Skip to content
„Signicat“ paaiškina neseniai įsigaliojusias EBI gaires: tai –   Europos finansinio reguliavimo pažanga

Press release -

„Signicat“ paaiškina neseniai įsigaliojusias EBI gaires: tai – Europos finansinio reguliavimo pažanga

Signicat, 2023, gruodžio 13 d. - 2022 m. pabaigoje paskelbtos Europos bankininkystės institucijos(EBI) gairės dėl nuotolinio klientų registravimo (angl. onboarding)oficialiai įsigaliojo nuo 2023 m. spalio mėn. pradžios. Jos tampa Europos Sąjungos standartu, taikomu nuotoliniam klientų registravimui teikiant finansines paslaugas visose ES valstybėse ir kitose Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse, išskyrus atvejus, kai jos prieštarauja nacionalinei teisei. Visos ES ir EEE šalys, išskyrus vieną (greičiausiai per klaidą), ir Europos Centrinis Bankas pranešė apie gairių laikymąsi: 19 šalių pranešė, kad „laikosi“, o 12 – kad „ketina laikytis“. Tai reiškia, jog netrukus nuotolinis klientų registravimas pagal šias gaires įsigalios visose ES ir EEE valstybėse narėse.

Signicat“, Europos atitikties teisės aktams ir skaitmeninės tapatybės sprendimų lyderė, pateikia ekspertų požiūrį į šiuos svarbius reguliavimo pokyčius.

Pagrindiniai EBI gairių dėl nuotolinio klientų registravimo aspektai

EBI gairėse daugiausia dėmesio skiriama požiūrio į klientų aptarnavimą ir duomenų valdymą finansų sektoriuje modernizavimui. Gairėse pateiktos penkios rekomendacijos, iš kurių dvi yra ypač vertos dėmesio:

  • Vartotojų arba verslo klientų tapatybės nustatymas skaitmeniniu būdu: tai reiškia, kad tapatybės patikrinimas atliekamas asmeniui fiziškai nedalyvaujant. Tai yra reikšmingas pokytis, palyginti su tradiciniais tapatybės patikrinimo metodais, ir atveria galimybes tapatybės patikrinimui naudoti pažangiąsias technologijas, mažina fizinio bendravimo poreikį ir didina klientų įtraukimo į apskaitą patogumą ir veiksmingumą.
  • Duomenų, surinktų klientų registravimo metu, saugojimas: šis gairių aspektas įpareigoja saugiai ir pasitelkiant laiko žymas saugoti nuotolinio klientų tapatybės nustatymo metu surinktą informaciją. Juo siekiama užtikrinti, kad duomenys būtų lengvai prieinami audito ir kitais tikrinimo tikslais, taip didinant finansinių sandorių skaidrumą ir atskaitomybę.

Kaip teigia EBI, „gairės parengtos Europos Komisijos prašymu pagal 2020 m. paskelbtą Skaitmeninių finansų strategiją. Jos taip pat atitinka EBI teisinius įgaliojimus vadovauti ES finansų sektoriaus kovai su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu (PP/TF), ją koordinuoti ir stebėti.


Poveikis finansų sektoriui

Gairės taikomos visoms kredito ir finansų įstaigoms, kurioms yra taikoma Kovos su pinigų plovimu direktyva, o pagal Reglamento (ES) Nr. 1093/2010 16 straipsnio 3 dalį „kompetentingos institucijos ir finansų įstaigos turi dėti visas pastangas, kad laikytųsi šių gairių ir rekomendacijų“.

Jų įgyvendinimas yra reikšmingas pokytis reglamentavimo srityje, ir visų Europos šalių vietos kompetentingoms institucijoms tenka užduotis atnaujinti savo procesus, kad jie atitiktų šiuos naujus standartus. Minėti pokyčiai yra susiję ne tik su technologine pažanga, bet ir su poreikiu gerai išmanyti besikeičiančią reguliavimo aplinką.

Harmonizavimas reikalingas siekiant užtikrinti, kad Europos ekonominės erdvės narėms būtų sudarytos vienodos konkurencinės sąlygos bendrojoje rinkoje. Žinoma, tai sudėtinga užduotis, kurios nacionaliniu lygmeniu negali atlikti vien tik kiekvienos šalies reguliavimo institucija. Ją turi atlikti institucija, kaip šiuo atveju EBI ir būsimasis naujas kovos su pinigų plovimu įstatymas, kuris bus įsteigtas 2024 m., žvelgiant objektyviai ir pragmatiškai“, - pažymi Antti Kela, „Signicat“ pardavimų vadovas ir sertifikuotas kovos su pinigų plovimu specialistas (CAMS).

