Gå videre til innhold
JUBLER FOR JUBILEUMSTILSKUDD: Fra venstre Magnus Sempler Holte, Kjersti Krageberg, Inger-Maren Slagsvold, Sven Inge Sunde, Margrethe Harr, Kari Fuglesang, Gry Linderud, Bjørg-Karin Ringen, Per Øyvind Riise og Terje H. Joranger.
JUBLER FOR JUBILEUMSTILSKUDD: Fra venstre Magnus Sempler Holte, Kjersti Krageberg, Inger-Maren Slagsvold, Sven Inge Sunde, Margrethe Harr, Kari Fuglesang, Gry Linderud, Bjørg-Karin Ringen, Per Øyvind Riise og Terje H. Joranger.

Pressemelding -

1,5 mill til nasjonalt utvandrerjubileum

Regjeringen bevilger 1,5 mill kr over statsbudsjettet til Anno Norsk utvandrermuseum og 200-årsmarkeringen av norsk utvandring til Amerika.

I 2025 er det 200 år siden den organiserte utvandringen fra Norge til Amerika startet. En nasjonal jubileumskomité ledet av tidligere statsråd Tora Aasland, er i gang med planleggingen. Anno Norsk utvandrermuseum har gått i front og tatt rollen som sekretariat for 2025-jubileet.

I dag, 5. september, fikk museet overraskende besøk av Margrethe Harr, stortingsrepresentant fra Hedmark og medlem av kulturkomiteen på Stortinget.

- 2025-markeringen er av nasjonal betydning. Derfor er det en glede for meg å fortelle at Regjeringen har satt av 1.5 mill kr i statsbudsjettet for 2024, slik at Anno Norsk utvandrermuseum kan styrke prosjektorganisasjonen og ledelsen av jubileet, smilte Harr.

- Dette er en utrolig gledelig nyhet! Vi har jobbet lenge med prosjektet, og det har allerede vokst seg veldig stort, med over 70 organisasjoner, lag og foreninger fra hele landet involvert, fortalte adm. dir. i Anno - Museene i Hedmark, Sven Inge Sunde.

- La de 1000 blomster blomstre

- Tusen takk til en regjering som forstår viktigheten av dette jubileet, og det arbeidet som må legges ned for at vi kan la de 1000 blomster blomstre, sa Tora Aasland på videolink fra Stavanger, og viser til at det ligger an til å bli mange små og store arrangement over hele landet i jubileumsåret.

- 2025 blir i tillegg til å markere utvandringen fra Norge, viktig for å belyse og forstå migrasjon i dag, sa Aasland, og får støtte fra kultursjef Kjersti Krageberg i utvandrermuseets vertskommune, Stange.

Framtidsperspektiv

- Jeg er stolt over Anno Norsk utvandrermuseum i dag, som får en ledende posisjon i et nasjonalt jubileum, og ikke minst at de klarer å løfte perspektivet til moderne migrasjon. Vi trenger å bli bedre på å forstå hverandre, og møte hverandre med trygghet. Dette skal kommunen også være med på! Mange tror museumsarbeid bare dreier seg om å se bakover, men det er snare tvert om - man bruker fortiden til å se framover, sa Krageberg.

- Den norske utvandringen var intens, bare Irland hadde relativt sett større utvandring. Det å forstå hvordan det var å være innvandrer på den tiden, er viktig sett opp mot de innvandringsbølgene Norge opplever i dag, sa Terje Hasle Joranger, fungerende prosjektleder ved Anno Norsk utvandrermuseum, og takket for den anerkjennelsen bevilgningen er til det arbeidet som er gjort så langt.

1,5 mill kr var den summen Anno Norsk utvandrermuseum hadde søkt om for 2024. I tillegg har de søkt om tilsvarende sum for selve jubileumsåret, 2025.

- Vi trenger penger også til gjennomføringen, ikke bare planleggingen. Men det får vi komme tilbake til ved neste års budsjett, smilte Tora Aasland, leder av den nasjonale 2025-komiteen.

Related links

Emner

Kategorier


www.annomuseum.no

Anno består av små og store museer i hele Hedmark – fra lokale bygdetun til museer med nasjonal og internasjonal betydning. Hos oss handler det om opplevelser som gjør noe med deg, og våre 29 besøkssteder formidler et bredt spekter av kultur- og naturhistorie. Anno Norsk utvandrermuseum ligger på Ottestad rett utenfor Hamar, er et av dem.

Kontakter

Stine Skrutvold Skjæret

Stine Skrutvold Skjæret

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 902 11 346

Relatert innhold

Museumsopplevelser i hele Hedmark!

Anno består av små og store museer i hele Hedmark – fra lokale bygdetun til museer med nasjonal og internasjonal betydning. Hos oss handler det om opplevelser som gjør noe med deg, og våre 29 besøkssteder formidler et bredt spekter av kultur- og naturhistorie.

Anno - Museene i Hedmark
Pb 117
2401 Elverum
Norge