Boniek o wywiadzie Kapicy: To kompletny absurd!

Przyjęta 29 marca br. nowelizacja ustawy o grach hazardowych wciąż budzi duże zainteresowanie i kontrowersje wielu kręgów społecznych. Polski rząd zamiast brać przykład z Francji, Włoch czy Danii, w których obserwuje się liberalizację przepisów dotyczących hazardu, wprowadza surowsze przepisy i coraz większe ograniczenia.

Największym przegranym nowego rozporządzenia jest z pewnością polski sport. Nie jest przecież tajemnicą, że internetowe spółki oferujące zakłady bukmacherskie stały się jednym z głównych inwestorów w polskim i europejskim sporcie. Nowelizacja ustawy zamiast wspierać bukmacherów i ich inwestycje tworzy de facto dodatkowe bariery oraz utrudnia możliwości pozyskiwania środków finansowych przez kluby sportowe od operatorów internetowych.

Mimo iż firmy bukmacherskie dzięki nowelizacji ustawy hazardowej znów będą mogły działać legalnie w internecie oraz sponsorować polskie podmioty sportowe, to zakaz reklamy i 12% podatek od obrotu skutecznie je od tego odstrasza. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę mieszkający na stałe we Włoszech Zbigniew Boniek, który wypowiedź o takich rozwiązaniach J. Kapicy w „Tygodniku Kibica” już pretenduje do miana cytatu roku w kategorii „kompletny absurd”.

Na swoim blogu „Spojrzenie z boku Zibiego” piłkarska legenda i były trener naszej reprezentacji nawiązuje także do innych kwestii poruszanych w wywiadzie z Jackiem Kapicą:

Przeczytałem wywiad z panem Jackiem Kapicą i zaniemówiłem. Facet, który jest podsekretarzem stanu w ministerstwie finansów i szefem Służby Celnej opowiada paranoje na skalę światową. Mówi, że skoro sport poradził sobie bez piwa, to poradzi sobie także bez firm bukmacherskich.

Proste slogany. Oczywiście - każdy sobie poradzi i znajdzie wyjście, tylko jakie są tego konsekwencje? Jak pan Kapica odejdzie już sobie z polityki, to też sobie poradzimy. W wywiadzie są stwierdzenia, które dyskwalifikują faceta. Kapica uznał , że polski sport ma się dobrze bez bukmacherów. Co to znaczy dobrze? Kluby umierają finansowo, prawie wszystkie są na sprzedaż. Brak pieniędzy totalny.

Czy ktoś zrobił analizę strat finansowych państwa i sportu wynikającą z faktu, że bukmacherka kręci interesy, a my mamy z tego guzik z pętelką? Umiejętne i mądre prowadzenie tego interesu wszystkich by tylko wzbogaciła, ale my musimy inaczej, po polsku.

Strata około stu milionów euro nikogo nie boli i nikt nie ponosi z tego powodu konsekwencji. Stwierdzenie ministra, że jak Real Madryt chce w Polsce sprzedawać koszulki, to musi zrobić specjalną serię bez logo sponsora (firma bukmacherska), jest przejawem totalnej arogancji i braku znajomości tematu. Dojdzie wkrótce do tego, że w Polsce ścigani będą wszyscy, którzy na podwórku, w parku czy na stadionie będą ubrani w koszulkę Realu, Juventusu czy wielu innych znanych klubów na świecie sponsorowanych przez firmy bukmacherskie.

Zamiast robić z Polski szopkę i pośmiewisko, zamiast tworzyć nową rzeczywistość, która nas kompromituje, nie lepiej byłoby zobaczyć, jak sobie poradzili skandynawscy czy zachodni sąsiedzi, wyciągnąć wnioski i zrobić prawo i przepisy, które są dobre dla wszystkich?

Z internetem nikt nie wygra i tego nie da się zmienić. Pan Kapica powinien to zrozumieć. Jest młody, dba o swój PR, co widać na zdjęciu zamieszczonym przy wywiadzie, ale niech już skończy opowiadać i bronić głupich ustaw.

Jego stwierdzenie, że "jak chcesz pracować legalnie w Polsce, to musisz zapłacić 12 procent podatku obrotowego, możesz być sponsorem, ale z totalnym zakazem reklamowania się" już dzisiaj może pretendować do miana cytatu roku w kategorii "kompletny absurd".

Poza tym, ktoś musi mi wytłumaczyć, dlaczego mój dziadek, który przez 20 lat co sobotę wydawał dziesięć złotych i grał w totolotka (nigdy nie wygrał złamanej złotówki), gdyby żył dalej mógłby to robić i wszystko byłoby ok. A jak Kowalski, Malinowski czy Nowak mają chęć postawić pięć złotych, że Legia pokona Widzew, to ryzykują i mogą być uzależnieni od hazardu.

Panie Kapica, są wakacje. Niech pan spokojnie odpocznie, opali się i przemyśli sprawę. Popisywanie się i bronienie głupot jest wielkim błędem. Zróbmy jak wszyscy - ładnie, przejrzyście i prosto. Z korzyścią dla państwa i polskiego sportu. Firmy bukmacherskie są i będą. Zarabiają wielkie pieniądze, zarabiajmy więc także i my z korzyścią dla wszystkich.

Źródło: blog „Spojrzenie z boku Zibiego” http://boniekzibi.blog.interia.pl/

• boniek