Gå videre til innhold
På Kilnes gård driver Karoline Storflor gårdsbutikken Bua. Seks arbeidsplasser er tilknyttet gården. (Foto: Odd Magne Storflor)
På Kilnes gård driver Karoline Storflor gårdsbutikken Bua. Seks arbeidsplasser er tilknyttet gården. (Foto: Odd Magne Storflor)

Pressemelding -

Ber om årlig bredbånd-milliard: Tøffe tak på bygda uten nett

Karoline Storflor driver Melkebua på Kilnes gård. Hennes arbeidsplass er en av seks på gården. – Vi får det til, men det er fryktelig tungt å skape arbeidsplasser uten bredbånd.

Karoline Storflor er en av 500.000 nordmenn som ikke har bredbånd. Det koster henne dyrt hver eneste dag.

– Det rammer salget vårt. I tillegg mister kundene ofte kontakten med banken. Da må vi løse det manuelt. Det betyr at vi ikke får til effektiv drift. Her må vi i stedet gjøre mye manuelt arbeid som ikke er produktivt eller verdiskapende, sier gründeren i Sona i Stjørdal kommune.

Karoline Storflors gårdsbutikk Melkebua er en av tre næringsvirksomheter på Kilnes gård, som hun driver sammen med mannen. Kilnes gård er en av 240.000 bostedsadresser uten det IKT-Norge kaller god digital infrastruktur.

Næring og demokrati

– Utbygging av bredbånd går for sakte. Statens bidrag er for lite for å sette fart på utbyggingen, sier adm. direktør Øyvind Husby i IKT-Norge.

I 2019 ble Karoline Storflor kåret til Årets bygdekvinne. Hun er melkebonde, gründer, butikkdriver og sitter i kommunestyret i Stjørdal. Også privat rammes hun og familien dramatisk av manglende bredbånd.

– På kommunestyremøtene som under korona-pandemien stort sett har vært digitale, mister jeg forbindelsen flere ganger i løpet av møtene. Chat må jeg skru av og ingen andre i familien kan være på internett så lenge kommunestyremøtene pågår, sier Storflor.

I Stjørdal er Ivar Vigdenes (Sp) ordfører. I år er det 15 år siden de første husstandene i kommunen hans fikk fibernett.

– Utbyggingen går for sakte. Alle må sikres like muligheter til å delta i lokaldemokratiet og få lik tilgang på offentlige tjenester og morgendagens helsetjenester, sier Vigdenes.

Krever årlig milliard

Norges Bygdekvinnelag og IKT-Norge står sammen bak kravet om en årlig milliard øremerket til bredbåndsutbygging.

– I år bidrar staten med 300 millioner kroner for å sikre utbygging i områder hvor det ikke er kommersielt grunnlag gjennom toppfinansiering. Om det nivået videreføres, vil utbyggingen i beste fall være fullført i 2030, sier Husby.

Bygdekvinnelaget er utålmodig. Bygdekvinnene vil ha en raskere utbygging.

– God infrastruktur er avgjørende for å gi like muligheter i hele landet. Her er det ingen tid å miste. Det handler om politisk vilje, sier generalsekretær Cesilie Aurbakken og leder Jorun Henriksen.

Aurbakken minner om at samferdselsbudsjettet total er på over 80 milliarder.

– Vi trenger en milliard årlig i fem år for å sikre alle like muligheter, sier hun.

    IKT-Norge står bak beregningen.

    Støttes av Sp-ordfører

    – Bredbåndsutbygging er uten tvil det mest effektive virkemiddelet for å lykkes i distriktspolitikken, sier Husby.

    På ordførerkontoret i Stjørdal støtter Vigdenes kravet fra Bygdekvinnelaget og IKT-Norge.

    – Jeg er glad for at regjeringen i Hurdalsplattformen varsler økt satsing. Vi må få fram grunnleggende infrastruktur til alle, på linje med strømforsyning. Regjeringens ambisjon bør være å fullføre utbyggingen i hele landet innenfor stortingsperioden, sier Vigdenes.

    – Fibernett bør ses på som like naturlig som strømnett. Alle husstander må ha strøm og fiber. Det handler om demokrati, like rettigheter og muligheter for å bo, skape og leve i hele landet, sier Storflor.

    – Godt bredbånd er avgjørende for bosetting og arbeidsplasser. Derfor må det settes større fart på utbygging, sier Aurbakken og Henriksen.

    Emner

    Kategorier


    Bygdekvinnelaget er en pådriver for levende bygder. Vi kjemper for likestilling, folkehelse og et aktivt og inkluderende lokalmiljø. Vi har virket siden 1917. Vi har 12.000 medlemmer, 430 lokallag og 17 fylkeslag.

    Kontakter

    Øyvind Husby

    Øyvind Husby

    Adm. direktør. +47 934 44 140 IKT-Norge
    Cesilie Aurbakken

    Cesilie Aurbakken

    Pressekontakt Generalsekretær 970 86 879
    Karoline Storflor

    Karoline Storflor

    Daglig leder i Melkebua +47 997 31 675 Melkebua på Kilnes gård

    Bygdekvinnelaget – møteplass for aktive kvinner

    Bygdekvinnelaget er en pådriver for levende bygder. Vi kjemper for likestilling, folkehelse og et aktivt og inkluderende lokalmiljø. Vår historie spores tilbake til 1917. Vi har 11.000 medlemmer i 430 lokallag og 17 fylkeslag.