Nyhet -

Unge på Kanten - Om inkludering av utsatte ungdommer

Arbeidsløsheten bland unge er betydelig høyere enn den generelle arbeidsløsheten i de nordiske landene. En tiltagende gruppe ungdommer i Norden har stor risiko for et varig utenforskap i forhold til arbeidsliv og samfunn, kanskje for store deler av sitt liv som voksne.

Arbeidsledigheten blant unge mennesker er et varig og strukturelt problem, men den har økt som følge av globale, økonomiske krisen. Den høyeste ungdomsledigheten i Norden har man i Sverige og Finland, der rundt 20 prosent av arbeidsstyrken  i alderen 15-24 år er aktive ar-beidssøkere uten arbeid. Det er om lag på EU-gjennomsnittet. Den tilsvarende ungdomsledigheten i 2011 var ca 15 prosent i Danmark og Island og ca 8 prosent i Norge.

Ladda ner publikation (gratis)

Emner

  • Arbeidsliv

Kategorier

  • arbeid
  • ungdomsledigheten
  • arbeidsstyrken

Kontakter

Relatert innhold

  • ICA-Jerry i debatt med kulturministern

    I nya public-service utredningen föreslås att det ska ställas högre krav på att TV och radio speglar Sveriges befolkning och undviker stereotypa skildringar. SVT:s VD Eva Hamilton och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kommer till bokmässan i Göteborg för att prata om denna aktuella fråga.

  • Olika politik men problemet växer - Fler unga utan jobb och studier i Norden

    Ungdomsarbetslösheten utgör ett av de nordiska ländernas största samhällsproblem. Särskilt oroande är den växande grupp som varken studerar och arbetar. Grovt räknat rör det sig om 10 procent av nordens unga, en grupp som riskerar livslångt utanförskap. I rapporten "Unge på kanten" diskuteras vilka vägar länderna har tagit i kampen för att få fler unga att fullfölja skolan och få ett jobb.

  • Nå, blir det några jobb? Debatt om "Vägen till arbete" i Almedalen

    Sommaren 2011 utlovades krafttag för att skapa en ny arbetsmarknad, öppen för personer med funktionsnedsättningar. Har satsningarna lyckats? Eller har utvecklingen gått bakåt? Vad är viktigast att göra nu? Frågorna ställs i en debatt med politiker, myndigheter, arbetsgivare, fack och organisationer.

  • Nordisk resurbank ska få fler unga att fullfölja sin utbildning

    Nordens Välfärdscenter har fått i uppdrag av Nordiska ministerrådet att upprätta en nordisk idé- och resursbank där de mest lovande projekten från de fem länderna presenteras. Tanken är att sprida kunskap om effektiva sätt för att få 16–20-åringar att fullfölja sin utbildning, samt att samla forskning och kunskap inom området.

  • ​Ungas röster får ta plats i ny rapport

    Den 9-10 maj 2014 samlades 15 ungdomar på Biskops Arnös folkhögskola för att tala om sina erfarenheter från att bo eller ha bott i fosterhem. Nu är det möjligt att ta del av deras tankar och åsikter genom rapporten "Ungas röst".