Press release -

Förföljd hustru till fängslad kinesisk människorättsadvokat får Edelstampriset

Edelstampriset 2018 tilldelas Li Wenzu från Kina för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvar av mänskliga rättigheter. Eftersom pristagaren inte kan lämna landet tar människorättsaktivisten Yuan Weijing emot priset å hennes vägnar. Också hon är hustru till en människorättsadvokat som heter Chen Guangcheng. Priset delas ut under en ceremoni i Riddarhuset senare idag, den 27 november 2018.

Den kinesiska pristagaren Li Wenzu är gift med den kinesiske människorättsadvokaten Wang Quanzhang. Han har försvarat aktivister, offer för beslagtagande av land och religiösa minoriteter. Han försvann 2015 under det som kallas “709 nedslaget”, en polisinsats som riktade sig mot domstolskritiker av de kommunistiska myndigheterna. Sedan dess har Li Wenzu spelat en avgörande roll i kampen i frigivningen av de hundratals människorättsadvokater och aktivister som fängslades under nedslaget.

– Uppmärksamheten som Li Wenzu och de andra hustrurna har skapat, inte bara för sina egna män, utan för hela tillslaget, är mycket bra exempel på modig aktivism för mänskliga rättigheter; att slå tillbaka med otraditionella metoder, som att använda sig av webbaserade upprop, besök i fängelser, besök hos åklagare och i domstolar. Kina fortsätter som en auktoritär enpartistat att systematiskt begränsa grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet, förenings- och mötesfrihet, och ett system av påtvingade försvinnanden, säger Caroline Edelstam, ordförande i Edelstamprisets jury och medgrundare av Stiftelsen Harald Edelstam.

Li Wenzu och Wang Qiaoling (hustru till människorättsadvokaten Li Heping) var de första medlemmarna i vad som senare blev känt som ”709-familjen”. De har aktivt eftersökt familjerna som drabbades i ”709-nedslaget”, försökt förstå deras behov och bistått på alla tänkbara sätt. För att lyckas så har de rest kors och tvärs över hela landet, och de har till och med blivit arresterade efter att ha besökt ”känsliga” familjemedlemmar. Deras ansträngningar har givit dem förtroende hos andra fängslade människorättsadvokater och aktivisters familjemedlemmar, och gradvis har de lyckats mobilisera dem.

Li Wenzu har spelat en enastående och avgörande roll i ”709-familjen”. Hon har bidragit med kreativa kampanjer och till skapandet av gruppens karaktäristiska aktivism. Hon håller ihop gruppen med sitt goda humör och sin positiva energi. ”709- familjen” har också engagerat sig i lobbying mot internationella ledare och diplomater, och på ett modigt sätt pratat med myndigheterna, inte bara om sina egna fall utan även om situationen i allmänhet i Kina i fråga om mänskliga rättigheter. Genom att göra det har Li Wenzu och andra medlemmar av ”709-familjen”, även deras föräldrar och barn, hamnat under intensivt tryck från de kinesiska myndigheterna.

– Det är viktigt att hitta vägar för att upprätthålla nationell och internationell rätt och att främja ansvarsskyldigheten för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. När brott har skett måste staterna hållas ansvariga. Dessutom har det internationella samfundet ett ansvar för att skapa rättvisa, säkerställa skydd för offer och upprätthålla

principen om att ingen står över lagen. Påtvingade försvinnanden är allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. De är kriminella handlingar, utan undantag, och oavsett omständigheter, inklusive krigstillstånd, nödsituationer eller och nationell säkerhet. Enligt internationell rätt erkänns även familjemedlemmar av de påtvingade försvunna som offer för tvångsförsvinnande, säger Caroline Edelstam, ordförande i Edelstamprisets jury.

