Gå videre til innhold
Jonas Bals har bakgrunn som fagutdannet maler og er i dag politisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Bals frykter at Norge er i ferd med å få arbeidende fattige, såkalt «working poor», slik vi ser i så mange andre land.
Jonas Bals har bakgrunn som fagutdannet maler og er i dag politisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Bals frykter at Norge er i ferd med å få arbeidende fattige, såkalt «working poor», slik vi ser i så mange andre land.

Pressemelding -

Jonas Bals om yrkesfagenes krise

Jeg vil gjøre mitt beste for å fortelle ungdom at bygningsbransjen er et bra sted å være, til tross for alle problemene som preger den i dag, sier Jonas Bals. Han er aktuell med boken «Hvem skal bygge landet?»

Byggebransjen har de siste årene vært preget av sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
Dette skyldes ikke naturkrefter, men er noe vi kan forandre på, sier Jonas Bals i boken.
"Om få år vil Norge mangle titusener av fagarbeidere. Samtidig skal vi bygge landet: Vi skal få ned klimautslippene, byene våre skal vokse, de store oppgavene står i kø. Ungdom bør satse på byggebransjen - men da må også byggebransjen vise at den satser på ungdommen. Det haster," sier Jonas Bals.


Det Gerhardsens generasjon oppnådde har forvitret
«Sammenligner en arbeidsfolks leveforhold i dag med forholdene slik de var for 50-60 år siden, kan en trygt si at det har vært en revolusjon. Og det største er at arbeidsmannen ikke lenger trenger å gå med lua i handa». Det skrev Einar Gerhardsen i sine erindringer for fire tiår siden.

Siden Jonas Bals ble ferdig utdannet malersvenn i 2001 har han på nært hold sett hvordan mye av det Gerhardsens generasjon oppnådde har forvitret i byggebransjen. I sin nye bok «Hvem skal bygge landet?» beskriver Bals hvordan det har skjedd, og hvorfor. Gjennom samtaler med arbeidere, tillitsvalgte, politifolk, forskere og andre viser han hvordan mistillit, utrygghet og manglende faglighet er blitt en utfordring i stadig større deler av norsk arbeidsliv. Det er fremdeles mulig å snu denne utviklingen, hevder han, men det haster.

Er krisen kommet for å bli?
Er yrkesfagenes krise kommet for å bli, sånn at vi må ha folk utenfra for å bygge Norge? Hvorfor har vi ikke lykkes bedre i kampen mot sosial dumping? Og hva kan vi gjøre? Dette er noen av problemstillingene Bals ser nærmere på i sin nye bok.

Jonas Bals (f. 1977)
er rådgiver for Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Han er utdannet malersvenn, og har siden tatt en master i historie ved Københavns Universitet. Han har jobbet som ombud i Oslo Bygningsarbeiderforening og vært rådgiver i Fellesforbundet. I 2012 ga han ut boka I bevegelse sammen med Jonas Gahr Støre. Nå er han aktuell med den nye boka «Hvem skal bygge landet?»

Kronikk: Tenker kortsiktig fortjeneste
«Mange fortviler over at arbeidsgiverne de siste årene har vært mer opptatt av å kunne ansette folk til minstelønn eller mindre, og at bransjen tenker kortsiktig fortjeneste på bekostning av det som egentlig gjør bransjen lønnsom, bærekraftig og samfunnsnyttig: Kompetanse, god organisering av arbeidet, og et godt arbeidsmiljø for de som jobber der.» Les Bals sin kronikk i VG

Emner


For mer info, sjekk https://www.cappelendamm.no/

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.