Gå videre til innhold
Glittertind fotografert i 1910 og i 2019. Foto: Anders Beer Wilse og Stig Storheil (nedlastbare foto lenger ned)
Glittertind fotografert i 1910 og i 2019. Foto: Anders Beer Wilse og Stig Storheil (nedlastbare foto lenger ned)

Pressemelding -

Utstilling om bresmelting på Maihaugen

Onsdag 30. mars åpner utstillingen "Hvor mange tonn?" på Maihaugen på Lillehammer. Utstillingen viser historiske bilder av isbreer ved siden av nye bilder av de samme breene.

Utstillingen handler om bresmeltingen i fjellet og viser hvor mange tonn is som har forsvunnet på kort tid. På Maihaugen blir den en del av den populære norgeshistoriske utstillingen, "Langsomt ble landet vårt eget".

Lyden av is som smelter er det første du hører når du går inn i denne utstillingen, og den samme lyden møter deg igjen når du nå går inn i den nye utstillingsdelen "Hvor mange tonn?".

Bresmeltingen i fjellet

Her handler det om nedsmeltingen av de majestetiske isbreene i Jotunheimen.

Breene har vokst og minsket mange ganger siden siste istid, men menneskeskapte klimaendringer gjør at de nå endres raskere enn noen gang. I løpet av dette århundret kan de forsvinne helt.

Ved hjelp av historiske fotografier, og nye tatt fra akkurat samme sted og vinkel i 2019, kan du se hvordan breene har minket.

I den nye utstillingen er det også korte filmer som gir glimt inn i hvordan et varmere klima kan påvirke livet i framtiden, og hva som kan gjøres for å møte utfordringene.

Viktige hendelser

I tillegg til fotoutstillingen om bresmelting kommer også en egen fotomontasje med pressebilder som gir glimt inn i hendelser som har preget historien fra "Langsomt ble landet vårt eget" åpnet i 1994 og fram til i dag. Fotografiene forteller om strid, ødeleggelser og uløste problemer, men også om håp og forsoning.

Utstillingen "Hvor mange tonn?" er produsert av Norsk fjellsenter og Norges vassdrags- og energidirektorat. Den er tidligere vist på Norsk fjellsenter i Lom og i Klimahuset på Naturhistorisk museum i Oslo. Nå bli utstillingen en fast utstilling på Maihaugen de neste årene.

Utstillingsåpning

Velkommen til utstillingsåpning onsdag 30. mars kl. 15.00 på Maihaugen!

  • Utstillingen åpnes av Espen Finstad, arkeolog i Innlandet fylkeskommune og sentral i det brearkeologiske sikringsprogrammet.
  • Presentasjon av utstillingen av Mai Bakken, daglig leder for Norsk fjellsenter.
  • Enkel bevertning.

Related links

Emner

Kategorier


Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske MuseumBjørnstjerne Bjørnsons Aulestad, Sigrid Undsets BjerkebækNorges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.

Kontakter

Svein Gynnild

Svein Gynnild

Konservator NMF i Stiftelsen Lillehammer museum 93 44 28 61

Utvikle mennesker for å skape opplevelser

Stiftelsen Lillehammer museum er overbygningen for de seks museene Maihaugen, Lillehammer Kunstmuseum, Norges Olympiske Museum, Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad, Sigrid Undsets Bjerkebæk, Norges Postmuseum og kunnskapssenteret Norsk Håndverksinstitutt. Vi legger til rette for at mennesker skal lære noe sammen – og få gode opplevelser.