Skip to content
Lars Larsen Grupa značajno povećava zaradu

Press release -

Lars Larsen Grupa značajno povećava zaradu

Uz dobit od 6,5 milijardi DKK pre oporezivanja, Lars Larsen Grupa povećala je zaradu kroz poslednju finansijsku godinu za više od 50 odsto.

Uprkos činjenici da su ograničenja izazvana korona virusom stvorila izazove za niz firmi unutar Lars Larsen Grupe, finansijska godina 2020/21. završila se sa rekordno visokim prometom i zaradom.

Tako je promet porastao na 39,1 milijardu DKK, dok je zarada iznosila 6,5 milijardi DKK pre oporezivanja.

“To je rezultat na koji svi naši zaposleni mogu da budu ponosni. Poslednja finansijska godina bila je dinamično razdoblje, u kojem nam je bilo ključno da ostanemo usredsređeni na brzo prilagođavanje bez gubitka fokusa, uz cilj stvaranja dugoročne vrednosti,” kaže predsednik i izvršni direktor Lars Larsen Grupe, Jesper Lund.


Mnogo uspešnih priča

Unutar Grupe, JYSK još uvek ostvaruje najveći deo dobiti sa zaradom pre oporezivanja od 4,5 milijardi DKK, ali Jesper Lund je srećan što vidi pozitivan razvoj i u mnogim drugim firmama iż Grupe.

Bez JYSKa, dobit firmi u vlasništvu Lars Larsen Grupe značajno je povećana sa 64 miliona DKK na 393 miliona DKK, dok je dobit od investicijskih aktivnosti Lars Larsen Grupe porasla sa 449 miliona DKK na 1,6 milijardi DKK.

“Dobit od investicijskih aktivnosti pozitivno utiče na rast vrednosti deonica ulistanih poslednjih finansijskih godina. Ali, takođe bih želeo da istaknem napore naših više od 37.000 zaposlenih unutar Grupe. Uspeh je u velikoj meri rezultat njihovog velikog truda u neuobičajenim uslovima rada. Zbog toga sam dodatno zadovoljan što smo tokom prošle finansijske godine uspeli da povećamo broj zaposlenih za otprilike njih 2000.”, kaže Jesper Lund.

Velika ulaganja

To se ne odnosi samo na povećanje broja zaposlenih.

To je slučaj i sa brojem firmi u Lars Larsen Grupi. Tokom proteklih 12 meseci Lars Larsen Grupa je preuzela vlasništvo nad SOFACOMPANY, Sängjätten, Sengetid.dk, Theca i Melexom kao i 41 odsto vlasništva nad Formueplejeom.

Osim toga, Lars Larsen Grupa uložila je 2,6 milijardi DKK u poslovanje firmi unutar grupe.

“Temeljna vrednost u Lars Larsen Grupi je to da želimo da stvorimo rast i razvoj u društvu. Zato nismo povećali dobit kroz štednju. Naprotiv, uložili smo više nego ikad u razvoj Lars Larsen Grupe kao i zajednice”, kaže Jesper Lund.

Veći iznos poreza

Dobar rezultat znači da je za plaćanje poreza na dobit izdvojeno 1,3 milijarde DKK, što odgovara poreznoj stopi od 20,6 odsto.

"Ukupan iznos poreza je povećan jer ostvarujemo sjajne rezultate, tako da sigurno nema razloga za uzrujavanje oko toga. Naprotiv, ima razloga za zadovoljstvo što Lars Larsen Grupa daje značajan doprinos u zemljama u kojima se nalazimo”, kaže Jesper Lund.

Topics


JYSK je međunarodni lanac prodavnica sa skandinavskim korenima koji prodaje sve za dom. Prva prodavnica je otvorena u Danskoj 1979.godine, a danas JYSK ima preko 3,000 prodavnica i 26,500 zaposlenih u 50 država.  JYSK je u vlasništvu porodice koja stoji iza Lars Larsen grupacije, koja poseduje nekoliko kompanija sa ukupnim godišnjim prometom od 4.8 milijardi EUR. JYSKov promet iznosi 4,4 milijarde EUR.

Contacts

Zvjezdana Novak

Zvjezdana Novak

Press contact Communications Manager +385997368570

O kompaniji JYSK

JYSK je međunarodni skandinavski maloprodajni lanac za opremanje interijera i eksterijera.

Sa više od 3300 prodavnica i online prodavnica u 48 zemalja širom sveta JYSK uvek ima odličnu ponudu za svakoga i nudi stručnu uslugu, bez obzira na način kupovine.

Osnivač JYSKa, Lars Larsen, otvorio je prvu JYSK prodavnicu u Danskoj 1979. godine. Danas JYSK ima 31.000 zaposlenih.

JYSK je deo grupacije Lars Larsen Group u porodičnom vlasništvu sa ukupnim prometom od 5,9 milijardi evra u finansijskoj godini 2021/22 dok je JYSK u finansijskoj godini 2022./23. ostvario promet od 5,2 milijardi evra.