SPONSORERET INDHOLD
SPONSORERET INDHOLD

Blogindlæg -

Tegn på at du sover for lite

Det er viktig at du får nok søvn. For lite søvn kan resultere i helseproblemer som fedme, høyt blodtrykk, smertetilstander, hjertesykdom og mye annet.

Men hva er nok søvn? Vi hører ofte at voksne bør ha 7–8 timer søvn hver natt. Derimot er det viktig å huske at vi mennesker også er forskjellige på dette området. Noen trenger mer, andre mindre. Føler du deg uthvilt om morgenen skal du derfor ikke uroe deg om du har sovet mindre enn anbefalt. En uthvilt kropp er en god indikator på at du har fått den søvnen som din kropp trenger.

De fem søvnfasene

Når vi sover går vi gjennom fem ulike søvnfaser. Den letteste fasen kalles REM-søvn (Rapid eye movement). Den tyngste søvnen er non-REM søvn, og er den tiden du slapper mest av. Blodtrykk, forbrenning og puls går betraktelig ned. Det er den dype søvnen som gir den beste søvnkvaliteten.

For å oppnå mest mulig av den dype søvnen er det viktig at vi holder oss våken gjennom dagen. Skulle det være sånn at du virkelig trenger å lukke øynene litt i løpet av dagen, må du sørge for at du ikke blir liggende lenger enn 30 minutter. Da vil du nemlig gå inn i den dype fasen, noe som for det første gjør det vanskeligere å komme seg opp igjen, men som også ødelegger mulighetene for tilstrekkelig med dyp søvn den påfølgende natten.

Har du sovet lite en natt, så kan du ikke "ta igjen" den søvnen. Det som derimot skjer er at du får en lenger periode med dyp søvn den påfølgende natten, og dermed kan hente deg inn på den måten.

Oppretthold en god søvnhygiene

Det aller første du må tenke på er sengen din. Har du en seng med gamle, slitte madrasser vil ikke det akkurat legge til rette for god søvnkvalitet. Invester i en god seng, gjerne en justerbar seng som du kan stille inn i ulike posisjoner. Dette er spesielt gunstig for de med smerter i muskler og skjelett.

Andre ting som kan gi dårlig søvnhygiene er:

  • Røyking
  • Alkohol og kaffe (du bør ikke drikke kaffe etter kl. 17)
  • Mat: Pass på å ikke spise tunge måltider de siste timene før du skal legge deg
  • Trening: Du bør ikke gå i gang med tunge treningsøkter nærmere enn 3 timer før leggetid
  • Medisiner: Enkelte medisiner har dårlig søvn som en viktig bivirkning. Dette kan for eksempel være Ritalin, betablokkere, kortison, enkelte astma- og KOLS-medisiner, slankepiller. Sjekk pakningsvedlegget om du mistenker at årsaken kan ligge her. Ta kontakt med legen for å diskutere eventuelt medisinbytte.
  • Sykdommer: Det finnes en del sykdommer som virker forstyrrende på søvnkvaliteten. Høyt/lavt stoffskifte, depresjon, jernmangel, stress og søvnapné er noen av disse. I tillegg har revmatikere og andre med muskel- og skjelettsykdommer ofte problemer med å sove godt grunnet smerter.

Hvis du har altfor mange tunge tanker, vil også dette gå utover søvnhygienen din. Det er viktig å bearbeide og sortere disse tankene før du legger deg. 

Related links


Pressekontakt

Andreas Lang

Andreas Lang

Pressekontakt Head of Search Publicering +45 60 87 26 26