Komunikat prasowy -

AkzoNobel uczestniczy w epokowym projekcie Hudson Yards w Nowym Jorku

W ramach trwającej największej prywatnej inwestycji deweloperskiej w historii Stanów Zjednoczonych niedawno ukończono budowę dwóch wieżowców – Hudson Yards 10 i Hudson Yards 30. Wyższa od Empire State Building, imponująca wieża ze szkła i stali Hudson Yards 30 wykorzystuje wyjątkowo trwałe architektoniczne powłoki proszkowe AkzoNobel, podczas gdy wieżowiec Hudson Yards 10 został zabezpieczony przy użyciu powłok przemysłowych.

Postrzegana jako najnowocześniejszy model miast przyszłości, nowa dzielnica Manhattanu stanowi jeden z najbardziej złożonych projektów budowlanych w historii Nowego Jorku – a firma AkzoNobel dostarcza swoje produkty do budowy kolejnych budynków, znajdujących się na różnych etapach zaawansowania.

– Jesteśmy bardzo dumni, że możemy być częścią tej bezprecedensowej inwestycji w samym sercu jednego z największych miast na świecie – powiedział Simon Parker, Dyrektor Zarządzający Działu Industrial Coatings AkzoNobel – To najlepszy dowód zaufania klientów do naszych produktów, które dzięki swojej wyjatkowej technologii mogą zapewnić nowoczesnym budynkom wysoki poziom jakości, trwałości, a także odpowiadają na potrzeby środowiska w ramach zrównoważonego rozwoju.

Większość konstrukcji aluminiowej wyższej wieży zaprojektowanej wg wymogów certyfikatu LEED1 Gold została pokryta metaliczną powłoką proszkową Interpon D3000 Fluromax, łącznie z najbardziej prestiżowymi pierwszymi pięcioma piętrami. Pozostałe drabinki wentylacyjne oraz niektóre ozdobne elementy metalowe pokryto płynną powłoką AkzoNobel TRINAR. W niższej wieży przy Hudson Yards 10 wszystkie widoczne elementy aluminiowe – zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne – zostały wykończone powłokami AkzoNobel TRINAR.

Cechą wyróżniającą wieżowiec Hudson Yards 30 jest najwyżej położony na półkuli zachodniej zewnętrzny taras widokowy. Jego otwarcie ma nastąpić w 2020 r. Taras znajduje się 335 metrów (1100 stóp) nad ziemią i jest wysunięty poza obrys budynku na 20 metrów (65 stóp).

– Mamy bogate doświadczenie oraz najlepsze na rynku produkty, które mogą być wykorzystane przy realizacji takich inwestycji jak m.in. Hudson Yards – dodaje Daniela Vlad, Dyrektor Zarządzająca AkzoNobel Powder Coatings. – Klienci cenią naszą unikalną zdolność do dostarczania najwyższej jakości specjalistycznych powłok, spełniających wszelkie, nawet te najbardziej restrykcyjne wymagania.

Hudson Yards jest pierwszą dzielnicą zaplanowaną zgodnie z wymogami LEED i stanowi najlepszy przykład, że dostarczane przez AkzoNobel systemy farb i powłok wnoszą istotny wkład w budowanie bardziej ekologicznych miast. Docelowo kompleks Hudson Yards będzie składać się z ponad 20 budynków, w których znajdą się mieszkania, biura, sklepy, restauracje i luksusowy hotel.

Produkty AkzoNobel zostały użyte do zabezpieczenia takich inwestycji, jak Most Brookliński, hala sportowa Barclays Center czy wieżowiec New York Times Building, budynki w Ocean City w stanie New Jersey; Lincoln Park ZOO w Chicago; rollercoaster SheiKra w Tampie na Florydzie; stadion baseballowy Nationals Park w Waszyngtonie oraz stadion futbolowy Lincoln Financial Field w Filadelfii.

Tematy

• Chemical industry

About AkzoNobel

AkzoNobel has a passion for paint. We’re experts in the proud craft of making paints and coatings, setting the standard in color and protection since 1792. Our world class portfolio of brands – including Dulux, International, Sikkens and Interpon – is trusted by customers around the globe. Headquartered in the Netherlands, we operate in over 150 countries and employ around 35,000 talented people who are passionate about delivering the high performance products and services our customers expect. For more information please visit www.akzonobel.com.

O AkzoNobel

AkzoNobel to firma z pasją malowania. Od 1792 roku jesteśmy ekspertem w produkcji farb i lakierów, kreującym standardy w kolorze i ochronie powierzchni. Nasze portfolio zawiera światowej klasy marki, takie jak Dulux, International, Sikkens i Interpon – które cieszą się zaufaniem klientów na całym świecie. Firma z siedzibą główną w Holandii działa w ponad 150 krajach, zatrudnia około 35 000 pracowników, którzy z pasją dostarczają wysokiej jakości produkty i usługi, zgodnie z oczekiwaniem naszych klientów. Więcej informacji na stronie www.akzonobel.com.

Kontakty prasowe

Katarzyna Kowalczyk