ígérte egész héten jó erős szél fújt, ami kedvezett nekünk. Nagy szélben ritkán születik meglepetés. A második nap már negyedik és első helyekkel az élre álltunk és innen kezdve egyre nagyobb előnnyel vezettük a versenyt. Legfőbb riválisaink a holland, brazil és kanadai hajók voltak, illetve a címvédő argentin csapat is futamról futamra jobban szerepelt. Nagy erőt éreztem a hajóban így egészen a nyolcadik futamig nagyon nyugodtan versenyezhettem, sajnos ekkor vezető helyen eltörött az orrvitorla behúzó kötél csigája. A futam alatt ugyan megjavítottuk, de ismét eltört, így futottunk be a 11. helyen. Ezzel együtt is növeltük előnyünket és nagyon megnyugtató 10 pont előnnyel vártuk az utolsó napot.

Az utolsó előtti futamban aztán az első szakaszon elkövetett hiba után nagy küzdelemben csak a hetedik helyre tudtunk előre jönni. Így is maradt 4 pont előnyünk a brazilokkal szemben az utolsó futam előtt, melyben második helyen értünk célba. Szoros küzdelemben, de megvertük a brazilokat és így világbajnokok lettünk.”

Litkey Farkasnak ez a negyedik világbajnoki címe és ezzel az örök ragsorban a világbajnokságok legeredményesebb soling kormányosa lett. Magyarország ezzel a győzelemmel a nemzetek ragsorában felzárkózott a negyedik helyre. Győzelméhez és kiemelkedő spotteljesítményéhez a Ford Magyarország is gratulál! Büszkék vagyunk, hogy a csapat szállító járműveinek biztosításával egy kicsit a Ford is hozzájárult ehhez a győzelemhez!

Sajtókapcsolatok PR és Közkapcsolatok igazgató Sajtókapcsolatok, sajtószóvivő