Press release -

LogTrade hjälper restauranger tjäna pengar på matsvinn

För restauranger som vill laga mat på butikers matsvinn kan det bli dyrare att hämta den maten än att köpa ”nytt”. Det beror bland annat på transporterna och logistiken. För att göra något åt detta har Vinnova beviljat Chalmers Industriteknik anslag för att – tillsammans med Paul Svensson Mat AB, LogTradeWhyWaste, Coop, Stockholm StadsmissionMartin & Servera samt Menigo – utveckla en hållbar lösning på dilemmat.

När kocken Paul Svensson, känd från bland annat SVT:s Maträddarna, startade sin popup-restaurang ReTaste förstod han snart att logistiken stod i vägen för att göra konceptet långsiktigt hållbart. Därför bestämde han och Kristina Liljestrand sig för att göra något åt saken.

Kristina Liljestrand är teknologie doktor i logistik och hjälper företag med logistikupplägg, och med affärsmodeller för att skapa cirkulära modeller. Hon berättar att ReTaste erbjöd en meny där allting är tillagat på överskottsmat från matbutiker, alltså mat man inte kan sälja men som fortfarande går att äta. På så vis visade ReTaste vad man kan göra med mat som vi ofta anser inte går att äta.

- Men vi måste hitta nya logistikupplägg. Lösningar som både ger bättre matchning av utbud och efterfrågan samt effektiva transporter. De få exempel som finns idag visar att restauranger eller hjälporganisationer ofta får åka från butik till butik i en skåpbil. Har man tur får man napp, annars åker man därifrån tom, säger Kristina Liljestrand och förklarar att det i slutändan kan göra det dyrare att hämta ”gratis mat” än att få ”nya” råvaror levererade.

- Idag vet vi att det finns mängder med tomma transporter på våra vägar, inte minst i stadsmiljön. Samtidigt letar butikerna efter smarta sätt att minska deras matsvinn på.

DYRARE MED GRATIS MAT

Kristina Liljestrand förklarar att utmaningen bland annat består i att få till ett system som gör att maträddande restauranger kan nyttja matsvinnsdata från butiker och transportdata på ett optimalt sätt. Samtidigt har startskottet för projektet precis gått, och de vet inte vilken lösning de kommer att landa i.

- Vi är ett mycket starkt team där till exempel kompetensen och nytänkandet inom områden som matsvinn, logistik och livsmedelsdistribution bådar mycket gott.

Fredrik Svedberg, VD på LogTrade, håller med Kristina Liljestrand.

- Den digitala logistiken befinner sig just nu i en mycket intressant tid där vi kan möjliggöra lösningar för cirkulär ekonomi som tidigare inte var tekniskt möjliga. Inte minst tack vare, till exempel, Ericssons nya globala standard för logistik, något som dessutom öppnar upp för kostnadseffektiva modeller.

LÖNSAMT & HÅLLBART

Logistiken är en viktig pusselbit för att kunna skala upp koncept som ReTaste. I forskningsprojektet kommer man därför ta fram ett upplägg för en affärsmodell som restauranger som vill rädda överskottsmat kan använda. Med en sådan på plats kan restauranger i mycket större skala rädda överskottsmat från butiker.

Forskningsprojektet löper fram till augusti 2019 och har ekonomiskt möjliggjorts av Innovationsmyndigheten Vinnova som ser projektet som en av många viktiga pusselbitar i steget mot en mer cirkulär ekonomi.

- Projektet är en av många ansökningar som vi beslutat att finansiera och det har valts ut i stor konkurrens, säger Ida Langborg, som är programledare för cirkulär och biobaserad ekonomi på Vinnova.

FAKTA

  • Det globala matsvinnet är världens tredje största utsläppare av växthusgaser efter Kina och USA (FAO 2015). Inom industrin, hos grossister och i detaljhandeln i Sverige slängs uppemot en kvarts miljon ton livsmedel per år (Naturvårdsverket).
  • PROJEKT: Restauranger räddar butikers matsvinn genom affärsmodeller och logistikupplägg
  • SYFTE: 1. Minska matsvinnet genom att restauranger tillagar mat som butikerna annars skulle ha slängts. 2. Utbilda och förändra attityder. Visa för konsumenter att högkvalitativ mat kan tillagas av livsmedel som gemene man ofta slänger i hushållet. 
  • EFTERÅT:  I augusti 2019 ska ett upplägg för gemensamma logistiklösningar mellan restauranger och butiker vara klar. Det betyder att det finns en handlingsplan för att i ett fortsättningsprojekt testa och implementera affärsmodellupplägg och logistiklösningar.

Related links

Topics

  • Environment, Energy

Categories

  • digital logistik
  • cirkulär ekonomi
  • logistik

Regions

  • Skåne

LogTrade är en högteknologisk mjukvarupartner och disruptiv möjliggörare inom leveranshantering. Vi arbetar med och hjälper några av världens största företag, logistikaktörer och universitet att överbrygga de transport- och leveransutmaningar som finns inom all handel idag.

Vår mjukvara är lika lättåtkomlig från alla plattformar, oavsett om de är röststyrda, är en mobil eller en surfplatta. LogTrade är också byggt för att sömlöst integrera med affärssystem, e-handels- och lagerhanteringsplattformar så som dessa system fungerar idag: Men också för att möjliggöra lösningar i den snabbt annalkande morgondagens verklighet, där systemen kommer verka mer och synas mindre. 

Contacts

Asma Ali

Press contact Head of PR & Communications PR & Communications

Related content