SPONSORERET INDHOLD
SPONSORERET INDHOLD

Blogindlæg -

Viktigheten av god søvn

Du vet garantert at søvn er utrolig viktig. Men vet du egentlig hva konsekvensene av for lite søvn er? Langvarige søvnproblemer kan forårsake ulike helseproblemer, noen alvorligere enn andre.

Noe vi fort merker om vi får for lite søvn er at konsentrasjonen svekkes. Vi klarer ikke å yte like godt på jobben eller privat. Humøret vårt blir dårlig og dermed synker også livskvaliteten. Veldig mange trafikkulykker skyldes at sjåføren har sovnet bak rattet. I tillegg regner man at mange arbeidsulykker og ulykker i hjemmet skyldes mangel på søvn, og dermed dårlig konsentrasjon.

Langvarige søvnproblemer kan resultere i psykiske lidelser og depresjon. Man føler seg så utmattet og mister mestringsfølelsen som følge av redusert tiltakslyst. Derfor er det viktig at man oppsøke lege dersom man opplever lengre perioder med søvnløshet eller sterkt svekket søvn.

Årsaker til søvnløshet

Det kan være mange ulike grunner til at man ikke får sove. Om man opplever det bør man derfor tenke etter om det kan være medisiner man bruker som er årsaken. Noen medikamenter har søvnløshet som kjent bivirkning, og da er det lurt å snakke med legen slik at du eventuelt kan bytte medisin.

Andre årsaker kan være høyt eller lavt stoffskifte, hjertesykdommer, at man må opp på do om natten eller har smerter.

Problemet kan også ligge i sengen. Kanskje madrassen ikke lenger er så god som før. Da går det an å forsøke med en ny overmadrass først, før du bytter ut hele sengen.

Likevel er det oftest tankene våre som er den store, stygge ulven. Kanskje er du ekstra stresset på jobb, og ikke helt klarer å koble ut hjernen når du legger deg? Eller du har andre personlige problemer som har en tendens til å bli med deg under dyna. Uansett grunn er det da viktig å ta tak i problemet før det utvikler seg til noe enda mer alvorlig.

Gode råd mot tankekjør

Hvis vi traff «hodet på spikeren» i det forrige avsnittet, så er det enkelte ting du kan gjøre for å bedre problemet. Det er ekstremt viktig at problemene ikke blir med deg inn på soverommet.

Før du legger deg bør du ta deg tid til ti minutter der du går gjennom hva som foregår i hodet ditt. Tenk gjennom hva som plager deg, og forsøk å finne ut hvilke grep du bør ta. Ofte hjelper det å ta en gjennomgang av disse tingene før leggetid, og på en måte bli ferdig med det.

Ligger du i sengen og ikke får sove kan du forsøke følgende. Se for deg bokstaven «A». Du skal fokusere på bokstaven helt til den står klart for deg. Det kommer til å ta tid, for det er noen hindringer som gjør at A-en står litt uklart langt der borte. Disse hindringene er alle tankene dine. Disse må du klare å skyve til side, slik at du får fri bane frem til A-en. Først når A-en er helt klar og tydelig, kan du gå videre til «B». Veldig mange har god hjelp av denne metoden, fordi du tvinger deg selv til å dytte bort alle tanker som hindrer deg i å sove. Prøv det selv!

Related links


Pressekontakt

Andreas Lang

Andreas Lang

Pressekontakt Head of Search Publicering +45 60 87 26 26