Gå videre til innhold
Tittel: Norges klimapolitikk er feig, falsk og fossil

Pressemelding -

Tittel: Norges klimapolitikk er feig, falsk og fossil

Klimatoppmøtet i Dubai nærmer seg. Ungdomsorganisasjonene frykter at møtet blir en arena for grønnvasking, og ender med utilstrekkelig klimahandling som de med minst ansvar for klimaendringene, må betale den største prisen for. Mandag 20. november samles unge over hele Norge for å aksjonere. Beskjeden fra ungdommene er klar: Norge må ta et oppgjør med feige, falske og fossile klimatiltak og satse på en reell, ambisiøs og rettferdig omstilling.

"Norsk klimapolitikk er i dag bygget på ansvarsfraskrivelse. Klimakolonialisme, kvoter ognarrativer om at ny storstilt teknologi som karbonfangst- og lagring kan løse klimakrisen står i veien for reell og rettferdig klimahandling. Norge må ta ansvar, og slutte med dagens feige, falske og fossile politikk," sier Elise Åsnes, Leder i Spire

Til tross for sterke advarsler, fortsetter Norge å øke olje- og gassproduksjonen. Norge må bruke posisjonen sin til å være en forkjemper for ambisiøs klimapolitikk på COP 28 og sørge for klimarettferdighet. For Norge innebærer dette å gjøre flere utslippskutt hjemme og fase ut oljenæringen. Akkurat nå fører politikerne en feig, falsk og fossil politikk.

"Det er fundamentalt urettferdig at de som har minst skyld i klimaendringene, opplever de største konsekvensene av dem, og må ta regningen for det. Norge er nødt til å ta sitt historiske ansvar, være tøffere og bidra med sin rettferdige andel klimafinansiering," sier Marte Hansen Haugan, Leder i Changemaker.

Spørsmålet om utfasing av fossile energikilder og karbonfangst og lagring blir et viktig tema på årets klimatoppmøte. Årets COP blir avholdt i en oljenasjon hvor COP-presidenten også er leder av landets statlige oljeselskap. I år sender Norge for første gang en næringslivsdelegasjon som skal ha sin egen paviljong. Næringslivet og oljebransjen har allerede mye makt i forhandlingene.

I tillegg til Den store klimamarkeringen 20.november, arrangerer Spire, Changemaker, Natur og Ungdom og KM-Global også plakataksjoner, stands og panelsamtaler i Oslo og flere steder i landet, bl.a. Bergen, Trondheim og Sogndal, for å sette fokus på regjeringens feige, falske og fossile klimapolitikk.

Emner

Kategorier


Changemaker er Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon. Kirkens Nødhjelp er en av Norges største bistandsorganisasjoner, og jobber med nødhjelp under katastrofer, langsiktig bistand og politisk påvirkning. Changemaker jobber bare med politisk påvirkning her i Norge.

Kontakter

Marte Hansen Haugan

Marte Hansen Haugan

Pressekontakt Leder i Changemaker 405 16 973

Klart vi kan forandre verden!

Changemaker er Norges største ungdomsorganisasjon som kun jobber med utviklingspolitikk.

Changemaker Norge
Bernhard Getz' gt. 3
0165 Oslo
Norge