Gå videre til innhold
Leder i Changemaker, Marte Hansen Haugan, reagerer på lite penger til klimafinansiering i Regjerings forslag til statbudsjett.
Leder i Changemaker, Marte Hansen Haugan, reagerer på lite penger til klimafinansiering i Regjerings forslag til statbudsjett.

Pressemelding -

- Oppsiktsvekkende lite penger til klimafinansiering

I dag la Regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett. Leder i organisasjonen Changemaker, Marte Hansen Haugan, er skuffet over nivået på klimafinansiering fra Regjeringen.

- Økt klimafinansiering er et av de viktigste og mest rettferdige virkemidlene for å stoppe de verste konsekvensene av klimakrisen. Innenfor klimafinansiering har NORFUND et klimainvesteringsfond vi skulle ønske Regjeringen så verdien av, og bevilget betydelig mer penger enn det som nå legges opp til, sier Marte Hansen Haugan.

I 2022 nådde Norge sitt svært uambisiøse egensatte mål for nivå på klimafinansiering. Men det skyldes i stor grad mobilisering av privat kapital. Hansen Haugan mener det bør legges mer penger på bordet fra Regjeringen, for å sikre forutsigbarhet.

- Det må bevilges mer offentlige midler over statsbudsjettet. Å basere store deler av klimafinansieringen på privat kapital gir ufortsigbarhet, vi vet ikke hvor mye som vil samles inn av privat kapital til neste år. Derfor må staten på banen i større grad, sier Marte Hansen Haugan.

I Parisavtalen foreligger det et viktig prinsipp om differensiert ansvar, altså å bidra ut fra ressursene man her. Hansen Haugan mener Norge svikter på dette punktet.

- Norge har virkelig ressursene til å bidra mer, og et så lavt nivå på klimafinansieringen i Regjeringens forslag til statsbudsjett er et av mange eksempler på at vi ikke er i nærheten av å ta vår del av ansvaret. Norge har hatt store olje- og gassinntekter fra krigen i Ukraina, så dette handler ikke om at vi ikke har råd. Det handler om manglende kriseforståelse og handlingsvilje fra Regjeringen, sier Marte Hansen Haugan.

Hansen Haugan har en klar oppfordring til Sosialistisk Venstreparti som skal forhandle om endelig statsbudsjett med Regjeringen i tiden fremover.

- Klimakrisen er vår tids største utfordring, og Norge har et enormt historisk ansvar som vi dessverre ikke er i nærheten av å ta. Nivået på klimafinansiering må kraftig opp, og her forventer vi at SV leverer, sier Hansen Haugan.

Emner

Kategorier


Changemaker er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon. Kirkens Nødhjelp er en av Norges største bistandsorganisasjoner, og jobber med nødhjelp under katastrofer, langsiktig bistand og politisk påvirkning. Changemaker jobber bare med politisk påvirkning her i Norge.

Kontakter

Marte Hansen Haugan

Marte Hansen Haugan

Pressekontakt Leder i Changemaker 405 16 973

Klart vi kan forandre verden!

Changemaker er Norges største ungdomsorganisasjon som kun jobber med utviklingspolitikk.

Changemaker Norge
Bernhard Getz' gt. 3
0165 Oslo
Norge