Sme si rovní

Tlačová správa -

Sme si rovní

V piatok 19. 5. 2023 sa v Bratislave konala v poradí druhá Župná paralympiáda. Cieľom nového projektu, ktorý pripravil Slovenský paralympijský výbor v spolupráci s ôsmimi župami, je priniesť paralympijský šport do všetkých regiónov Slovenska.

Nový projekt z dielne Slovenského paralympijského výboru (SPV) má už za sebou druhé športové podujatie. Prvá župná paralympiáda sa uskutočnila v marci v Dolnom Kubíne a dejiskom druhej sa v piatok 19. 5. 2023 stalo zariadenie komunitnej rehabilitácie Gaudeamus v Bratislave.

Cieľom nového projektu je priniesť paralympijský šport do všetkých regiónov Slovenska, zapojiť do neho zdravotne znevýhodnené deti a mládež a šíriť prostredníctvom športu paralympijské myšlienky.

Predseda SPV Ján Riapoš uviedol, že župné paralympiády by mali v sebe spájať tri projekty:

„Hľadáme talenty, Sme si rovní a Paráda – prvý bezbariérový festival. Stretli sa v jeden deň na jednom mieste a tomu budeme aj do budúcnosti hovoriť župná paralympiáda. Do regiónov ideme preto, aby sme spolu so samosprávami poukázali na množstvo architektonických bariér, ktoré sa na Slovensku nachádzajú, športovú infraštruktúru nevynímajúc.“

Zahájenie Bratislavskej župnej paralympiády

Účastníkov Bratislavskej župnej paralympiády privítali predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, riaditeľ zariadenia Gaudeamus Štefan Tvarožek a predseda SPV Ján Riapoš. Po slávnostnom zahájení nasledoval sľub športovcov, hymna a zapálenie ohňa župnej paralympiády. Nechýbali ani exhibície v podaní bývalej slovenskej reprezentantky v tenise Karin Habšudovej a tenistu na vozíku Tomáša Masaryka, v priľahlej plavárni bolo možné zasa vidieť tréning nevidiacej paraplavkyne Tatiany Blattnerovej.

Športové aktivity prebiehali v telocvični, vonkajšom areáli, aj v plavárni. Zdravotne znevýhodnená mládež sa zapojila do súťažných turnajov v boccii, parastolnom tenise a parabedmintone. Vo vonkajších priestoroch si mohli vyskúšať športy ako showdown, paralukostreľbu, prekážkovú dráhu či veslovací trenažér. K dispozícii bola aj edukačná zóna, kde sa návštevníci mohli dozvedieť viac o projekte SME SI ROVNÍ, alebo sa zúčastniť na prednáškach na rôzne zaujímavé témy.

„Chcem poďakovať všetkým, ktorí nám pomáhajú realizovať v praxi pohybové aktivity zdravotne znevýhodnených, lebo len z aktívne sa pohybujúcich budú raz paralympijskí víťazi. Prajem si, aby sme tu dnes našli nielen športové talenty, ale najmä radosť zo života a úsmev na tvári," povedal Ján Riapoš.

Spoločnosť JYSK je hrdým oficiálnym partnerom projektu Župná paralympiáda a zároveň partnerom Slovenského paralympijského výboru.

Zdroj: paralympic.sk

Foto: Monika Kováčová / BSK

Ján Riapoš, predseda SPV
Bratislavská župná paralympiáda

Categories

Spoločnosť JYSK je medzinárodná sieť predajní so škandinávskymi koreňmi, ktorá predáva všetko pre domácnosť a záhradu.

S viac ako 3 200 predajňami a e-shopmi v 48 krajinách je JYSK vždy nablízku so skvelou ponukou a kvalifikovanými službami, nech už sa zákazníci rozhodnú nakupovať akokoľvek.

Prvý obchod otvoril zakladateľ Lars Larsen v Dánsku v roku 1979. Dnes má JYSK 30 000 zamestnancov.

JYSK je súčasťou rodinnej spoločnosti Lars Larsen Group s celkovým obratom 5,869 miliárd EUR za finančný rok 2021/22. Obrat spoločnosti JYSK za finančný rok 2021/22 bol 4,87 miliardy EUR.

Zuzana Rafajlovič

Kontakt pre médiá Communications Manager +420 724 405 262

Related content

Scandinavian sleeping and living

S viac ako 3 300 predajňami a e-shopmi v 48 krajinách je JYSK vždy nablízku so skvelou ponukou a kvalifikovanými službami, nech už sa zákazníci rozhodnú nakupovať akokoľvek.

JYSK je súčasťou rodinnej spoločnosti Lars Larsen Group s celkovým obratom 5,9 miliardy eur vo finančnom roku 2021/22. Obrat spoločnosti JYSK za finančný rok 2022/23 činí 5,2 miliardy eur.