Gå videre til innhold
Vintercamp med BYMIF. Foto: BYMIF
Vintercamp med BYMIF. Foto: BYMIF

Nyhet -

Skiturer, vintertelting og overnatting i snøhule

- Å kunne delta på arenaer hvor den jevne nordmann befinner seg er vesentlig for god integrering. Å bli kjent med norske ungdommer i trygge omgivelser gjør det lettere å bygge broer, skape vennskap og minske fordommer, forteller Lene Hovland Rennestraum i BYMIF - Byomfattende senter for enslige mindreårige flyktninger i Bydel Gamle Oslo.

En grytidlig morgen i februar møtte ungdommer fra BYMIF opp på Oslo bussterminal. Sammen med to ansatte bar det ut på vinterferietur. Sekkene var pakket og utstyret på plass. Etter seks timers busstur befant de seg på Gjendesheim, midt i den vinternorske fjellheimen med blå himmel og strålende sol.

Siden 2009 har BYMIF arrangert ferieturer for enslige mindreårige flyktninger. De siste tre årene har det vært arrangert fire turer i året fordelt på vinterferie, to turer i sommerferien og en kort tur i høstferien.

Integrering og selvstendiggjøring er sentrale mål for arbeidet ved BYMIF. - Det er utrolig viktig å ha et tilbud til disse ungdommene i skolens ferier, sier Lene Hovland Rennestraum. Hun jobber med leksehjelp, aktiviteter og oppfølging av målgruppen i BYMIF.

- De siste årene er vinterferieturene gjennomført sammen med DNT (Den norske turistforening.) I år ble vi invitert med på vinterbasecamp som er en åpen gruppetur for ungdommer mellom 16 og 26 år, forteller hun.

Ungdommer fra ulike deler av Oslo og Norge var påmeldt, alle med ulik bakgrunn og alder. DNT hadde lagt opp et program som inneholdt blant annet skiturer, vintertelting og snøhulebygging. Noen lot seg også friste til å overnatte i snøhulen. Annen nyttig kunnskap de fikk med seg her var hvordan kle seg for vinterforhold og pakke sekk med nødvendig utstyr. - Disse opplevelsene gjør også at ungdommen blir mer selvstendige og mer klare for livet uten oppfølging. Senere vil de kunne oppsøke disse arenaene på egenhånd, sier Lene.

De enslige mindreårige flyktningene var fra Afghanistan, Syria og Eritrea. Botid i Norge varierte fra to måneder til fem år.

Turopplegget innebar mange gode mestringsopplevelser der ungdommene fra BYMIF deltok på lik linje med de andre ungdommene. Turlederne ved DNT hadde satt opp et felles program, med unntak av en skitur som ble delt inn i ulike nivåer tilpasset gruppens behov. Ledsagerne fra BYMIF bisto med praktisk hjelp, formidlet beskjeder og støttet «sine» ungdommer ved behov.

Fra venstre: Hanna Kahrs Henriksen og Lene Hovland Rennestraum

- Det beste med denne turen var å se at «våre ungdommer» så fint ble inkludert i en gjeng med norske. Etter fire dager sammen var det som om de hadde kjent hverandre lenge, forteller Hanna Kahrs Henriksen, også ansatt ved BYMIF. -De norske ungdommene virket nysgjerrige på flyktningenes historie og erfaringer. Det var fint å se. Og Lene og jeg ble mye bedre kjent med de unge i løpet av disse dagene sammen i vinterheimen, avslutter hun.

- Herlig å komme vekk fra hverdagen i Oslogryta og prøve noe helt nytt, sa en av ungdommene fra BYMIF. En annen innrømmet at det faktisk var litt deilig å koble bort mobilen. Det var nemlig ikke Wi-Fi for gjestene på Gjendesheim. Og en som er på vei ut av tilbudet på BYMIF syntes at dette var den absolutt perfekte avslutning. Kort sagt en vellykket gjennomført tur både for ungdommene og de ansatte som fulgte med.

BYMIF er underlagt Senter for flyktningekompetanse og integrering (SeFI) i Bydel Gamle Oslo.


Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Marte Kvam Eide

Marte Kvam Eide

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Avdeling Lokalsamfunn 90128103

Velkommen til Bydel Gamle Oslo!

Gamle Oslo er en bydel i utvikling. Som følge av utbygging på områdene Ensjø, Kværnerbyen og Bispevika er den med sine 60.000 innbyggere byens nest mest folkerike bydel. Mangfold og stor variasjon i levekår kjennetegner bydelen og gir unike muligheter og utfordringer. Les mer om befolkning, levekår og boforhold på Bydelsfakta.

Sammen med våre innbyggere og andre aktører jobber vi for å realisere visjonen «sammen om løsninger». Bydelens prioriterte satsingsområder for 2022-2025 er arbeid og aktivitet, forebyggende og tidlig innsats, helhetlige og tilgjengelige tjenester og gjensidige og robuste partnerskap.

Gamle Oslo består av delbydelene: Grønland, Kampen, Enerhaugen (med deler av Gamlebyen), Nedre Tøyen, Vålerenga, Ensjø (og Valle), Etterstad (og Helsfyr og Brynseng), Kværnerbyen (resten av Gamlebyen, Ryenberget og Nygårdskollen) og Bispevika (Sørenga, Loenga, Grønlia, Bjørvika øst) og øyene utenfor.

Bydel Gamle Oslo
Hagegata 22
0653 OSLO Oslo
Norge