Finančné výsledky JYSKu – nárast obratu a investície do modernizácie

Tlačová správa -

Finančné výsledky JYSKu – nárast obratu a investície do modernizácie

Vo finančnom roku 2021/22 navýšila spoločnosť JYSK Slovensko svoj obrat o 18 % a s prevádzkovým ziskom 24,4 milióna eur môže oznámiť doposiaľ najlepšie výsledky. Maloobchodný reťazec však v súčasnosti začína pociťovať dopad nepriaznivých globálnych faktorov, ktorý sa prejavuje pozvoľným poklesom tržieb.

Vo finančnom roku 2021/22, ktorý sa začína 1. septembra a končí sa posledným augustovým dňom, sa spoločnosti JYSK podarilo naplniť obchodnú stratégiu finančného rastu a dosiahnuť doposiaľ najlepšie finančné výsledky: nárast obratu o 18 % na 94,2 milióna eur a nárast EBITu o 16 % na 24,4 milióna eur.

Vzrástol aj celkový obrat JYSKu ako medzinárodného maloobchodného reťazca, ktorý prevádzkuje 3100 predajní v 48 krajinách – viac informácií tu.

„Máme za sebou ďalší náročný rok so skvelým výsledkom, na ktorý môžu byť všetci hrdí. Všetci zamestnanci, či už v predajniach alebo distribučných centrách a centrálach, sa svojím odhodlaním a tvrdou prácou podieľali na tomto úspechu,“ hovorí Jan Bøgh, prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti JYSK.

Investície do modernizácie predajní

Napriek súčasným neistotám spojeným s rastúcimi nákladmi, nedostatkom materiálov a zamestnancov, JYSK pokračuje vo svojom pláne modernizácií predajní, aby napĺňal nákupné požiadavky svojich zákazníkov.

„Nie sme ochotní poľaviť v tempe, lebo nový koncept oceňujú zákazníci aj zamestnanci,“ hovorí Peter Brányik, generálny riaditeľ pre JYSK Česká republika a Slovensko.

Počas uplynulého finančného roku sme na Slovensku investovali takmer 2 milióny eur do desiatich stavebných projektov. Modernizácia predajní pokračuje a do konca roka 2024 budú všetky predajne JYSK prestavané podľa najnovšieho konceptu 3.0.

Zamestnanec nad zlato

V uplynulom roku sa JYSK podobne ako iné spoločnosti potýkal s nepriaznivou situáciou na trhu práce, ktorá má za následok nedostatok kandidátov na vybrané pracovné pozície. Práve spomínané stavebné projekty vyžadujú plný stav nielen priamo v internom stavebnom tíme a v rekonštruovanej predajni, ale aj v okolitých prevádzkach.

„Naše stavebné aktivity vyžadujú plný stav, pri takom množstve projektov potrebujeme skúsených zamestnancov a to sa nám minulý rok nedostávalo. Potrebujeme, aby nám fungovali predajne a zároveň prebiehali stavebné projekty, čo si vyžaduje súhru v rámci širšej oblasti a nakoniec v celej sieti predajní,“ hovorí Peter Brányik.

Peter Brányik
Peter Brányik, generálny riaditeľ pre JYSK Česká republika a Slovensko

Na situáciu na pracovnom trhu sme reagovali zrýchlením náborového procesu a vylepšením úvodného zaškolenia. Vďaka prepracovanému školiacemu systému nie je vždy nevyhnutné, aby mal kandidát skúsenosti s prácou v maloobchode, dôležitý je aktívny záujem a odhodlanie.

Zároveň neustále zlepšujeme podmienky pre súčasných zamestnancov. V minulom finančnom roku sme dvakrát navyšovali mzdy, celkovo sa výplaty všetkých zamestnancov bez ohľadu na pozíciu navýšili v priemere o 11 percent.

V uplynulom roku znovu prebiehali interné rozvojové programy, v ktorých zamestnancom ponúkame možnosť kariérneho postupu. Pripravujeme tak vedúcich predajní pre nové obchody a okamžité riešenie v prípade personálnych zmien.

Ďalším krokom k budovaniu tzv. lavičky náhradníkov je účasť v programe duálneho vzdelávania, v rámci ktorého sme v predajniach JYSK privítali študentov v odboroch Obchodný pracovník a Predavač.

Sponzorstvo

JYSK chce pozitívne prispievať do spoločnosti, preto máme dlhodobú tradíciu spolupráce s mimovládnymi organizáciami a podporujeme prispievanie na dobré veci. Naša hlavná sponzorská činnosť sa týka športu pre telesne hendikepovaných, Slovenský paralympijský výbor podporujeme už siedmym rokom.

Výsledky za finančný rok 2021/2022

• Obrat: 94,2 milióna EUR
  • Nárast oproti roku 2020/2021: 18 %
  • EBIT: 24,4 milióna EUR
  • Nárast oproti roku 2020/2021: 16 %

O JYSKu na Slovensku

• JYSK otvoril prvú predajňu na Slovensku v roku 2006.
  • JYSK momentálne prevádzkuje 49 predajní a má 390 zamestnancov.

Výročnú správu si môžete prezrieť tu:

Categories

Spoločnosť JYSK je medzinárodná sieť predajní so škandinávskymi koreňmi, ktorá predáva všetko pre domácnosť a záhradu.

S viac ako 3 200 predajňami a e-shopmi v 48 krajinách je JYSK vždy nablízku so skvelou ponukou a kvalifikovanými službami, nech už sa zákazníci rozhodnú nakupovať akokoľvek.

Prvý obchod otvoril zakladateľ Lars Larsen v Dánsku v roku 1979. Dnes má JYSK 30 000 zamestnancov.

JYSK je súčasťou rodinnej spoločnosti Lars Larsen Group s celkovým obratom 5,255 miliárd EUR za finančný rok 2020/21. Obrat spoločnosti JYSK za finančný rok 2021/22 bol 4,87 miliardy EUR.

Zuzana Rafajlovič

Kontakt pre médiá Communications Manager +420 724 405 262

Scandinavian sleeping and living

S viac ako 3 300 predajňami a e-shopmi v 48 krajinách je JYSK vždy nablízku so skvelou ponukou a kvalifikovanými službami, nech už sa zákazníci rozhodnú nakupovať akokoľvek.

JYSK je súčasťou rodinnej spoločnosti Lars Larsen Group s celkovým obratom 5,9 miliardy eur vo finančnom roku 2021/22. Obrat spoločnosti JYSK za finančný rok 2022/23 činí 5,2 miliardy eur.