Sony World Photography Awards 2014 - znamy zwycięzców kategorii otwartych i młodzieżowych oraz zdobywców nagród National Award

World Photography Organisation opublikowało listę zwycięzców kategorii otwartych i młodzieżowych oraz zdobywców nagród National Awards w konkursie Sony World Photography Awards 2014.

Wyboru nagrodzonych zdjęć dokonano spośród ponad 70 000 zgłoszeń z całego świata. Są one wyjątkowe nie tylko ze względu na ogromną konkurencję, lecz także dlatego, że wykonali je fotoamatorzy-pasjonaci.

We wszystkich trzech konkursach ocenie podlegało pojedyncze zdjęcie. Dla laureatów przewidziano szereg nagród, od cyfrowego sprzętu fotograficznego Sony po zaproszenia do Londynu na galę Sony World Photography Awards, która odbędzie się 30 kwietnia. Spośród dziesięciorga zwycięzców kategorii konkursu otwartego wyłoniona zostanie jedna osoba, która zdobędzie tytuł fotografa roku Sony World Photography Awards w kategorii otwartej oraz nagrodę w wysokości 5000 USD.

Sukces w konkursie Sony World Photography Awards 2014 przyniesie ponadto nagrodzonym fotografom uznanie i rozgłos na arenie międzynarodowej.

KONKURS OTWARTY

Konkurs ten był otwarty dla wszystkich miłośników fotografii. Jury, któremu przewodniczył Nigel Atherton (Group Editor w IPC Photo) z Wielkiej Brytanii, wyłoniło 10 zwycięzców poszczególnych kategorii:

• Architektura – Holger Schmidtke, Niemcy
  • Kultura i sztuka – Valerie Prudon, Australia
  • Po retuszu – Kylli Sparre, Estonia
  • Słabe światło – Vlad Eftenie, Rumunia
  • Natura i dzika przyroda – Gert van den Bosch, Holandia
  • Panorama – Ivan Pedretti, Włochy
  • Ludzie – Arup Ghosh, Indie
  • Uśmiech – Alpay Erdem, Turcja
  • Ułamek sekundy – Hairul Azizi Harun, Malezja
  • Podróż – Li Chen, Chiny

Każdy z 10 zwycięzców otrzyma aparat Sony

KONKURS DLA MŁODZIEŻY

Celem konkursu dla młodzieży, przeznaczonego dla osób w wieku poniżej 20 lat, jest odkrywanie rozkwitających talentów. Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach są:

• Kultura – Anastasia Zhetvina, Rosja
  • Środowisko – Turjoy Chowdhury, Bangladesz
  • Portrety – Paulina Metzscher, Niemcy

Nagrodami dla wszystkich zwycięzców będą aparaty Sony

NAGRODY NATIONAL AWARD

W tegorocznym programie National Award, zorganizowanym w ramach konkursu Sony World Photography Awards 2014, brało udział 38 krajów, w tym Polska.

Celem konkursu National Award jest wybór i uhonorowanie najlepszego zdjęcia wykonanego przez fotografa z danego kraju. Oceny prac dokonuje lokalne jury złożone ze specjalistów z dziedziny fotografii.

Dla laureatów przewidziano szereg nagród, od zaproszenia do Londynu na galę Sony World Photography Awards, która odbędzie się 30 kwietnia, po najnowszy cyfrowy sprzęt fotograficzny Sony.

Pełna lista zdobywców nagród National Awards dostępna jest pod adresem worldphoto.org/nationalaward

Bilety na wystawę Sony World Photography Awards 2014 w Londynie można już nabywać na www.worldphoto.org/2014exhibition.

Nagrodzone zdjęcia można pobrać spod adresu press.worldphoto.org

Rejestracja w celu uzyskania akredytacji prasowej na press.worldphoto.org/register

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:

Jill Cotton, Press Manager, World Photography Organisation
+44 20 7886 3146/ + 44 7557 261 537 / jill@worldphoto.org

Informacja o World Photography Organisation (WPO)

WPO wspiera zawodowych fotografików, fotografów-amatorów i młodych adeptów fotografii. Tworzy globalną płaszczyznę komunikacji, wymiany doświadczeń i prezentacji osiągnięć we wszystkich gatunkach fotografii.

Różne inicjatywy angażują fotografów w działalność komercyjną, kulturalną i edukacyjną, stanowiąc równocześnie wydarzenia przeznaczone dla szerokiej publiczności. mprezy organizowane obecnie pod szyldem WPO obejmują konkurs Sony World Photography Awards, program uniwersytecki World Photography Student Focus Competition oraz program Youth on Assignment. Ponadto WPO rozpoczęło prace nad organizacją Photo Shanghai, pierwszych w regionie Azji i Pacyfiku targów sztuki poświęconych fotografii, a na łamach internetowego miesięcznika The Magazine publikuje analizy i dyskusje dotyczące fotografii.

WPO prowadzi również aktywną działalność w Internecie za pośrednictwem własnej witryny oraz serwisów Twitter, Facebook i Instagram. Organizuje również cykliczne dyskusje on-line pod hasłem PhotoTALK. Więcej informacji na http://www.worldphoto.org

• obrazowanie cyfrowe
  • swpa