Gå videre til innhold
Changemaker på klimatoppmøtet i FN, - Det haster med gode ordninger for tap og skade

Pressemelding -

Changemaker på klimatoppmøtet i FN, - Det haster med gode ordninger for tap og skade

6. til 18. november møtes verdens ledere for å diskutere klimakrisen på FNs 27. klimakonferanse, COP27, i Egypt. Naja Amanda Lynge Møretrø, leder i Changemaker, er på plass i Sharm el-Sheikh for å delta på konferansen. Hun fremhever følgende punkter som blir spesielt viktig i år:

- "Den svært ødeleggende flommen i Pakistan tidligere i år og den langvarige tørken i mange land i Afrika, minner oss på hvor alvorlige klimaendringene er for mennesker, og hvilken fremtid vi får dersom vi ikke handler. Nå må land møtes og bli enige om hvordan vi både kan kutte utslipp i et mye raskere tempo, og få på plass gode ordninger for ødeleggelsene som skjer på grunn av klimaendringene", mener Møretrø.

    Det ligger foreløpig an til at nettopp klimaødeleggelser skal opp på agendaen i Egypt. Tap og skade har vært et betent tema i årevis, og nå skal det diskuteres på den offisielle agendaen. Hvilke ordninger for finansiering av tap og skade skal på plass? Hvordan denne diskusjonen utspiller seg, er for mange land og store deler av det globale sivilsamfunnet det som definerer om denne klimakonferansen blir vellykket eller ikke.

    - "Særlig forhandlingene om tap og skade vil være sentrale i år. Det er utrolig viktig at vi som verdenssamfunn planlegger for å håndtere de ødeleggelsene klimaendringene skaper. Det å ikke planlegge for noe vi vet skjer og vil skje i større grad i framtida, er utrolig lite fornuftig. Til nå har vi ikke fått til dette. Land som opplever klimaendringene i dag ber innstendig om gode ordninger for hjelp på bakken og mer penger til å bygge opp landene sine. Rike land med store historiske utslipp må bidra mye mer til gode løsninger, og bistå med mye mer finansiering - hvis ikke så har vi ikke sjans”, slår Møretrø fast.

    - "Heldigvis virker det som at Norge og andre rike land begynner å forstå dette, og er villige til å gå mer aktivt inn i samtaler om tap og skade, som har vært et svært betent tema i årevis. Det er vi helt avhengig av at de gjør for at vi skal ha sjans til å lykkes. Derfor har jeg større forhåpninger for fremgang på dette feltet nå enn tidligere år", sier Møretrø.

      COP27 vil bygge på resultatene av fjorårets klimakonferanse med mål om å skape reell klimahandling. I oktober kom FN med en ny rapport som viste at vi er på vei mot 2,6 graders oppvarming om vi fortsetter å følge dagens politikk. Møretro og Changemaker mener det er viktig at verdens ledere viser at de forstår hvor alvorlig og akutt klimakrisen er med en mer offensiv retning i klimapolitikken, ikke kun med ord på klimatoppmøtene.

      - "Klimatoppmøtene er kun nyttige så lenge politikerne drar hjem derfra og viser ekte handling. Den nye FN-rapporten viser bare hvor kritisk dette er, og minner oss på at politikerne gjør langt fra nok, selv om de påstår det selv. Derfor må vi fortsette å holde dem ansvarlige. De har vår fremtid i deres hender", avslutter Møretrø.

        Emner

        Kategorier


        Changemaker er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon. Kirkens Nødhjelp er en av Norges største bistandsorganisasjoner, og jobber med nødhjelp under katastrofer, langsiktig bistand og politisk påvirkning. Changemaker jobber bare med politisk påvirkning her i Norge.

        Kontakter

        Marte Hansen Haugan

        Marte Hansen Haugan

        Pressekontakt Leder i Changemaker 405 16 973
        Teiria Svebakk

        Teiria Svebakk

        Pressekontakt Rådgiver for politikk og organisasjon Politikk og organisasjon +47 91998928
        Anneli Lindahl

        Anneli Lindahl

        Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver Kommunikasjon 41570827

        Klart vi kan forandre verden!

        Changemaker er Norges største ungdomsorganisasjon som kun jobber med utviklingspolitikk.

        Changemaker Norge
        Bernhard Getz' gt. 3
        0165 Oslo
        Norge