Gå direkt till innehåll
Alla fyra svenska åkare fick kliva upp på pallen minst en gång. Foto: Mattias Blomberg.

Storslam av de svenska freeskiåkarna på finalen av World Rookie Tour

Den 10–15 mars gick finalen av World Rookie Tour av stapeln i Madonna di Campiglio och de svenska åkarna tog storslam. Sverige kammade hem hälften av alla medaljer och reser nu hem med fyra guld- och två silvermedaljer samt seger i ”best team”.

World Rookie Tour är en av världens största internationella tävlingar för ungdomar under 18 år och en perfekt introduktion till den internationella tävlingsscenen. Tidigare under säsongen har ett antal deltävlingar gått av stapeln där Sverige plockade hem ett helt gäng pallplatser på stoppet i Madonna di Campiglio. När finalen av Word Rookie Tour nu var tillbaka i Italien visade de fyra svenska åkarna – Victor Knutsen, Theo Thoren, Melvin Seliberg, och Oliver Blomberg – återigen upp imponerande åkning. Totalt delades tolv medaljer ut och Sverige kammade hem inte mindre än hälften av alla pallplatser.

World Rookie Tour är uppdelat i två olika klasser, Grom där åkarna är födda 2006–2008 och Rookie där åkarna är födda 2009 eller senare. Under veckan tävlade åkarna i både slopestyle och big air där finalen i slopestyle var först ut. I Grom-klassen tog Melvin Seliberg hem segern men efter ett mindre lyckat första åk blev det en nervös tävling.

– Det gick hyfsat fram till sista railen då jag fastnade med tailen i början på railen, så jag fick en ”crash score” i det första åket. Det var inte kul. Det var det värsta jag varit med om. Jag var så jäkla nervös. Men sen var det bara att hålla ihop och försöka sätta ett bättre åk, säger Melvin Seliberg.

Melvin Seliberg lyckades hålla nerverna i styr och efter den andra omgången stod det klart att han fick kliva upp högst upp på pallen.

– Jag hade verkligen inte trott det. Jag blev "jättestokad" och de va jätteroligt, säger han.

Melvin Seliberg fick kliva högst upp på pallen i slopestyle. Foto: Mattias Blomberg.

Seger i slopestyle blev det även för Theo Thoren som vann Rookie-klassen. Till skillnad från Melvin Seliberg säkrade han segern redan i det första åket och kunde bjuda publiken på en show i det andra åket där han bland annat gjorde en trippel.

– Det känns riktigt kul, det är en dröm som går i uppfyllelse att få vinna i World Rookie Tour, det känns riktigt nice. Eftersom jag startade sist så hade jag tid att kolla på vad de andra gjorde och när jag skulle köra mitt andra åk så visste jag redan att jag hade vunnit. Så jag tänkte att det var kul att göra ett åk med lite ”publikfrieri”, säger Theo Thorén.

Det blev dubbelt svenskt på pallen i Rookie-klassen när även Victor Knutsen slutade tvåa.

– Hela dagen kändes bra över lag, jag satte det jag ville och kvalade vidare. Men inför finalen hade jag en rätt dålig träning, jag kände mig inte så förberedd men jag lyckades sätta ner mitt första åk som tog mig till en andra plats, säger han.

Dubbelt svenskt på pallen i slopestyle. Foto: Mattias Blomberg.

Tre medaljer i big air

Efter framgångarna i slopestye var det dags för final i big air där de svenska åkarna återigen visade att de är att räkna med mot internationellt motstånd. Tre medaljer blev resultat även i big air där Theo Thorén kammade hem andra raka segern när han vann Rookie-klassen. Även Melvin Seliberg lämnar Madonna di Campiglio med två segrar i bagaget efter att han tog hem vinsten i Grom-klassen.

Oliver Blomberg, som slutade på en sjundeplats i slopestylefinalen, fick revansch i big air-tävlingen när han fick kliva upp på andraplatsen och dela pallen med lagkompisen Melvin Seliberg.

– Jag hade två åk som räckte till en silverplats. Jag hade kunnat tagit Melvin men då hade det behövts en riktigt bra ”score”, men jag ville bara få ner ett bra åk. Jag är nöjd med dagen. Och jag är mycket mer nöjd än efter slopestylen för i dag fick jag ner mina åk, och jag fick framför allt fart, säger Oliver Blomberg.

Dubbelt svenskt på pallen i big air. Foto: Mattias Blomberg.

Sverige vann ”best team”

Fyra guld- och två silvermedaljer blev resultatet efter veckans tävlingar på finalen av World Rookie Tour. Alla fyra åkare lämnar Italien med minst en medalj i bagaget och den starka laginsatsen gjorde att de även kammade hem utmärkelsen ”best team”. Enligt Melvin Seliberg har tryggheten i laget bidragit till de fina prestationerna.

– Jag har haft en jättebra känsla eftersom det är mina bästa kompisar. Det gör en trygg och man får mycket mer pepp och presterar bättre, det är kanon, säger han.

Den goda stämningen i det svenska laget bidrog till de fina prestationerna. Foto: Mattias Blomberg.