Skip to main content

Företagare – Så påverkas du av GDPR

Nyhet   •   Mar 07, 2018 06:00 CET

Företagarnas chefjurist Karin Berggren. Foto: Oskar Omne.

Nya dataskyddsförordningen, GDPR, som träder i kraft 25 maj påverkar så gott som alla företag. Men många är osäkra på reglerna och frågorna strömmar in till Företagarnas juridiska rådgivning. Karin Berggren, Företagarnas chefjurist, ger några viktiga tips till företagare.

Under hösten 2017 undersökte Företagarna kunskapen om GDPR bland svenska företag, resultatet visade att många företagare inte kände till att reglerna för hantering av personuppgifter ändras från och med 25 maj i år. Av de som kände till ikraftträdandet var många företagare dessutom inte var säkra på vad det skulle innebära för deras verksamheter.

Företagare osäkra

I takt med att införandet närmar sig märks en allt högre efterfrågan på kunskap och råd kring GDPR bland företagen. Karin Berggren, chefjurist och ansvarig för juridisk rådgivning på Företagarna är en av de som märker av den stora efterfrågan som finns:

– Många är osäkra på vad det kommer att innebära för deras företag och under våren har vi märkt av ett allt större intresse för information om GDPR. De föreläsningar som vi anordnat har varit mycket välbesökta och många hör av sig till vår juridiska rådgivning.

– På bara ett dygn kan vi få fler frågor om GDPR än vad vi brukar få om den gamla personuppgiftslagen under ett helt år, det säger ganska mycket, fortsätter Karin Berggren.

Kännbara böter

Företag som inte följer de nya reglerna kan drabbas av kännbara böter på upp till 20 miljoner euro eller fyra procent av den globala omsättningen. Men vägen dit föregås av varningar och reprimander, och för det företag som följer några enkla råd ska det inte vara någon större risk:

– Det viktigaste är att företaget bedriver ett strukturerat arbete med personuppgiftshantering. Samla inte in fler personuppgifter än nödvändigt och enbart för specifika och i förväg bestämda ändamål. Spara inte uppgifterna längre än nödvändigt. Var säker på att ha stöd för laglig behandling av uppgifterna, till exempel efter en intresseavvägning, säger Karin Berggren.

Viktigt med förberedelser

Hur mycket arbete som behöver göras i förberedelse inför ikraftträdande kommer däremot variera mycket för småföretagen och bero på vilken typ av verksamhet de bedriver. Om företaget hanterar stora mängder personuppgifter kan det bli fråga om ett omfattande arbete, och då kan det bli ett problem man inte är ute i god tid:

– Har företaget påbörjat förberedelserna i god tid ska det förhoppningsvis vara löst fram till maj. Men för många företag kan det bli fråga om att ta in extern kompetens för att kunna efterleva regelverken, och har företaget små ekonomiska marginaler kan det självklart vara ett problem, säger Karin Berggren.

47 vanliga frågor

Många frågor som kommer in till Företagarnas juridiska rådgivning om GDPR är väldigt grundläggande. Under översyn av Karin Berggreen har Företagarnas juridiska rådgivning besvarat 47 av de vanligaste frågorna. Svaren på frågorna, och mer nyttig information om GDPR för dig som är företagare finns att läsa på Företagarnas hemsida.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera