Gå direkt till innehåll
Susanna Alakosken uuden näytelmän kantaesitys on tasan vuoden kuluttua!

Pressmeddelande -

Susanna Alakosken uuden näytelmän kantaesitys on tasan vuoden kuluttua!

Susanna Alakoski työstää parhaillaan uutta näytelmäkäsikirjoitustaan. Näytelmän aihe, maahanmuutto, on mitä ajankohtaisin. Kantaesitys nähdään Scenkonst Sörmlandin ohjelmistossa Eskilstunassa tasan vuoden päästä 23.3.2017.

Alakoski on ollut merkittävä vaikuttaja ruotsalaisessa yhteiskuntakeskustelussa Sikalat-kirjansa ja vuonna 2006 saamansa August-palkinnon jälkeen. Uudessa näytelmässään hän haluaa tutkia maahanmuuton lähtökotia ja luoda perspektiiviä keskustelulle, jota Ruotsissa nyt intensiivisesti käydään.

Miltä maahanmuutto Ruotsin historiassa näyttää? Mitkä mekanismit sitä ovat ohjailleet? Mikä on pysynyt ennallaan ja mikä on muuttunut? Kun Susanna Alakoski aloitti näytelmänsä kirjoittamisen, hän huomasi kysymyksiä olevan enemmän kuin vastauksia. Sama tilanne on myös näytelmän lähtökohtana.

- Maahanmuutto Ruotsiin on jatkunut tuhat vuotta, eikä se ole aina ollut kivutonta. Erilaisista näkemyksistä on syntynyt kahnausta, mutta useimmat ongelmat on kumma kyllä saatu ratkaistua, Alakoski toteaa.

Joitakin vuosia sitten Michaela Granit sovitti näyttämölle Alakosken Sikalat-romaanin. Keskusteluyhteys jatkui, ja joitakin vuosia myöhemmin he dramatisoivat yhdessä antologian Lyckliga slut: sjutton berättelser om vardagsvåldet. Nyt he syventävät yhteistyötään uudessa projektissa Scenkonst Sörmlandin kanssa. Lavastuksesta vastaa Karin Lind. Kaikilla kolmella on juuret Suomessa.

- Se on erityisen hauskaa, koska suomalaiset ovat yhä Ruotsin suurin maahanmuuttajaryhmä, ja juuri tähän aiheeseen näytelmässä keskitytään, kertoo Alakoski ja siteeraa yhtä näytelmän repliikkiä: ”Voi Suomi-seura! Ihmiset luulivat, että kasvatimme Eskilstunassa piirakoita parvekkeella ja että tanssimme tangoa saunassa.”

- Ohjaajana ja konseptuaalisena yhteistyökumppanina minua kiehtoi Susannan tapa käyttää kuvakielessään synkkiä värisävyjä ja komiikkaa. Se sai minut innostumaan hankkeesta. Miten voimme näytelmällisesti rakentaa sillan nykyisen ja menneen välille, siten että ristiriidat tulevat selkeästi esiin mutta huumorin välityksellä, kysyy Michaela Granit, joka haluaa käyttää sekä musiikkia että kuvaa ja liikettä.

Esityksestä vastaa Scenkonst Sörmland, joka pyrkii määrätietoisesti antamaan äänen aidosti koskettavalle näyttämötaiteelle.

- Odotamme jo innokkaina työskentelyä Alakosken, Granitin ja Lindin kanssa, ja on mielenkiintoista seurata tämän tarinan kehittymistä. Haluamme tällä tavalla osallistua ja olla äänenä yhteiskunnassa, tulkita aikaamme ja saada ihmiset miettimään asioita, toteaa Scenkonst Sörmlandin taiteellinen johtaja Maria Weisby.

Lisätietoa näytelmästä ja/tai haastattelupyynnöt – ota yhteyttä:
Magnus Byström, tuotantopäällikkö
016-10 55 82 tai 076-724 68 33
magnus.bystrom@dll.se

Pressmeddelandet finns även på svenska via Mynewsdesk!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Scenkonst Sörmland producerar, förmedlar och arrangerar musik, teater, dans och film.

Kontakter

Lisa Lach

Lisa Lach

Presskontakt Kommunikationsstrateg Kommunikation/marknadsföring 0767-244 733

Musik - Teater - Dans - Film

Scenkonst Sörmland producerar, förmedlar och arrangerar musik, teater, dans och film samt bedriver pedagogiskt verksamhet. Scenkonst Sörmland vänder sig till barn, ungdomar och vuxna i hela Sörmland.

Scenkonst Sörmland är en del av Region Sörmland.

Scenkonst Sörmland
John Engellaus Gata 3
633 61 Eskilstuna
Sverige