Gå videre til innhold
ALLE GODE TING ER TRE: Torkil Damhaug blir den aller første forfatteren som har mottatt Riverton-prisen tre ganger. Foto: Rebecca Damhaug
ALLE GODE TING ER TRE: Torkil Damhaug blir den aller første forfatteren som har mottatt Riverton-prisen tre ganger. Foto: Rebecca Damhaug

Pressemelding -

Torkil Damhaug får Riverton-prisen for tredje gang for krimromanen "Hund uten grav"

Dermed blir han den første forfatteren noen gang som har mottatt prisen tre ganger. Damhaug fikk den først i 2011 for Ildmannen og senere i 2016 for En femte årstid. Juryen har bestått av Sarah Natasha Melbye, Jon Ewo og Hans H. Skei.

– Jeg kjenner meg lettet og glad, kanskje enda mer enn sist. Når Riverton-juryen nå gir meg en tredje revolver, velger jeg å forstå det slik at de ser en utvikling i forfatterskapet mitt, og ikke bare en gjentagelse av noe jeg har skrevet tidligere, sier Torkil Damhaug etter å ha mottatt prisen på Litteraturhuset i Oslo torsdag ettermiddag.

Damhaug kjempet om prisen i krimselskap med Cappelen Damm-forfatterkollega H. S. Palladino (Den som frykter snøen). De øvrige nominerte var Myriam H. Bjerkli (Grønnøyd monster), Johan Høst (En nasjon i sjakk) og Ingrid Berglund (Den svarte svanen).

– For en bragd! Vi er overveldet og glade over at Torkil Damhaug får Riverton-prisen for tredje gang. Den gjeve utmerkelsen gir en bekreftelse på at Damhaug utfordrer og utvider krimsjangeren, at han som ingen annen kombinerer menneskelig drama med drivende, aktuell, politisk handling, sier redaktør Kari Joynt.

En NRK-programleder blir funnet drept

Torkil Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Han debuterte med Flykt, måne i 1996, og har til sammen gitt ut 11 bøker. Deler av juryens begrunnelse for at han nå får sin tredje revolver, denne gangen for Hund uten grav, er som følger:

«Ondskapen oppstår når noen ødelegger noe i en annen.» Sitatet kan stå som motto for denne romanen der så mye ødelegges i dysfunksjonelle familier, blant sårbare barn og ungdommer, i nære forhold som hvor det gjør mest skade. Det hele tar virkelig av idet en programleder i NRK, feminist og kjendis, blir funnet drept i sin søsters hjem. Drapet berører mange, og farligheter lurer på mange kanter. Uhygge og spenning preger denne boken som også er en samtidsroman i og med at den tar opp fenomener som metoo, nettroll og rasisme. Velskrevet, med skiftende synsvinkler, et rikt persongalleri og en uhyre kompleks intrige, har romanen utvilsomt også skjønnlitterære kvaliteter.

LES HELE JURYENS BEGRUNNELSE HER!

Om Riverton-prisen
Riverton-prisen, «Den gyldne revolver», deles ut årlig av Riverton-klubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. Prisen er et samarbeid mellom Riverton-klubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Prisen ble delt ut for første gang i 1973, og gikk i fjor til Heine Bakkeid for St. Avenger.

Riverton-klubben ble startet i 1972 og det er Riverton-klubbens egen jury som utnevner vinneren. Prisen og klubben er oppkalt etter forfatteren Stein Riverton.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Hansen

Tone Hansen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 92435573
Ole Bjerkebakke

Ole Bjerkebakke

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig Skjønnlitteratur +47 905 91 564
Vibeke Christiansen

Vibeke Christiansen

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig livsstil og krim & underholdning 41299950

Rikke Elling Grønvold

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig barne- og ungdomsbøker 99743904

Norges største bokforlag med utgivelser innen de fleste fagområder

Cappelen Damm er Norges største forlag. Forlaget utvikler, formidler, selger og distribuerer kunnskap, kultur og leseopplevelser til voksne og barn.