Gå videre til innhold
– De nye kommunestyrene avgjør både vernet for matjord og skolemåltid for alle, sier styreleder Jorun Henriksen i Norges Bygdekvinnelag.
– De nye kommunestyrene avgjør både vernet for matjord og skolemåltid for alle, sier styreleder Jorun Henriksen i Norges Bygdekvinnelag.

Pressemelding -

Jordvern og skolemat avgjøres i høstens lokalvalg

Jordvern og skolemat er de viktigste sakene for bygdekvinnene i årets lokalvalg. – Kommunestyrene avgjør disse sakene, sier Jorun Henriksen i Norges Bygdekvinnelag.

Jorun Henriksen er styreleder i Norges Bygdekvinnelag. Hun leder 11.000 bygdekvinner i 430 lokallag. De jobber for gode liv i levende bygder, likestilling, inkludering, mangfold, mat og miljø. I den politiske plattformen til den frivillige organisasjonen som er partipolitisk nøytral, er jordvern og skolemat to viktige saker.

To sentrale saker

Styret i Norges Bygdekvinnelag har pekt på to saker hvor kommunestyrene sitter på de aller største nøklene.

– Vi vil styrke det nasjonale jordvernet. Nedbygging av matjord må stoppes. Avgjørelsen ligger i praksis hos kommunestyrene. Det er lokalpolitikerne som avgjør om matjord omdisponeres, eller altså bygges ned til fordel for nye veier, boliger, næringsbygg eller skoler og aldershjem, sier Henriksen.

– På samme måte kan kommunestyrene vedta å innføre et gratis skolemåltid for alle elevene i sin kommune, som vi har jobbet målbevisst for å innføre siden Stortingsvalget i 2019, sier hun.

Arealplanen

Kommunene reviderer og fornyer arealplanene hvert fjerde år. De nye kommunestyrene som velges i september, skal alle revidere arealplanen i egen kommune.

– Det betyr at politikere som velges inn i landets kommunestyrer i september, kommer til å avgjøre hvor mye matjord som kan bli omdisponert de neste fire årene. Derfor har vi det som en av de to viktigste sakene vi jobber med i årets lokalvalg land og strand rundt, sier Henriksen.

Skolemåltid

I Hurdalsplattformen har regjeringen Støre sagt at den "gravis vil innføre et daglig, sunt og enkelt skolemåltid og daglig fysisk aktivitet i skolene, med frihet for skolene til å organisere dette selv".

– Vi har lenge etterlyst en nasjonal plan for den gradvise innføringen, men her sitter uansett lokalpolitikerne med den største nøkkelen. De kan vedta å innføre skolemåltid i sin kommune. Vi mener det er et viktig tiltak for å fremme et bedre skole- og læringsmiljø som gir alle barn og unge bedre forutsetninger for å lære. I tillegg vet vi at tiltaket vil virke sosialt utjevnende og bidra til å gi dagens unge sunne kostholdsvaner, sier Henriksen.

Related links

Emner

Kategorier


Bygdekvinnelaget er en pådriver for levende bygder. Vi kjemper for likestilling, folkehelse og et aktivt og inkluderende lokalmiljø. Vi har virket siden 1917. Vi har 11.000 medlemmer, 430 lokallag og 17 fylkeslag.

Kontakter

Cesilie Aurbakken

Cesilie Aurbakken

Pressekontakt Generalsekretær 970 86 879
Helle Cecilie Berger

Helle Cecilie Berger

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver og redaktør 901 258 45
Jorun Henriksen

Jorun Henriksen

Pressekontakt Styreleder 901 74 887

Bygdekvinnelaget – møteplass for aktive kvinner

Bygdekvinnelaget er en pådriver for levende bygder. Vi kjemper for likestilling, folkehelse og et aktivt og inkluderende lokalmiljø. Vår historie spores tilbake til 1917. Vi har 11.000 medlemmer i 430 lokallag og 17 fylkeslag.