Skip to main content

Branschorganisation för hållbar snöskoterturism etableras

Press release   •   May 07, 2019 13:59 CEST

Deltagarna vid konferensen på Frösön välkomnar den nya branschorganisationen för hållbar snöskoterturism.

I stora delar av Norrland är snöskoterturismen betydande. En rad företag är närmast beroende av den för att kunna bedriva sin verksamhet vintertid. Samtidigt finns det ur ett hållbarhetsperspektiv utmaningar med den här typen av verksamheter och det är företagen i branschen och andra aktörer i anslutning till den medvetna om.

Vid en konferens på Frösön den 3 maj, med ett 80-tal deltagare från Sälen i söder till Arjeplog i norr, togs ett enhälligt beslut om att gå vidare med att etablera en branschorganisation för hållbar snöskoterturism. Vid konferensen valdes en interimsstyrelse bestående av; Sture Hernerud i Krokom, Marika Westberg i Frostviken, Stig Strand i Hemavan, Anna Eriksson i Sälen, Karl-Arne Wagenius i Funäsdalen och Thomas Wärdell i Östersund.

Andreas Edholm, projektledare på Jämtland Härjedalen Turism, har sedan i oktober 2018 arbetat med att förankra etableringen av organisationen med utgångspunkt i Jämtland Härjedalen. Det är dock uttalat från början att det ska vara en nationell angelägenhet och att organisationen ska ingå i det Nationella Snöskoterrådet.

Under den närmaste tiden kommer det fortsatta arbetet att handla om att utforma en strategisk plan för den nybildade branschorganisationen. Ett 30-tal företag och organisationer har redan idag anmält sitt intresse för medlemskap. Inom ett år är det rimligt att det är 100 medlemmar i norrlandslänen.

En viktig utgångspunkt är att branschen själv ser att de behöver bli bättre på att ta ansvar för en rad frågor i anslutning till snöskoterverksamheten. Det finns stora behov av att skapa en organisation som kan påverka utvecklingen och säkerställa en positiv framtid för hållbar snöskoterturism.

Dessutom behöver branschen en aktör som kan arbeta med kommunikation av aktuella frågor samt vara en part i samarbetet med myndigheter på olika nivåer, kommuner och andra aktörer inom besöksnäringen.

Kontaktperson: Andreas Edholm, Projektledare JHT
Telefon: 070-209 02 31. E-post: andreas.edholm@jht.se

Jämtland Härjedalen Tourism (JHT) is an economic association founded in 1995. It is the professional business platform for the development of the tourism industry in Jämtland Härjedalen. JHT represents the region’s tourism industry in national and international contexts. JHT is owned by and cooperates with the county’s destinations and tourist companies, representatives of the public sector and stakeholder organisations. The association board is made up of representatives of the county’s tourism industry and representatives of the municipalities and the Regional Association, Region Jämtland Härjedalen.

Comments (0)

Add comment

Comment

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.