Gå videre til innhold
Bilde: Shutterstock
Bilde: Shutterstock

Nyhet -

Billig strømvinter i vente

Store nedbørsmengder og mildvær er årsaken til lave prisutsikter denne vinteren sier Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft. Denne vinteren venter vi prisfall og stabilt lave priser. Vintermånedene januar til mars ser ut til å bli rimeligere enn desember med rundt 35 øre/kWh for kunder bosatt på øst-, sør- eller Vestlandet. Kundene i Midt- og Nord-Norge vil få enda noe lavere priser. 

De neste 15 dagene venter vi opp mot dobbelt så mye nedbør enn hva som er normalt. Det har gjort at den hydrologiske balansen på få dager har bedret seg fra noe under normalen til å gå over. Den hydrologiske balansen er summen av snømengder, vannmagasiner og grunnvannstand og er åpenbart helt avgjørende for strømprisen i et land som nesten utelukkende får strøm fra vannkraft. Ved sterk positiv hydrologisk balanse avtar risikoen for vedvarende høye priser ved kuldeperioder eller ved importrestriksjoner.

I tillegg til mye nedbør venter vi også svært milde temperaturer fremover. I går ble det satt ny varmerekord for januar måned da temperaturen i Sunndalsøra steg til hele 19 grader. Vinteren ser ikke ut til å klare å feste noe grep i år og temperaturene for de neste to ukene forventes å ligge på plussiden. På denne tiden av året går vi vanligvis inn i en kald periode av vinteren, men nå ligger varslene rundt 4 grader over normalen i Norden. Det norske forbruket er svært temperatursensitiv, særlig for husholdningene. Om lag 75 % av forbruket vårt går til oppvarming og da vil 4 grader varmere enn normalt fort utgjøre 10-15 % lavere forbruk for en normal husholdning. Forbruket er det viktigste elementet for strømregninga da en forbruksreduksjon gir effekt både for strømleddet, nettleien og avgiftene.

25 000 kr lavere strømregning for en bedriftskunde

En bedriftskunde med et årsforbruk på 200 000 kWh vil få ca. 25 000 kr lavere strømkostnander i 2020 enn i 2019 som følge av det store prisfallet, sier markedssjef i Ishavskraft, Robin Strand. 

Vi venter årsprisen for 2020 til å ende rundt 32 øre/kWh. 2019 ble levert like under 39 øre, mens 2018 endte over 42 øre/kWh.

Robin Strand, markedssjef for bedrift.

Emner

Regions

Kontakter

Tom Eirik Olsen

Tom Eirik Olsen

Pressekontakt Handelssjef 920 98 057
Miriam Nilssen

Miriam Nilssen

Pressekontakt Digital markedsfører for bedriftsmarkedet 976 42 172

Kraft fra naturen.

Ishavskraft AS er Nord-Norges største kraftleverandør, med en omsetning på 6 milliarder kroner. Selskapet selger ren kraft fra fornybare energikilder, og vi jobber kontinuerlig med bærekraftige og fremtidsrettede energiløsninger for de globale miljø- og klimautfordringene.

Selskapet har over 80 ansatte fordelt i Alta, Tromsø, Oslo, Bergen og Kristiansand.

Ishavskraft AS
Postboks 1374
9506 Alta
Norway