"Przytul Polskę" z JYSK

Wiadomość -

"Przytul Polskę" z JYSK

“Przytul Polskę” to wystawa dla rodzin, która w przyjazny i radosny sposób podejmuje zagadnienia polskości, obywatelstwa czy wspólnoty, jaką tworzymy. Poprzez kreatywne działania i zadania uczestnicy zapraszani są do rozmowy o ważnych sprawach a wszyscy chętni mogą przytulać kolorowe poduchy w kształcie Polski o różnych twarzach. JYSK został partnerem wydarzenia w Gdańsku, Katowicach i Warszawie.

Wystawa prezentowana jest w Hevelianum w Gdańsku dniach 11.07-31.08.2019, po czym powędruje dalej, do Katowic ( 05.09-06.10.2019) i Warszawy (07.11-08.12.2019).

Kuratorki wystawy, kolektyw Mamy Projekt podjęły próbę spojrzenia na Polskę z perspektywy rodziny. Wystawa podejmuje różne zagadnienia w sposób przyjazny dzieciom, zachęcający do aktywności i kreatywności. Zwiedzający mogą też proponować własne zasady, jakie powinny panować w kraju albo zastanawiać się nad tym, czym jest patriotyzm przy gigantycznej książce “Kto ty jesteś?” czy posłuchać jednego z polonezów Chopina.

Centralnym punktem wystawy jest miejsce pełne poduch-przytulanek w kształcie Polski, można się z tą Polską tulić na wygodnym fotelu albo po prostu na trawie. JYSK wyposażył przestrzeń, w której odbywa się wystawa przekazując meble - stoły, krzesła, fotele i dodatki.

Tematy

JYSK jest międzynarodową siecią handlową, wywodzącą się z Danii, która sprzedaje „wszystko dla domu”, założoną przez Larsa Larsena, który w 1979 roku otworzył swój pierwszy sklep w duńskim mieście Aarhus.

JYSK obejmuje obecnie 2 900 sklepów. Sieć zatrudnia ok. 24 000 pracowników w 51 krajach na całym świecie.
JYSK należy do  Lars Larsen Group, w której skład wchodzą liczne firmy m.in. z branży wnętrzarskiej, sieć restauracji, pole golfolwe. Łączny obrót Grupy wynosi 4,7 miliarda Euro, roczny obrót JYSK wyniosi 3,794 miliarda Euro.

Chociaż JYSK jest dziś firmą globalną, firma zarządzana jest w oparciu o skandynawskie korzenie. Odzwierciedla to kulturę firmy i sposób, w jaki prowadzimy działalność.

W Polsce JYSK istnieje od 2000 roku. Siedziba JYSK Polska znajduje się w Gdańsku. Sieć dynamicznie się rozwija, każdego roku otwieranych jest kilkanaście nowych placówek. Firma prowadzi też sprzedaż on-line. W Polsce JYSK zatrudnia ponad 2.250 osób.

Kontakty prasowe

Klaudia Połom