A Ford GT versenyprogram meghosszabbítása a 2019-es évadig

A Ford GT versenyprogram meghosszabbítása a 2019-es évadig

• A Ford minimum három további IMSA és a WEC évadra meghosszabbítja a Ford GT versenyprogramot
  • A versenyprogram segítségével a Ford Motor Company hatékonyabban fejlesztheti az EcoBoost motorok, a fejlett aerodinamika és a kis tömegű anyagok technológiáit

Alig két héttel azután, hogy látványos győzelmet aratott a Le Mans 24 órás futam GTE Pro kategóriájában, a Ford Motor Company bejelentette, hogy minimum három további IMSA és a WEC évadra meghosszabbítja a Ford GT gyári támogatású versenyprogramját.

„Szeretnénk, ha mindenki tudná, hogy a WEC és az IMSA globális, hosszú távú elkötelezettséget jelent számunkra az autóversenyzés világában,” nyilatkozta Raj Nair, a Ford Motor Company termékfejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke és műszaki főmunkatársa. „Ford GT programunk első kitűzött célja a Le Mans-i győzelem volt, és hatalmas büszkeséggel tölt el minket, hogy ezt már az első évben képesek voltunk elérni. Most egy egész pályás, négy éves támadássorozatba kezdünk az IMSA és a WEC bajnokságokban, bebizonyítva, hogy a Ford GT versenyautókkal immár a világon mindenütt számolni kell.”

„Azért léptünk pályára a motorsportban, hogy futamokat és bajnokságokat nyerjünk – ám ugyanilyen fontos az is, hogy a versenyzés segít mérnöki tudásunk fejlesztésében. Az itt gyűjtött tapasztalatok eredménye sorozatgyártású autóinkat is gazdagítja majd, így a még modernebb EcoBoost motorok, a fejlett aerodinamikai megoldások és a kis tömegű anyagok előnyeit hamarosan minden Ford-vásárló élvezheti.”

„Úgy érezzük, hogy a Ford GT versenyprogram egyaránt fontos üzenetet hordoz az autóipar és a motorsport-rajongók számára: azt az üzenetet, hogy elkötelezetten törekszünk a Ford globális versenyképességének növelésére,” jelentette ki David Pericak, a Ford Performance globális igazgatója.

„Ugyanakkor arra is ügyelünk, hogy a versenyzés ne legyen öncélú. A Ford GT program tökéletes példa arra, hogyan hasznosítjuk versenytapasztalatainkat annak érdekében, hogy továbbfejlesszük a Ford termékeit – azokat az autókat, amelyeket vásárlóink nap mint nap használnak. A GT sorozatgyártású változatát és a versenyautót egy időben, párhuzamosan fejlesztettük, ami hatalmas kihívás volt mindannyiunk számára, de közben az is bebizonyosodott, hogy a Ford Performance gyártási és motorsport-ágazata képes úgy együttműködni, hogy annak mindenki hasznát lássa.”

A program első évében két Ford GT versenyez az IMSA WeatherTech Sportscar Bajnokságban, két másik Ford GT pedig a FIA Hosszútávú Világbajnokságon indul.

A program első eredménye, hogy június 19-én Le Mans-ban a Ford GT-k megszerezték az első, a második és a negyedik helyezést. A győztes 68. rajtszámú versenygép pilótái a francia Sébastien Bourdais, az amerikai Joey Hand és a német Dirk Müller voltak.

Az IMSA programban a Ford GT már májusban megszerezte első győzelmét, amikor a Laguna Seca pályán Richard Westbrook és Ryan Briscoe autója lépte át elsőként a célvonalat. A WEC program első dobogós helyezést Marino Franchitti, Andy Priaulx és Harry Tincknell szerezte meg, akik második helyezést értek el Spa-Francorchamps futamon.

A WEC GT egyéni bajnokságában jelenleg a Ford GT pilótái, Billy Johnson, Olivier Pla és Stefan Mücke állnak az első helyen.

Az IMSA programban ezen a hétvégén izgalmas verseny folyt a Sahlen 6 órás futamon a New York-i Watkins Glen pályán, a WEC következő eseménye pedig a 6 órás Nürburgring futam lesz július 24-én.

A Chip Ganassi Racing csapat

Chip Ganassi immár 25 éve állandó szereplőnek számít az autóversenyzés világában, és mára az egyik legsikeresebb és leginnovatívabb szemléletű csapattulajdonosként tartják számon. Csapatai jelenleg négy autóval versenyeznek a Verizon IndyCar sorozatban, két autóval a NASCAR Sprint Cup sorozatban, egy autóval a NASCAR XFINITY sorozatban, két gyári Ford GT-vel az IMSA WeatherTech SportsCar Bajnokságban, két gyári Ford GT-vel a FIA Hosszútávú Világbajnokságon és két autóval a Red Bull Global Rallycross sorozatban. A csapatok összesített eredménye 18 bajnoki cím és 170 győzelem, amelyeket többek közt az Indianapolis 500, a Daytona 500, a Brickyard 400, a daytonai Rolex 24 és a sebringi 12 órás futamokon értek el. Ganassi két ultramodern versenyműhelyt működtet Indianapolisban és az észak-karolinai Concordban; a csapat székhelye a pennsylvaniai Pittsburgh-ben található. További információ: www.chipganassiracing.com

A Ford Motor Company globális autóipari és mobilitási vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. Az összesen mintegy 203.000 alkalmazottat foglalkoztató, világszerte 67 gyártóüzemet működtető vállalat alaptevékenysége a Ford személyautók, haszongépjárművek, SUV-ok és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók gyártása, értékesítése, finanszírozása és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. Ugyanakkor a Ford lendületesen dolgozik az új lehetőségek kiaknázásán is a Ford Intelligens Mobilitás terv alapján, aminek célja, hogy piacvezetővé tegye a vállalatot a konnektivitás, a mobilitás, az önállóan működő autók, a vásárlói élmény és az adatfeldolgozás területén. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. Amennyiben több információra van szüksége a Ford termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company szolgáltatásairól, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot