Blogindlæg -

Danske mønter er blevet et samleobjekt for interesserede samlere i Danmark

Har du trang til at starte en samling inden for ét eller andet nyt? Eller er du allerede interesseret i eksempelvis danske mønter, er du landet det helt rigtige sted. I denne artikel vil vi nemlig fortælle dig mere om forskellige danske mønter, og hvordan du får udvidet din samling derhjemme. Du er nemlig ikke ene om denne interesse, og det samme gælder inden for blandt andet frimærker og pengesedler.

Den første danske mønt

I dag finder vi et væld af forskellige mønttyper for samlere, hvor blandt andet det kgl. møntsæt er særdeles populært hos mange. Men vi skal helt tilbage til 800-tallet for at finde den danske krone, der blev indført af Christian IV i 1618. Disse mønter blev en milepæl for udviklingen af danske mønter. I dag findes de ældste mønter på Nationalmuseet og er derfor ikke mulige at få fat i som privat samler.

Til gengæld er det en anden snak, når det kommer til det kgl. møntsæt. Hvert år udgiver Danmarks Nationalbank et møntsæt med årets unikke cirkulationsmønster. Her bliver der udgivet tre forskellige versioner, som henholdsvis er et almindeligt kgl. møntsæt, en proof-version og et børnesæt.

Det kgl. møntsæt som samleobjekt

Særligt for det kgl. møntsæt er, at de går mange år tilbage. I dag har du mulighed for at erhverve dig de ældre versioner helt tilbage til 1970, hvor blandt andet Samlerforum tilbyder forskellige versioner af det kgl. møntsæt fra forskellige årgange. Dette er en god mulighed for at få fingrene i de årgange, som du måtte stå og mangle.

Proof-versionerne har inden prægningen fået en helt særlig behandling, der får møntrelieffet til at fremstå tydeligere. Alle møntsæt vil indeholde seks forskellige mønter, der indgår i den danske møntrække, og de er alle designet af Nationalbanken. Særligt for dette møntsæt er også, at det kun produceres i et begrænset antal oplag, som giver dem en helt særlig værdi for dig. Du har mulighed for at tilmelde dig et abonnement gennem Nationalmuseet, så du hvert år modtager den nye version, hvilket kan kickstarte en samling over længere tid.

Find alt inden for mønter

Når du tilgår sider, der er forbeholdt samlere inden for mønter, vil du støde på en oversigt, der næsten er for lang til at kunne overskue. Der findes nemlig et væld af forskellige mønttyper, når du gerne vil samle på dem derhjemme. Nogle af de mest interessante kategorier, udover det kgl. møntsæt, er mønter fra udlandet, medajler og mønter fra områder rundt omkring i Danmark. Her vil du få en komplet oversigt over alle de mønter, som du har mulighed for at erhverve dig.

Prisen på de forskellige mønttyper afhænger af forskellige faktorer. Først og fremmest er dens sjældenhed en afgørende faktor. Jo færre oplag eller versioner, der er lavet af den pågældende mønt, desto dyrere vil den være for dig. Derudover er årgangen også en faktor, der spiller en rolle for den pris, du skal betale. Sidst vil type og stand også afspejle prisen.

Related links

Kontakt

Andreas Lang

Pressekontakt Head of Search Publicering +45 60 87 26 26