Pressemelding -

Verdens første hydrogenferge: Linde leverer flytende hydrogen og hydrogenlagring

Norled satser på hydrogen og innen kort tid starter verdens første hydrogenferge, MF Hydra, i Hjelmelandssambandet i Ryfylke. Linde (tidligere AGA) er valgt som leverandør av flytende hydrogen, og skal i tillegg bygge og installere lagringsanlegget for fergen.

Fergen MF Hydra skal i drift sommeren 2021, i begynnelsen med batteri, og deretter gå over til hydrogen i løpet av våren 2022, når hydrogenanlegget er ferdig installert.

Det flytende hydrogenet tas fra Lindes storskala anlegg for hydrogen i Leuna, Tyskland. Trygg og sikker bunkring kommer til å foregå lokalt fra trailer til tank om bord på fergen.

«Vi er stolte over å være verdens første til å ta steget over i transformasjonen av marin sektor til mer klimavennlig drivstoff, sammen med Norled. Linde har omfattende erfaring med hydrogenproduksjon og tilbyr siste teknologiske løsninger gjennom hele verdikjeden; fra elektrolyse, flytende hydrogen, lagring, transport, bunkring og fylling», sier Øystein Aasland, Head of Process Industry i Linde Gas AS.

Linde har allerede stor produksjonskapasitet for levering av flytende hydrogen. Verdens største PEM elektrolyseanlegg for grønn hydrogen bygges nå i Leuna, Tyskland, med en kapasitet opp mot 24 MW. I 2020 solgte Linde hydrogen globalt for rundt 20 milliarder NOK, og hadde over 80 elektrolysører i drift og rundt 200 fyllestasjoner globalt.

«Å utvikle og bygge verdens første hydrogendrevne skip er nybrottsarbeid. Norled er opptatt av å sørge for at utvikling og bygging foregår i kontrollerte former hvor sikker drift har høyeste prioritet. Dette er spesielt knyttet til anlegget som skal lagre hydrogen på fartøyet og konvertere dette til elektrisitet gjennom brenselceller,» forklarer administrerende direktør i Norled Heidi Wolden.

Alle analyser og tegninger er blitt evaluert av Sjøfartsdirektoratet og DNV, som kvalitetssikrer at Norled gjør alt riktig og får de nødvendige tillatelser for trygg fergekonstruksjon og -drift.

«Vi har sterk tro på hydrogen, og ser hydrogen som en stor mulighet for å øke rekkevidden for batteridrevne skip og for lengre strekninger», sier Heidi Wolden i Norled.

I 2015 introduserte Norled verdens første batteridrevne ferge, MF Ampere, som har ført til en revolusjon blant norske fergeselskaper, med rundt 80 batteridrevne ferger i løpet av 2022. En lignende effekt er ventet for hydrogendrevne skip, og vil gi positive ringvirkninger for kyst- og nordsjøtrafikken.

Om Hydra-prosjektet

MF Hydra er utviklet i nært samarbeid med LMG Marin og Westcon Power & Automation siden 2017, og bygges nå på Westcon Yards i Ølen. Gexcon utfører risiko- og sikkerhetsanalyser med brenselsceller fra Ballard, mens Linde leverer hydrogenlagringssystem og flytende hydrogengass.

Om selskapene

Linde er et ledende, globalt industrigass- og teknologiselskap med salg på $ 27 milliarder (€ 24 milliarder) i 2020. Vår misjon er å gjøre verden mer produktiv hver dag ved å bidra med løsninger, teknologi og tjenester som styrker våre kunder, og som bidrar til å bevare planeten.

Norled AS er en av Norges største ferge- og ekspressbåtrederier. Selskapet betjener 80 transportselskaper med ferger og ekspressbåter fra Oslofjorden til Tromsø. Norled har investert betydelig i forskjellige fergetyper og miljøvennlig teknologi, og har utviklet flere unike løsninger. Selskapet har over 1000 ansatte og en omsetning på over 2 milliarder kroner.

Fakta om hydrogen

Hvorfor hydrogen? Grønn hydrogen er miljøvennlig uten CO2 utslipp.

Hydrogen produsert med elektrolyse trenger kun vann og elektrisitet, og er utslippsfri. Når hydrogen brukes i brenselsceller, for eksempel som drivstoff i en ferge, er de eneste utslippene varme og rent vann.

Hydrogenets forskjellige farger

Grå hydrogen

Grå hydrogen produseres fra ikke-fornybare kilder. Dette kan for eksempel være gasskonvertering eller gjennom gassifisering av andre drivstoff. Konverteringen har negativ miljøeffekt i selve prosessen med omtrent 7 kg CO2e per kg H₂ produsert1 og et karbondioksid-fotavtrykk på 10-14 kg CO₂e per Kg H₂.²

Blå hydrogen

Hydrogen produsert fra ikke-fornybare kilder, der CO2 utslipp er redusert gjennom CO2- fangst og -lagring (CCS). Med CCS kan karbonutslipp fra gasskonvertering og gassifisering reduseres med 50-95%.

Grønn hydrogen

Hydrogenproduksjon fra fornybare kilder. Dette kan for eksempel være hydrogen produsert fra elektrolyse av sol-, vind eller vannkraft. Det totale karbonavtrykket vil bli mindre enn 1 kg per kg H2.3

Kilder: (¹) Princeton University 1997, (²) f DNV GL Report No. 2009-0039 (³) DNV GL Report No. 2009-0039

Emner

  • Miljø, energi

Kategorier

  • holdbarhet
  • ferjer
  • hydrogen
  • norled
  • aga (nå linde)
  • miljø
  • linde
  • gassområde | gasstilbehør
  • fylleanlegg

Om Linde

Linde er et ledende globalt industrigass- og ingeniørselskap, som i 2020 hadde en omsetning på 27 milliarder USD (24 milliarder EURO). Vår misjon er å gjøre verden mer produktiv hver dag ved å tilby løsninger, teknologi og tjenester av høy kvalitet som hjelper våre kunder til bedre resultater, og samtidig bidrar til bærekraft og beskyttelse av planeten vår.

Selskapet betjener en rekke bransjer, herunder luftfart, kjemisk industri, næringsmiddelindustri, elektronikk, energi, helsevesen, verkstedindustri og stål og metall. Lindes industrigasser benyttes innen en rekke bruksområder, fra livreddende medisinsk oksygen og høyrene spesialgasser i elektronikkproduksjon til hydrogen for rent brensel og mye mer. Linde leverer også avanserte gassprosessløsninger, som bidrar til vekst, effektivitetsforbedringer og utslippsreduksjoner.

For mer informasjon om selskapet og dets produkter og tjenester, vennligst besøk www.linde-gas.no eller www.linde.com

Kontakter

Unni Bekkevold

Pressekontakt Communications Manager Norway +47 912 44 006

Relatert innhold