Gå videre til innhold
Stor jubel under diplomseremonien for Bydelsmødrene i bydel Gamle Oslo! Foto: Marte K. Eide / Bydel Gamle Oslo
Stor jubel under diplomseremonien for Bydelsmødrene i bydel Gamle Oslo! Foto: Marte K. Eide / Bydel Gamle Oslo

Pressemelding -

22 nye Bydelsmødre i bydelen!

Bydel Gamle Oslo arrangerte en storslagen feiring under diplomseremonien for bydelens første 22 bydelsmødre denne uken. Seremonien foregikk på The Hub i Oslo sentrum og av gjester var ordføreren, bydelspolitikere og ikke minst samarbeidspartnere og tjenesteapparat fra bydelen.

- Jeg har en uforbeholdent begeistring for Bydelsmødrene og for det de bidrar til for å skape; trygghet, tillit, samhold og felleskap, sier ordfører Marianne Borgen (Sv).

- Samholdet som de viser etter å ha gjennomført kurskveldene er et resultat av hvor mye de har vokst og hvor stolte de er. De kommer til å være en utrolig styrke og rikdom for bydelen fremover.

Bydelsmødrene har fra mars til november i år gått gjennom et opplæringsprogram der de har fått faglig kunnskap, utvidet sitt nettverk og fått praktiske erfaringer med arbeidet som bydelsmor. Programmet inkluderte 17 ulike moduler der ulike fagpersoner både fra offentlig og privat sektor, som barnevern, politiet, politikere, helsepsykepleiere, utekontakter, ruskonsulenter og NAV ble invitert inn. Nå etter fullført opplæring går de ut som synlige og trygge brobyggere mellom det offentlige og sine egne lokalsamfunn.

    - Dette er vi veldig glade for! Bydel Gamle Oslo er svært godt fornøyd med gjennomføringen av utdanningen, sier Bydelsdirektør Tore Olsen Pran.

    - De 22 bydelsmødrene kommer fra 15 forskjellige land og kan snakke hele 18 forskjellige språk. Dette gjør at de har kontakt med en stor gruppe mennesker og spesielt med andre kvinner, som kommunale tjenester ikke alltid lykkes med å nå. Dette gir stor verdi.

    Bydelsdirektør Tore Olsen Pran er veldig glad for de nye bydelsmødrene i bydelen. Foto: Marte K. Eide / Bydel Gamle Oslo

    Bydelsmødrene kan kommunisere med sine nettverk på måter som gir forståelse og kunnskap om viktige temaer som familie, helse og samfunn. Dette kommer alle til gode og er med på å spre viktig informasjon.

    - Gratulerer med dagen, sa ordfører Marianne Borgen (Sv) til en hver av Bydelsmødrene som etter fullført grunnutdannelse fikk overrekt diplom og blomster for sin innsats.

    På scenen var også leder for Bydelsutvalget i Gamle Oslo, Emil Alnæs (MDG).

    - Bydelsmødrene er en ressurs for oss her i bydelen, og et eksempel på ordtaket “det trengs en landsby for å oppdra et barn” kan bli praksis. Det er målretta innsats for å bli bedre i stand til å hjelpe andre mennesker. Det er edelt gjort, og vel verdt en feiring, sa han.

    - Når bydelens tjenester også lærer av dere hjelper dere ikke bare innbyggernedirekte, men dere hjelper også tjenestene til å bli enda bedre, sa leder for Bydelsutvalget i Gamle Oslo, Emil Alnæs (MDG). Foto: Marte K. Eide / Bydel Gamle Oslo

    - Det er satt av midler for oppfølging av Bydelsmødre i Gamle Oslo i første halvår i 2023. Dette for å ha ressurser til å følge opp bydelsmødrene i overgangen til etablering som egen frivillig organisasjon. Midlene kommer fra Områdeløft Grønland og Tøyen.

    Det har vært viktig å etablere en dialog mellom tjenesteapparat og Bydelsmødrene, slik har de kunne bli kjent med hverandre og har etablert en kultur for erfaringsutveksling. I tillegg har bydelsmødrene fått en kontaktperson innenfor de ulike tjenestene. En slik tillitsbasert dialog har også gitt foreleserne unik kunnskap og innsikt om en gruppe mennesker som de ellers ikke ville nådd.

    En av de som hadde undervisningskveld med Bydelsmødrene var Astri Johanne Holm fra Oslo politidistrikt. Hun hadde en temakveld om vold i nære relasjoner og seksuallovbrudd som skapte stort engasjement hos bydelsmødrene.

    - Fra første stund i møte med denne herlige gjengen, gikk de rett i hjertet på meg. For en energi, for et pågangsmot og for en vilje til å bidra! Bydelsmødrene er et meget viktig tiltak for å gi ansvar og selvtillit til den enkelte, men også gi de en plattform hvor de kan bruke sine ressurser. Flere av våre bydelsmødre kommer fra land hvor det å bruke ulike voldsformer i hjemmet ansees å være en privatsak og eller heller ikke er omfattet av noe lovforbud.

    Mange av bydelsmødrene fikk en god klem av Astri Johanne Holm fra politiet. Foto: Marte K. Eide / Bydel Gamle Oslo

    - Jeg er sikker på av vi kommer til å ha et nært og godt samarbeid i fortsettelsen. 22 personer, som kan 18 ulike språk og kjenner ulike kulturer bedre enn mange, vil ha flere gode og treffsikre løsninger på lokale problemstillinger. Sammen blir vi rett og slett bedre!