Ilgalaikė perspektyva ir sektoriaus reakcija

Finansų sektorius pripažįsta, kad šios gairės reikalingos siekiant suderinti skirtingų ES valstybių narių reglamentavimą. Sektoriaus dalyviai taip pat susiduria su iššūkiu nuolat informuoti apie vykstančius reguliavimo pokyčius, sekti taisykles, kurių jie ir jų tiekėjai turi laikytis, kad išvengtų ne tik baudų, bet ir žalos reputacijai.

Reikalingos ne tik piniginės investicijos, bet ir patirtis vykdant veiklą sudėtingoje reglamentų ir trečiųjų šalių rizikos valdymo aplinkoje. Kasmet veiklos išlaidoms skiriame 7 mlrd. eurų, o 2021 m. beveik 3 mlrd. eurų skyrėme trečiosioms šalims, todėl mūsų įsipareigojimai neapsiriboja vien atitikties reikalavimams užtikrinimu; tai vidaus kontrolė ir apsisaugojimas nuo galimų baudų. Kadangi naudojamės užsakomosiomis paslaugomis, ypač tokiose reguliuojamose srityse kaip nuotolinis klientų aptarnavimas, labai svarbu išlaikyti kontrolę. Žinome, kad paslaugų patikimumas užtikrinamas aktyviai valdant savo veiklą ir naudojantis patikimų trečiųjų šalių partnerių, tokių kaip Signicat“, patarimais ir garantijomis.“, - teigia Sandor Welfing, „Rabobank“ tiekimo rizikos valdymo ir priežiūros skyriaus vadovas.

Signicat“ vaidmuo užtikrinant atitiktį teisės aktams

Skirtingi teisės aktų laikymosi modeliai įvairiose šalyse tik patvirtina, kaip svarbu telkti pastangas kuriant standartizuotą Europos Sąjungos ir šalių narių finansų sektoriaus reguliavimo sistemą. „Signicat“ atlieka svarbų vaidmenį padėdama įstaigoms orientuotis šiuose skirtinguose nacionaliniuose reikalavimuose ir veiksmingai užtikrinti jų atitiktį teisės aktams. „Signicat“ skaitmeninės tapatybės sprendimai yra nuolat atnaujinami, kad atitiktų naujausius teisės aktų reikalavimus.

Signicat“ specializuojasi sudėtingų Europos standartų ir teisės aktų supratime bei valdyme. Mūsų žinios apie reglamentus ir konkrečioms šalims būdingas sistemas padeda klientams atitikti dinamiškus teisės aktų reikalavimus, ypač šiais pasikeitimų ir neapibrėžtumo laikais", - sako Jon Ølnes, „Signicat“ idėjinis ir produktų vadovas, ETSI TS 119 461 standarto dėl nuotolinio tapatybės patvirtinimo politikos ir saugumo reikalavimų, kuris yra EBI gairių bazinis standartas, redaktorius.

Šis pranešimas spaudai yra tik informacinio pobūdžio ir nėra teisinė konsultacija.


Apie „Signicat“

„Signicat“ yra pirmaujantis el. tapatybės sprendimų teikėjas Europoje. „Signicat“ skaitmeninės tapatybės platformą sudaro plačiausias tapatybės tikrinimo ir autentifikavimo sistemų rinkinys pasaulyje, pasiekiamas per vieną integravimo tašką. Platforma palaiko visą tapatybės kelionę nuo klientų atpažinimo ir prisijungimo, iki verslo sandorių sudarymo. „Signicat“ buvo įkurta 2006 m., o 2019 m. ją įsigijo pirmaujanti Europos privataus kapitalo investuotoja „Nordic Capital“. Jos būstinė yra Trondheime, Norvegijoje. Šiandien „Signicat“ turi daugiau nei 450 atsidavusių profesionalų 17–oje biurų Europoje.

Daugiau informacijos apie „Signicat“ rasite čia: www.signicat.com

Contacts

Alba Zaragoza

Alba Zaragoza

Press contact Communications Manager PR & Communication +34 648839894

Signicat
Beddingen 16
7042 Trondheim
Norway
Visit our other newsrooms