Skip to content
JYSK u svom asortimanu nudi stolice od recikliranih ribarskih mreža

Press release -

JYSK u svom asortimanu nudi stolice od recikliranih ribarskih mreža

U susret obeležavanju Dana planete Zemlje, JYSK je predstavio novu kolekciju baštenkog nameštaja sa naglaskom na stolice izrađene od starih ribarskih mreža kako bi se priključio globalnom povećanju svesnosti o održivom razvoju.

Okeanima je prekriveno gotovo 70% naše planete, a morski otpad može se pronaći gotovo svugde. Plastika iz morskog otpada, osim što ugrožava zdravlje naših mora i obala, isto tako ugrožava i našu industriju i zajednicu. Problem plastike je u tome što ona nikada ne „nestane“ u prirodi već se sakuplja u životnoj sredini, naročito u okeanima. Sunčeva svetlost, slana voda i talasi plastiku rastavljaju na još manje delove, a kako bi se jedna plastična boca rastavila treba da prođe oko 500 godina. Svake godine u izgubljenim ribarskim mrežama završe i stradaju brojni delfini i foke, ali se i zadržavaju veći komadi plastičnog otpada koji će vekovima onečišćavati dno mora i okeana.

Kako JYSK podstiče održivo poslovanje, ovog proleća je predstavio novu kolekciju koja se temelji na recikliranim materijalima. U njoj se posebno ističe stolica SADBJERG od recikliranih ribarskih mreža. Baštensku stolicu je izradila firma SCANCOM u sklopu Lars Larsen grupacije, u sklopu koje posluje i kompanija JYSK.

Stare ribarske mreže koje ne služe svrsi otkupljuju se u lukama, čime se direktno sprečava njihovo bacanje u okean. Zatim se mreže voze u reciklažne centre gde se pretvaraju u vredni reciklirani sirovi materijal iz kojeg nastaje baštenska stolica.

Sama konstrukcija ove stolice je od aluminijuma što je čini veoma izdržljivom, laganom i otpornom na sve vremenske uslove. Ono što je posebno zanimljivo je njen funkcionalan dizajn i zato se nakon upotrebe može lako rastaviti i svaki njen deo može adekvatno da se reciklira.

JYSK kao firma sa značajnom ekspanzijom i rastom poslovanja ima obavezu odgovornog ponašanja kako prema prirodi, tako i prema ljudima. Dugi niz godina JYSK učestvuje u povećanju svesnosti svojih kupaca i dobavljača i radi sa najverodostojnijim svetskim eko-oznakama poput OEKO-TEX, BCI i FSC sertifikata, kako bi bio siguran da materijali od kojih su izrađeni njihovi proizvodi dolaze iz odgovornih izvora.

Ova SADBJERG stolica, osim što je ekološki prihvatiljiva, takođe ima elegantnan dizajn, što je čini odličnim komadom nameštaja, ne samo na vašim terasama i balkonima već i tokom zimskih meseci u vašoj dnevnoj sobi. Ove stolice mogu da se slože jedna na drugu, praktične su, ali pre svega izrađene su sa posebnom brigom za našu planetu.

Topics


JYSK je međunarodni lanac prodavnica sa skandinavskim korenima koji prodaje sve za dom. Prva prodavnica je otvorena u Danskoj 1979.godine, a danas JYSK ima preko 3,000 prodavnica i 26,500 zaposlenih u 51 državi. U Nemačkoj prodavnice se zovu Dänisches Bettenlager - u ostatku sveta JYSK. JYSK je u vlasništvu porodice koja stoji iza Lars Larsen grupacije, koja poseduje nekoliko kompanija sa ukupnim godišnjim prometom od 4.8 milijardi EUR. JYSKov promet iznosi 4,1 milijarde EUR.

Contacts

Zvjezdana Novak

Zvjezdana Novak

Press contact Communications Manager +385997368570

O kompaniji JYSK

JYSK je međunarodni skandinavski maloprodajni lanac za opremanje interijera i eksterijera.

Sa više od 3400 prodavnica i online prodavnica u 48 zemalja širom sveta JYSK uvek ima odličnu ponudu za svakoga i nudi stručnu uslugu, bez obzira na način kupovine.

Osnivač JYSKa, Lars Larsen, otvorio je prvu JYSK prodavnicu u Danskoj 1979. godine. Danas JYSK ima 31.000 zaposlenih.

JYSK je deo grupacije Lars Larsen Group u porodičnom vlasništvu sa ukupnim prometom od 5,9 milijardi evra u finansijskoj godini 2021/22 dok je JYSK u finansijskoj godini 2022./23. ostvario promet od 5,2 milijardi evra.