Skip to content
JYSK SE OBAVEZUJE NA 100% ODRŽIVO DRVO

Press release -

JYSK SE OBAVEZUJE NA 100% ODRŽIVO DRVO

Tokom svih ovih godina JYSK je kao član FSC organizacije još od 2006. godine radio na tome da poveća procenat proizvoda koji su izrađeni od drveta sa sertifikatom FSC (Forest Stewardship Council).

Sada je sve spremno za preduzimanje konačnih i ključnih koraka, što znači da će od 1. januara 2022. svi novi proizvodi predstavljeni u JYSKu biti izrađeni od drveta sa FSC sertifikatom, a to će važiti i za sve JYSKove proizvode od kraja 2024. godine

“JYSKu je uvek bio cilj da postigne 100% FSC sertifikat. Međutim, u skladu sa našim vrednostima, nismo postavljali konačni cilj bez jasno definisanog plana kako da ga ostvarimo. Sada je taj plan konkretizovan i zadovoljstvo mi je što mogu reći da ćemo od 1. januara 2025. godine da koristimo drvo isključivo sa FSC sertifikatom”, rekao je Executive Vice President Purchasing u JYSKu, Peter Andsager.

PODIZANJE LESTVICE

Svi JYSKovi dobavljači obavešteni su o novim preduslovima kako bi imali dovoljno vremena da pronađu alternativne dobavljače drveta, ukoliko je to potrebno. Posebno ako se radi o dugogodišnjim partnerima koji već godinama obezbeđuju proizvode koji potiču od odgovornog upravljanja šumama.

FOKUS JE NA AMBALAŽI

JYSKovi ambiciozni ciljevi ne tiču se samo drveta koje se koristi za proizvode.JYSK će se prebaciti na sirovine sa FSC sertifikatom i po pitanju ambalaže.

„Kontinuirano menjamo sirovine koje se koriste za ambalažu. To podrazumeva izbacivanje brojnih vrsta plastike i zamena plastike ambalažom od kartona koja može da se reciklira. Takođe, u okviru procesa nabavke zahtevamo i materijale sa FSC sertifikatom”, rekao je Peter Andsager.

VAŽAN KORAK

Direktor organizacije FSC Danska, Søren Grue, oduševljen je time što se jedan od najvećih trgovaca obavezao na korišćenje samo drveta sa FSC sertifikatom.

„Kada veliki trgovac kao što je JYSK napravi iskorak i postavi ambiciozne ciljeve po pitanju održivosti, onda dolazi do domino efekta. Ne radi se samo o podizanju lestvice kod poddobavljača i partnera. Time se takođe šalje snažan signal unutar njegovog segmenta poslovanja kako bi se inspirisali ostali da podignu svoju lestvicu i postave ambiciozne ciljeve. Tačno takva ambicija nam je potrebna da bismo prekinuli neodrživo šumarstvo”, rekao je Søren Grue.

ČINJENICE O FSC-u

  • Svo drvo sa FSC sertifikatom može da se prati, što znači da su sve veze između šume i potrošača proverene i imaju FSC broj – JYSKov je FSC® N001715.
  • Šumskim radnicima u šumama FSC-a obezbeđeni su odgovarajući uslovi rada.
  • U FSC-ovoj šumi postoje oblasti u kojima se drveće nikada ne seče jer to pomaže stvaranju boljih uslova za životinje i biljke.
  • FSC radi na održivosti u najizloženijim šumskim oblastima na svetu

Topics


JYSK je međunarodni lanac prodavnica sa skandinavskim korenima koji prodaje sve za dom. Prva prodavnica je otvorena u Danskoj 1979.godine, a danas JYSK ima preko 2,900 prodavnica i 24,000 zaposlenih u 51 državi. U Nemačkoj prodavnice se zovu Dänisches Bettenlager - u ostatku sveta JYSK. JYSK je u vlasništvu porodice koja stoji iza Lars Larsen grupacije, koja poseduje nekoliko kompanija sa ukupnim godišnjim prometom od 4.7 milijardi EUR. JYSKov promet iznosi 4,1 milijarde EUR.

Contacts

Zvjezdana Novak

Zvjezdana Novak

Press contact Communications Manager +385997368570

O kompaniji JYSK

JYSK je međunarodni skandinavski maloprodajni lanac za opremanje interijera i eksterijera.

Sa više od 3300 prodavnica i online prodavnica u 48 zemalja širom sveta JYSK uvek ima odličnu ponudu za svakoga i nudi stručnu uslugu, bez obzira na način kupovine.

Osnivač JYSKa, Lars Larsen, otvorio je prvu JYSK prodavnicu u Danskoj 1979. godine. Danas JYSK ima 31.000 zaposlenih.

JYSK je deo grupacije Lars Larsen Group u porodičnom vlasništvu sa ukupnim prometom od 5,9 milijardi evra u finansijskoj godini 2021/22 dok je JYSK u finansijskoj godini 2022./23. ostvario promet od 5,2 milijardi evra.