Pressemelding -

Integrering fra dag én i Oslo

I vårt nye flyktningmottak skal tiden fra ankomst til bosetting i bydel kortes kraftig ned. 

Fredag 17. juni signerte Oslo kommune, ved Velferdsetaten, og UDI avtale om drift av Oslo mottak på Ila i St. Hanshaugen bydel.

Oslo mottak skal jobbe ut fra at alle flyktninger ønsker en rask avgjørelse, bosettings- og integreringsprosess. Mottaket har som mål at integreringstiltak settes inn fra dag én. Arbeidet skal skje i nært samarbeid med og ute i de bydelene som flyktningene skal bo i.

– De som bor hos oss skal få delta og påvirke innholdet og driften av mottaket. Beboerne skal få ta del i saker som angår dem og ha innflytelse på dem. I tillegg skal de få ta i bruk egen erfaring, utdannelse og kompetanse, sier direktør Lilleba Fauske i Velferdsetaten.

Regiondirektør Eirik Eide signerte avtalen på vegne av UDI. Han sier de er glade for å få en stor og profesjonell organisasjon som Oslo kommune med som driftsoperatør.

– Det er en fordel med tanke på bosetting, integrering og nærhet til tilbud, sier Eide, som ønsker seg flere lignende kommunale mottak.

150 plasser fra september

Ved mottaket legger vi til rette for at beboerne kan ivareta seg selv på en god måte, samtidig som de får bli kjent med bydelen de skal bosettes i.

Det blir 150 plasser på Oslo mottak, men ved behov kan vi tilby bolig til 180 personer. Mottaket har boenheter for enslige og små og større barnefamilier opp til 4 barn.

Mottaket på Ila driftes av Velferdsetaten i Oslo kommune med nære relasjoner til bydel St. Hanshaugen og andre fagetater som Helseetaten, Barne- og familieetaten, skole og barnehager, samt Oslos øvrige 14 bydeler.

Flyktningene skal kunne ta i bruk sin egen erfaring, utdannelse og kompetanse. Med på laget for å sikre god integrering har Oslo kommune med seg Røde Kors, Caritas og Høgskolen i Oslo og Akershus. De vil bistå beboerne ved mottaket til å finne meningsfulle aktiviteter, benytte kompetansen sin og etablere nyttige relasjoner i bydelene de skal bo i. Det er spesielt viktig å finne aktiviteter for barn og unge. Barn og unges rettigheter og behov er en viktig del av driftskonseptet ved Oslo mottak.

Mottakets beliggenhet, Oslo kommune som driftsoperatør og et bredt og nært samarbeid med frivillige og ideelle aktører, skaper unike muligheter for en vellykket integreringsprosess allerede under mottaksfasen.

Emner

  • Frivillighetsarbeid

Kategorier

  • oslo kommune
  • velferdsetaten
  • flyktning
  • flyktningmottak
  • udi

Regions

  • Oslo

Velferdsetaten er en fagetat som utvikler og tilbyr byomfattende tjenester som bidrar til gode levekår til de innbyggerne i Oslo som trenger det mest.

Kontakter

Sverre Øvrelid Steen

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver 41048831