Damer A – Sverige i EM-finalen

Sverige fortsätter att imponera under EM-turneringen. Nu är man till och med i morgondagens final efter att ha besegrat erkänt svåra Rumänien med 25-23 efter ledning också i pausen, 14-13.

Inga nationer tycks längre vara för svåra för vårt blågula damlandslag. Nu knäcktes även Rumänien som Sverige på 36 matcher tidigare bara besegrat 7 gånger. Nu blev det seger igen – när det som bäst behövdes, inför 9 600 hänförda åskådare i MCH Arena i Herning, Danmark.

EM-final i morgon, söndag, mot Norge eller Danmark. Och dessutom är Sverige klara för VM i Brasilien december 2011, dit de tre främsta i EM direktkvalificerar sig, och Sverige slipper därmed ett ovisst playoffspel.

- Mina känslor är grymma! Sade en spontan biträdande förbundskapten Magnus Johansson till TV 4 direkt efter slutsignalen av semifinalen. Jag vill bara krama tjejerna!

Och förbundskaptenen Per Johansson spädde på:
- Vi fick matchen dit vi ville. Vi orkade tro på det vi gjorde trots att vi brände mycket chanser under en period.

Och Isabelle Gulldén insköt efter att EM-finalplatsen var klar:
- Man fattar inte vad det är vi gör.

På frågan om varför det gått så bra, svarade hon:
- Vi är trygga i det vi gör, och vi ställer upp för varandra!

Semifinalen Rumänien-Sverige blev en ny match med bragdstämpel av de svenska damerna. En match som det svängde om. Se bara på matchens målbild (Rumäniens siffror först): 0-2, 2-4 (5 minuter), 4-4, 5-5, 5-7, 6-7 (15), 9-7 (20), 10-10 (25), 11-11, 12-12, 13-13, 13-14 (paus), 13-15, 14-17, 15-18, 19-19, 20-19, 20-21, 22-21 (54), 22-22, 22-24 till slutsignalens 23-25.

Den rumänska målvakten Talida Tolnai storspelade hela matchen och tycktes vara på väg att sänka Sverige själv. Hon  räddade skott, hon räddade nakna frilägen. Men till slut hittade de svenska skotten rätt, och Cecilia Grubbström (Sävehof) i svenska målet storspelade hon också. Och när matchen på slutet stod och vägde vid svensk ledning 24-22 och rumänsk straff, knep Grubbström denna, för första gången i matchen – vid absolut rätt tillfälle.

Då hade Sverige inlett spurten mot ett alltmer tröttkört Rumänien. Rumänskorna ledde med sex minuter kvar med 22-21. Då klev världsspelaren Linnea Torstenson (Midtjylland) fram återigen, satte två distinkta straffar på raken, Therese Islas Helgesson (Toulon) gjorde ett mål på genombrott, Rumänien reducerade till 24-23. Och Linnea satte sedan själv sista målet till 25-23 – med halvminuten kvar. Linnea bästa målskytt med 9 fullträffar, sju av dem i andra halvlek.

Det svenska jublet visste inga gränser, och tusentals danskar på läktaren stod upp och applåderade.

Cecilia Grubbströms räddningsprocent slutade på 41 efter totalt 15 räddningar på 41 skott. Rumäniens Talida Tolnai var än bättre med 45 procent efter 20 räddningar på 44 skott.

De unga tar för sig mer och mer i detta blågula landslag. Sabina Jacobsen, högernia från Lugi höll sig framme denna gång, satte fyra fullträffar. Och fick bland annat för detta priset till lagets bäste spelare. Och Skurus högersexa Nathalie Hagman gjorde två fullträffar mot det stundtals hårdföra rumänska försvaret, och dessutom svarade hon för flera smarta delikatesspassningar till anfallskamraterna.

Det svenska försvarsspelet hade stundtals stora svårigheter mot det skottvilliga rumänska anfallet, men man ”smällde på” ordentligt, och rumänskornas ansiktsuttryck sade flera gånger mycket om vad de kände. Det var inte direkt några vänliga och kamratliga svenska attacker. Men detta ingick i den svenska taktiken.

Det svenska anfallsspelet gick i vågor. Kontringar lyste med sin frånvaro. Man satsade på ett lugnt och metodiskt spel för att luckra upp det rumänska försvaret. Och det gav till slut utslag

Sveriges målskyttar: Linnea Torstenson (Midtjtylland) 9 (3 straffar), Sabina Jacobsen (Lugi) 4, Isabelle Gulldén (Sävehof) 3 (2), Tina Flognman (Toulon) 2, Johanna Wiberg (Eslöv) 2, Nathalie Hagman (Skuru) 2, Therese Islas Helgesson (Toulon) 1, Annika Wiel Fredén (Heid) 1, Jessica Helleberg (Sävehof) 1.
Priset till lagets bäste spelare: Sabina Jacobsen.

Bästa målskytt i Rumänien: Cristina Georgiana Neagu 7 (4)
Priset till lagets bäste spelare: Talida Tolnai.
Utvisningar: Rumänien: 2 x 2 minuter, Sverige: 2 x 2 minuter.
Domare: Peter Brunowsky och Vladimir Canda från Slovakien.
Publik: 9 600
I dagens första match i Herning. Danmark vann Frankrike över Montenegro i uppgörelsen om femte platsen med 23-19 efter 12-5 i paus.

De övriga lagen i EM har rankats efter sina respektive placeringar i gruppspel och huvudrunda. Detta har givit följande slutplaceringar i damernas EM 2010 så här långt.