Nyhet -

Pyrrhusseger, snökaos och hattrick - Kämpavinst mot serietvåan

Återigen var det snökaos när Helenelunds IK spelade hemmamatch. Men precis som mot SBBK/DIF var det även under söndagen HIK som var det starkaste laget och stod till slut som vinnare.

SOLLENTUNA. HIK saknade den avstängde backen Jonathan Sigfridsson och skyttekungen Micke Andersson. Dessutom kom målvakten Anton Kärrbrink inte till spel på grund av sjukdom. Uppsala Bois saknade bland annat Christoffer Bridholm.

Med snökaoset i beaktning tog domare Vangeus ett klokt beslut innan matchen. Matchen skulle spelas 3x30 minuter. Ett helt rätt beslut. Men vaktmästarna ska ha en stor eloge för deras slit att göra en spelbar is.

Eftersom det var en hel del snö på isen vart det långbollsbandy. Lagen turades om att slå långt och Uppsala Bois var aningen hetare den första halvtimmen. Gästerna tog ledningen efter ett frislag i den elfte minuten och behöll rättvist ledningen efter den första halvleken. HIK var inte dåliga men var aningen för utspridda och otajmade för att få till mer än någon enstaka farlig chans.

Till den andra halvleken kändes hemmalaget hetare. En mindre ommöblering i laget gjorde att flera andrabollar kunde fångas upp. Ett klokt drag. Även om det var snö så gick det faktiskt att driva bollen längst isen. Och det var något som HIK utnyttjade. Timmy Härdin, Per Engström och Daniel Embretsen fick igång spelet och chanserna skulle komma omgående. Precis efter att laget bytt sida kunde nämligen den återvändande hemmasonen Linus Hansson slå in ett viljemål och reduceringen var ett faktum. HIK var rejält på gång och var klart bättre i den andra halvleken.

Trycket mot Uppsala Bois mål fortsatte i den tredje och sista halvleken. Av bara farten utökade Linus Hansson på ledningen två gånger och fullbordade sitt hattrick. Även om Bois stack emellan med ett par farliga skott var det HIK:s match. Det svartklädda hemmalaget ville mer och kämpade något mer än serietvåan från Uppland. Det rödklädda bortalagets chanser kom framförallt på hårda hörnor som något turligt, för HIK, träffade spelare i muren och i ribban. Men det var HIK:s dag. I slutminuterna utökade Jakob Schlyter och Andreas Karlsson ledningen och fastställde resultatet till 5-1(0-1,1-1,0-4). Klart rättvist.

HIK vinner återigen en snömatch på Sollentunavallen. I snöfall finns det bara en medicin och det är att kämpa lite mera än sin motståndare. Kämpatakter plus ett samlat försvar och en het Linus Hansson var söndagens framgångsfaktorer. Men det kostade. På matchens efterdyningar har en skadad axel, stukad tumme, svullet ögonbryn och x antal blåmärken uppdagats. Men det får det vara värt. Segerns sötma är värt det mesta.

– Riktigt skönt att vinna mot Bois. Vi hade en revansch att utkräva efter förlusten i december. Även om Bois hade ett par farliga chanser så tycker jag att vi vinner klart rättvist. Vi ville mera helt enkelt och behärskade det usla vädret bättre, säger Anders Ekström, assisterande tränare och senioransvarig.

– Hela laget ska ha en stor eloge för en grym kämpainsats och flera uppoffringar. Jag vill ge Joel Portinsson, Per Engström, Thomas Arvidsson och Linus Hansson lite extra beröm. Thomas har vart överlägset bäst på plan i båda snömatcherna och det är riktigt gött att Hansson kliver fram och gör viljemål när det som mest behövs.

HIK har därmed fyra raka segrar i Division 1 Östra och skuggar topplagen. Fyra matcher återstår och nästa match är på lördag mot Bergets BK på bortaplan.

HIK – Uppsala Bois, 5-1
Målskyttar: Linus Hansson 3, Jakob Schlyter 1, Andreas Karlsson 1
Utvisningar: HIK 2x10, 1x5
Publik: 45
Domare: Team Vangeus. Svag insats av den unge assisterande domaren som dock blev tillrättavisad av de mer erfarna domarkollegerna. Annars en stabil insats. Klas Lindqvist är seriens klart bästa assisterande domare.