Press release -

MEDDELANDE FRÅN PLANTAGON INTERNATIONAL AB

Den 15 februari 2019 beslutade Plantagon International AB:s styrelse att på eget initiativ sätta Plantagon International AB i konkurs. Åtgärden vidtogs för att skydda de anställdas omedelbara intressen.

Styrelsen har tillsammans med ägarna konstaterat att bolaget har nått en punkt där det inte finns förutsättningar att driva verksamheten vidare i den form, och under de förutsättningar, den har idag. Styrelsens förhoppning är att genom denna åtgärd kunna rädda den innovation som Plantagon utvecklat. Samtal pågår med intresserade internationella investerare. Bolagets ledning har fått en frist på fyra veckor för att säkerställa ny finansiering och nya ägare.

Förfallna fordringar från leverantörer och bank uppgår till 3 miljoner kronor. Till detta tillkommer skulder på cirka 10 miljoner kronor i form av lån från företagsledning och närstående intressenter.

I konkursen ingår också det ägande som bolaget har haft i Plantagon Production Sweden AB, som driver inomhusodlingen Plantagon City Farm på Kungsholmen i Stockholm. Plantagon Production Sweden AB fortsätter sin verksamhet tillsvidare som vanligt.

KOMMENTARER

– Trots påtagliga möjligheter i både Sverige och Förenade Arabemiraten, och på flera andra marknader, har vi inte lyckats hålla finansieringen hela vägen fram till ett kommersiellt genombrott. Det primära målet nu är att skydda innovationen och i nära samarbete med konkursförvaltaren hitta nya ägare som vill arbeta vidare med tekniken. Det finns ett antal pågående kontakter med investerare i Sverige, USA och i UAE, säger Owe Pettersson, Executive Vice President i Plantagon International AB.

– På den positiva sidan finns att ägarna av de projekt vi har arbetat med är fortsatt intresserade av tekniken. Därför är det vår förhoppning att projekten i Linköping och UAE kommer att realiseras, säger Owe Pettersson.

– Det är en sorgens dag för mig och för alla som arbetar med och tror på Plantagon, men å andra sidan är styrelsen och nuvarande huvudägare hoppfulla om att kunna rädda innovationen Plantagon, så att vår vision om storskalig stadsodling ska kunna realiseras inom en snar framtid. Vi får fokusera blicken framåt och hoppas på en framtid för vår innovation, säger Hans Hassle, medgrundare.

KONTAKT FÖR MER INFORMATION

Owe Pettersson, Executive Vice President, Plantagon International AB, owe.pettersson@plantagon.com


OM PLANTAGON

Plantagon International var världsledande pionjär inom stadsodling och vertikal odling. Ett projekt som Plantagon drev är byggandet av World Food Building i Linköping, där Plantagon ingick i ett konsortium med flera andra företag. Detta konsortium är fortfarande aktivt och påverkas inte av konkursen.

Plantagon International äger cirka 55 godkända internationella patent inom området stadsodling och vertikal odling. Plantagons teknik och kompetens ses av många som banbrytande. Man har varit även varit instrumentella i det internationella arbetet med utvecklingen av standarder för Smart Cities och hållbar livsmedelsproduktion i städer. Sedan 2011 har Plantagon också representerat Sveriges officiella exportlösning för Urban Agriculture inom ramen för Business Swedens projekt SymbioCity.

Plantagons ägarförening, den ideella organisationen Plantagon International Association, med mer än 500 medlemmar, består. Föreningen driver affärsutveckling, opinionsbildning, internationellt nätverkande inom området vertikal odling och stadsodling, samt utbildning inom CSR. Föreningen har aktivt medverkat till att utveckla flera branschnätverk. Urban Agriculture Summit arrangerade av föreningen vid flera tillfällen som på Svenska Ambassaden i Washington 2011, i Linköping 2013, och i Bonn 2014.

Plantagon är delägare i Plantagon Production Sweden AB, som driver inomhusodlingen Plantagon City Farm på Kungsholmen i Stockholm.

Plantagon International startades 2008 av den nordamerikanska ursprungsbefolkningen Onondaga Nation och det svenska CSR-konsultföretaget Swecorp Citizenship Stockholm AB. Bolagets första ordförande var Oren R Lyons. Hans Hassle var bolagets första vd fram till och med november 2015, då Owe Pettersson, tog över som vd och Tadodaho Sidney Hill tog över som styrelseordförande.

***

Topics

  • Economy, Finance

Contacts

Per Östling

Press contact Member of the Board +46707310988