Press release -
Edelstampristagaren 2012, Bahareh Hedayat, har blivit frigiven från det beryktade Evinfängelset i Iran
Edelstampristagaren 2012, Bahareh Hedayat, dömd till 10 års fängelsestraff i Evinfängelset 2009, har blivit frisläppt. Hon dömdes för “propaganda mot regimen” för sina intervjuer med utländsk media; för att hon förolämpat högste ledaren (en dom som heter Vali Faqih); för att ha förolämpat presidenten; för att hotat den nationella säkerheten genom att ha deltagit i offentliga samlingar och för att ha hjälpt till att organisera grupprotester, såsom en fridfull kvinnoprotest för lika rättigheter.”
Länk till film om Bahareh Hedayat: https://www.youtube.com/watch?v=gbKTn5cZ8As
Bahareh tilldelades Edelstampriset 2012 för sina exceptionella insatser och stora civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna. Efter att Bahereh tilldelats priset listade Amnesty International henne som samvetsfånge och har konsekvent kampanjat för Baharehs ovillkorliga frigivning. Under längre perioder har hon berövats sina fundamentala rättigheter, såsom rätten till en advokat, telefonsamtal med sin familj eller möjligheten att träffa besökare. Den 14 juni 2016 kom FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden med ett utlåtande i vilket de ansåg att hon omedelbart bör friges. Detta därför att hon anses vara godtyckligt fängslad och mot internationell rätt. Hon släpptes äntligen den 12 september 2016.
- “Att be om frihet för oss samman, ni inger mig hopp och jag lovar er hopp”, säger Bahareh Hedayat.
Bahareh har varit utsatt för extrem press ifrån de iranska säkerhetsstyrkorna men också ifrån domstolen om att ansöka om förlåtelse och amnesti genom att uttrycka sin ånger över sina förflutna aktiviteter och befattningar. Hon har modigt - vägrat att acceptera denna förutsättning för sin frigivning. Bahareh har från börjat begärt att fallet ska prövas av en opartisk domstol. Slutligen blev hon frigiven tack vare påtryckningar från det internationella samfundet.
- “Vi hoppas att Bahareh snart kan komma och hämta sitt pris. Iranska regeringens behandling av Bahareh och hundratals andra politiska fångar är skandalös och skamlig. Bahareh var fängslad för inget mer än fridfull aktivism för studenters och kvinnors rättigheter. Under sin fängelsevistelse 2011 förlängdes hennes straff med sex månader för att hon skrev ett brev om andra studentaktivisters omständigheter”, säger Caroline Edelstam, ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam.
Edelstampriset
Edelstampriset (The Edelstam Prize) är ett Sverigebaserat, internationellt monetärt pris som delas ut av Stiftelsen Harald Edelstam. Edelstampriset delas ut för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna.
Edelstampriset är uppkallat efter den svenske diplomaten och ambassadören Harald Edelstam. Han utmärkte sig som diplomat genom sin kompetens, sitt mod och sitt civilkurage in kampen och försvaret av de mänskliga rättigheterna. Edelstam var en tidig förespråkare och symbol för vad som idag kallas "R2P - Responsibility to Protect", en diplomati engagerad i försvaret av de mänskliga rättigheterna och hans minnesvärda handlingar bidrog till att rädda mer än tusen liv. Harald Edelstam är mest känd för att ha räddat livet på ett stort antal människor under och efter Augusto Pinochets militärkupp i Chile 1973. Edelstam är även känd för att under andra världskrigets senare del ha räddat livet på ett hundratal norska motståndsmän och judar i det naziockuperade Norge.
Pristagare till Edelstampriset kan vara enskilda personer eller personer som representerar en regering eller en nationell eller internationell organisation, som i handling har agerat i Harald Edelstams anda i ett land/länder där brott mot mänskliga rättigheter har begåtts, enligt internationell lag, av en regim eller annan stark maktutövare. De ska ha visat stor förmåga att snabbt analysera en komplex situation och hitta vägar, även på ett okonventionellt och kreativt sätt, för att i praktisk handling försvara mänskliga rättigheter och ska i en sådan svår eller tumultartad situation ha handlat på ett sätt som haft avgörande betydelse för många utsatta människor eller direkt räddat människors liv. Civilkuraget är en central parameter i urvalet av en vinnande kandidat.
Juryn
Caroline Edelstam, barnbarn till Harald Edelstam och medgrundare av Edelstampriset är ordförande i den internationella prisjuryn. Andra medlemmar i juryn är domare Shirin Ebadi som tilldelades Nobels Fredspris 2003 för hennes insatser för demokrati och mänskliga rättigheter, Moçambiques tidigare premiärminister, Pascoal Mocumbi, dr. Philp Alston, FN:s specialrapportör extrem fattigdom och mänskliga rättigheter, dr. Luis Moreno-Ocampo, tidigare chefsåklagare i internationella brottmålsdomstolen (ICC), tidigare domare Baltasar Garzón, som arbetade för Spaniens centrala brottmålsdomstol och som konsekvent kämpar för de mänskliga rättigheterna. Baltasar Garzón är mest känd för att han angav den chilenske presidenten, general Augusto Pinochet, för de påstådda dödsfallen och tortyr av spanska medborgare.
För ytterligare information, vänligen kontakta
Caroline Edelstam, medgrundare av och ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam
Tel: +46 (0)706 98 72 23, e-post: caroline.edelstam@edelstamprize.org
Related links
Topics
- Diplomacy
Categories
- caroline edelstam
- civilkurage
- edelstam foundation
- edelstam prize
- harald edelstam
- human rights
- pristagare
- mänskliga rättigheter
- amnesty international
- iran
- regim
- bahareh hedayat
- shirin ebadi
The Edelstam Foundation stands for a humanistic view, based on values and principles expressed in the United Nations Declaration on Human Rights of 1948, along with subsequent conventions and internationally accepted human rights law. The Foundation is a politically and religiously independent organization. The Foundation’s ambition is to honor Harald Edelstam but also to encourage actions in the spirit of Harald Edelstam, by awarding a recurring prize, the Edelstam Prize.The Edelstam Prize is awarded for outstanding contributions and exceptional courage in standing up for one’s beliefs in the Defence of Human Rights.