Scotty Nguyen o WSOP, swojej książce i czarnym piątku pokera

Scotty Nguyen, jeden z najbardziej aktywnych profesjonalnych pokerzystów na świecie, liczy na dobry występ w rozgrywanym w Las Vegas World Series of Poker.

Mistrz Świata i pokerowy ambasador bukmachera Expekt zdradza także, że w najbliższym czasie zamierza napisać książkę o swoim ekscytującym życiu:

„Napisanie książki jest czymś, co chcę z pewnością zrobić i co niedługo uczynię” – powiedział Nguyen.

Scotty zaliczany jest do grona najbardziej szanowanych i znanych pokerzystów na świecie. W 1998 wygrał WSOP Main Event oraz w 2008 turniej H.O.R.S.E. World Championship. W związku z trwającym WSOP i zaplanowanym na 7 lipca Main Event, Expekt postanowił przeprowadzić wywiad ze swoim ambasadorem pokera.

Jakie są Twoje cele i taktyka na WSOP?

Cel na tegoroczny WSOP jest prosty – wypaść jak najlepiej! Chciałbym wykorzystać wszystkie nadarzające się okazje i poprawić swoje dotychczasowe wyniki. To jest turniej, na który wszyscy pokerzyści czekają przez większą część roku!

Jakie jest Twoje zdanie na temat czarnego piątku pokera online?

Są pozytywne i negatywne strony czarnego piątku. Dobre są takie, że przepisy powinny zostać uregulowane i wszystko powinno być legalne, żeby użytkownikom nie stała się krzywda. Złe są takie, że część obywateli Stanów Zjednoczonych ma zablokowane pieniądze. A część graczy, którzy dzięki pieniędzy zarobionych podczas gier online wspierali swoje rodziny podczas kryzysu gospodarczego, obecnie nie mogą mają takiej możliwości.

Dopisuje Ci w tym roku szczęście w pokerze?

Raz lepiej, raz gorzej. Cieszę się, że wygrałem turniej 1k w Bellagio, ale w pozostałych mogło być lepiej. Nie ma co się przejmować, przede mną jeszcze wiele imprez i turniejów!

Jak rodzina i dzieci?

Dzięki, wszyscy miewają się świetnie. Dzieci robią się coraz większe, koty i małpy czują się dobrze, a u żony także wszystko OK. Nie ma na co narzekać!

Jak długo zamierzasz jeszcze grać zawodowo w pokera?

Nie mam pojęcia. Poker to całe moje życie. Przejście na emeryturę będzie dla mnie bardzo trudne, zważywszy na to, że poker to to, co potrafię i chcę robić.

Powstanie kiedyś film o Twoim pasjonującym życiu?

Nie wiem, czy kiedykolwiek powstanie film o mnie i moim życiu. Ale byłbym zaszczycony, gdyby taki powstał. Kto by nie był?!

Jak wyglądają Twoje plany odnośnie książki?

Napisanie książki jest czymś, co chcę z pewnością zrobić i co niedługo uczynię. W tej chwili duże sieci księgarni borykają się z problemami finansowymi, dlatego w pewnym stopniu zależy to od tego, jak sobie z nimi poradzą. To nie jest dobry moment na pisanie książki, jeśli nie ma się gdzie jej sprzedać.

• expekt
  • poker