    Bydelsmødrene har allerede oppnådd suksesser. Det er ulike tjenester i bydelen som har tatt kontakt fordi de ønsker besøk av Bydelsmødrene som deretter kan bidra til å spre informasjon om tjenestene. Barneverntjenesten ønsker å bruke Bydelsmødre som kulturmeglere. Avdeling Innovasjon og utvikling tar kontakt for å teste prosjekter. Team Byutvikling har engasjert de i ulike prosjekter. NAV ønsker å utvikle et videre samarbeid.

    - Jeg har fokusert på å markedsføre Bydelsmødre til alle relevante aktører som kan vare aktuelle å samarbeide med i framtiden. Det som er veldig inspirerende i vår bydel er at Bydelsmødrene har allerede vært veldig aktive og involvert i mange oppdrag som å delta i politisk debatt, gi innspill til nye prosjekter og møter opp i nabolags grupper hvor de ble koblet til store aktører, sier prosjektkoordinator Amira Zantouti.
    Raisa (t.v.) og Amira (t.h) fikk blomster fra de nye Bydelsmødrene som takk for god gjennomføring av grunnutdanningen. Foto: Marte K. Eide / Bydel Gamle Oslo

    - Vår oppgave nå er å styrke sosiale relasjoner blant disse mødrene slik vi får etablere en bærekraftig og stabil frivillig organisasjon som skal vare en viktig aktør i bydelen.

    Bydelsmødrene har også selv skapt arbeidsplasser til ungdom via UngJobb, både til barnepass under grunnutdanningen og som crew arbeidere under diplomseremonien.

    - Bydelsmødre i Bydel Gamle Oslo er et nytt konsept i bydelen som har skapt engasjement ,tillitsfulle relasjoner, bringe håp, ikke minst kulturelle inkluderingsprosess. Alt dette i samarbeid og erfaringsutveksling med bydelens tjenester, sier prosjektleder bydelsmødre i Gamle Oslo, Raisa Rehman

    God stemning under diplomutdelingen. Foto: Marte K. Eide / Bydel Gamle Oslo

    - Det er et godt eksempel av women empowerment fordi bydelsmødrene sier de har blitt mer rik på informasjon enn de var før kursene. De har mer styrke på gata nå fordi de kjenner flere kvinner med ulike bakgrunn, de sprer kunnskap og det har gitt dem et nettverk med engasjerte kvinner.

    Flere av bydelsmødrene holdt rørende taler om veien til å bli Bydelsmor, og hvilken verdi dette har hatt.

    Rørende taler fra scenen. Foto: Marte K. Eide / Bydel Gamle Oslo

    - Grunnen jeg ville bli en bydelsmor var for å kunne hjelpe barn og ungdom fordi det er de som lider mest i bydelen nå. Målet vårt er nå å holde sammen i lag for å forebygge barn og unge ikke havner i utenforskap, forteller Bydelsmor Amal Abdinoor.

    - Nå har jeg få et tittel som gir meg mulighet til å hjelpe andre og blir tatt på alvor. Dere har gitt meg et liv. Nå kan jeg bruke tiden min til noe bra og møte mennesker som trenger meg, sa Bydelsmor Tahira Iqbal fra scenen.

    Bydelsmor Anisa M.Mohamoud var delte også sine tanker.

    - Jeg er så takknemlig at jeg fikk mulighet og sjansen til å delta med fine ,gode lærerike læring om bydelsmor. Det setter jeg veldig stor pris på og jeg kommer til å fortsette å hjelpe de som trenger min kunnskap og erfaring videre i livet, sa hun.
    Lokalpolitiker Mats Kvaløy-Bjørbekk (Ap) sammen med Bydelsmor Dina Khaliqi. Foto: Marte K. Eide / Bydel Gamle Oslo

    - Jeg skal jobbe hardt for å markedsføre bydelens tjenester og løfte frivilligheten, sier Bydelsmor Dina Khaliqi.

    I 2023 skal Bydelsmødrene bli en egen frivillig organisasjon. De gleder seg til å fortsette det gode arbeidet som allerede er blitt startet.

    - Jeg er så heldig å lede et så fantastisk prosjekt. Det å bli kjent med utrolige dyktige folk som jobber for bydelen, å jobbe sammen med Bydelsmødrene som gir meg så mye glede og kjærlighet og å ha den muligheten til å hjelpe andre kvinner og familier gjør til at «jeg føler at the top of the world», avslutter prosjektleder bydelsmødre i Gamle Oslo, Raisa Rehman.

    Emner

    Kategorier

    Regions

    Kontakter

    Marte Kvam Eide

    Marte Kvam Eide

    Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Avdeling Lokalsamfunn 90128103

    Velkommen til Bydel Gamle Oslo!

    Gamle Oslo er en bydel i utvikling. Som følge av utbygging på områdene Ensjø, Kværnerbyen og Bispevika er den med sine 60.000 innbyggere byens nest mest folkerike bydel. Mangfold og stor variasjon i levekår kjennetegner bydelen og gir unike muligheter og utfordringer. Les mer om befolkning, levekår og boforhold på Bydelsfakta.

    Sammen med våre innbyggere og andre aktører jobber vi for å realisere visjonen «sammen om løsninger». Bydelens prioriterte satsingsområder for 2022-2025 er arbeid og aktivitet, forebyggende og tidlig innsats, helhetlige og tilgjengelige tjenester og gjensidige og robuste partnerskap.

    Gamle Oslo består av delbydelene: Grønland, Kampen, Enerhaugen (med deler av Gamlebyen), Nedre Tøyen, Vålerenga, Ensjø (og Valle), Etterstad (og Helsfyr og Brynseng), Kværnerbyen (resten av Gamlebyen, Ryenberget og Nygårdskollen) og Bispevika (Sørenga, Loenga, Grønlia, Bjørvika øst) og øyene utenfor.

    Bydel Gamle Oslo
    Hagegata 22
    0653 OSLO Oslo
    Norge