News -

Primozone bjuder in till pressvisning av ozonanläggning för reducering av läkemedelsrester på Karlshamns avloppsreningsverk

Sternö, ett av Karlshamns avloppsreningsverk, kommer att vara det första reningsverket som installerar en färdig ozonanläggning för borttagning av läkemedelsrester.

”Vi är glada att kunna erbjuda en redan fungerande lösning för borttagning av läkemedelsrester”, säger Anders Schening, VD på Primozone. ”Vi har tagit fram ett komplett ozonsystem som kommer att kunna användas på de flesta avloppsreningsverk”.

Primozone kommer under 10 månader installera sin anläggning på 10 olika svenska avloppsreningsverk. Den mobila anläggningen flyttas runt och är enkel att installera i en redan befintlig process. Det modulära ozonsystemet inryms i en container men kan skalas upp till att passa alla storlekar på avloppsreningsverk.

3-4 veckor efter installation har reningsverken ett konkret beslutsunderlag med kostnadsberäkningar baserat på det enskilda avloppsreningsverkets vattenkvalitet och reningsprocess.

”Vi är väldigt måna om vårt vatten här i Karlshamn och är oerhört glada över att ha fått möjlighet att ta bort läkemedelsrester från vårt avloppsvatten”, säger Ida Schyberg, Processingenjör på VA-enheten på Karlshamns kommun. ”Installationen kommer att ge kommunen ett bra beslutsunderlag.

Pressvisning:  
Den 24 juli 2014 kommer det att ske en visning av ozonanläggning på Karlshamns avloppsreningsverk. Det blir också en rundtur på hela verket där man bland annat får en förklaring till varför dagens avloppsreningsverk inte kan ta bort tex läkemedelsrester.

Anmälan:  
Skicka gärna ett mail till info@primozone.com om du tänker dyka upp. Det går också bra att komma utan att anmäla sig.
Samling kl 10.00 utanför ingången

Besöksadress
Sternö Avloppsreningsverk
Munkahusvägen 135, Karlshamn

Läkemedelsrester i avloppsvatten

Dagens avloppsreningsverk är inte byggda för att ta bort läkemedelsrester eller andra svårnedbrytbara ämnen. Läkemedel är designade för att vara svåra att bryta ner och de är dessutom bioaktiva – det är därför dom fungerar. Resultatet blir dock att läkemedelsresterna följer med urinen ut till avloppsreningsverken där de rinner rakt igenom och hamnar i våra vattendrag. I slutänden hamnar dess ämnen även i vårt dricksvatten, eftersom inte heller dricksvattenreningsverken är designade för att ta bort dom.

Vilka miljöeffekter detta kommer att få vet man inte ännu men man har redan sett effekterna av detta hos olika fiskarter. Tex så visar studier att östrogen hämmar fiskarnas fortplantning och att antidepressiva medel påverkar dess beteende.

Related links

Categories

  • municipal water treatment

Contacts

Jürgen Bischhaus

Press contact Sales & Marketing Manager Sales & Marketing +46 733620780

Related content