Motivering

Edelstamprisets jurys motivering för att ge Li Wenzu från Kina Edelstampriset är:
”Li Wenzu är en kinesisk medborgare. Innan hennes man arresterades i juli 2015 levde hon ett typiskt normalt liv som en medelklass-hemmafru, och tog hand om deras barn. Li Wenzu kunde ha accepterat situationen som den var, och bara väntat på att hennes man skulle friges, eller kunde hon ha sökt en individuell lösning för sin personliga situation och för hennes mans fall. Istället, trots den farliga och fientliga politiska miljön stod hon med enastående mod emot riskerna och övervann sitt lidande. Li Wenzu valde att själv bli en aktivist och organiserade tillsammans med andra orädda hustrun den så kallade "709-familjen", en grupp av anhöriga som sökte upp och organiserade de andra familjerna till de mer än 300 människorättsadvokater som arresterades under ”709-nedslaget", och stöttade dem, och mobiliserade dem.

Solidariteten dem emellan och mobiliseringen av familjerna har visat sig vara avgörande. De har stämt säkerhetsbyrån, och outtröttligt och kreativt lobbat och kampanjat för frigivningen av de arresterade advokaterna och andra aktivister. Li Wenzu organiserade den icke-våldsamma ”Röda hinken-kampanjen” och den ”Långa marschen för frihet” för att öka allmänhetens medvetenhet om förföljelsen av advokater och andra människorättsaktivister som motsätter sig Kinas auktoritära regim. Tack vare Li Wenzus och de andra familjemedlemmarnas arbete har de flesta av de arresterade advokaterna nu släppts och bara 14 av dem har ställts inför rätta och blivit dömda till fängelse. Wang Quanzhang, Li Wenzus man, Wang Quanzhang, är den ende fången som fortfarande är försvunnen sedan han arresterades och försvann för tre år sedan.

Li Wenzu har fortsatt att kämpa trots att hon konstant har utsatts för trakasserier, hot och upprepade gånger har arresterats av myndigheterna. Hennes barn har relegerats från skolan. Men hon har fortsatt kämpa, utöver sitt personliga intresse, för rättsstatsprincipen och demokratin i Kina. Hon har inte bara kampanjat för sin mans frigivning utan också för friheten för alla offer och för kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina. Hon har inte gett upp och är därför nu under övervakning i sitt eget hem.

Stiftelsen Harald Edelstam uppmanar respektfullt Folkrepubliken Kinas myndigheter att avsluta trakasserierna, hoten och vedergällningarna mot Li Wenzu och hennes barn på grund av hennes modiga och ädla kamp. Vidare ber vi den kinesiska regeringen att avsluta Li Wenzus och hennes barns outhärdliga lidande genom att garantera livet och integriteten för hennes man, Wang Quanzhang, genom att tala om var han befinner sig (att respektera hans rätt att träffa och få hjälp av en advokat), och att frige honom tillsammans med de andra fängslade advokaterna och aktivisterna från ”709-nedslaget.”

Edelstampriset

Edelstampriset (The Edelstam Prize) är ett Sverigebaserat, internationellt monetärt prissom delas ut av Stiftelsen Harald Edelstam. Edelstampriset delas ut för exceptionellainsatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna.

Edelstampriset är uppkallat efter den svenske diplomaten och ambassadören HaraldEdelstam. Han utmärkte sig som diplomat genom sin kompetens, sitt mod och sittcivilkurage in kampen och försvaret av de mänskliga rättigheterna. Edelstam var entidig förespråkare och symbol för vad som idag kallas "R2P - Responsibility to Protect",en diplomati engagerad i försvaret av de mänskliga rättigheterna och hans minnesvärdahandlingar bidrog till att rädda mer än tusen liv. Harald Edelstam är mest känd för att haräddat livet på ett stort antal människor under och efter Augusto Pinochets militärkupp iChile 1973. Edelstam är även känd för att under andra världskrigets senare del ha räddatlivet på ett hundratal norska motståndsmän och judar i det naziockuperade Norge.

Pristagare till Edelstampriset kan vara enskilda personer eller personer somrepresenterar en regering eller en nationell eller internationell organisation, som ihandling har agerat i Harald Edelstams anda i ett land/länder där brott mot mänskligarättigheter har begåtts, enligt internationell lag, av en regim eller annan starkmaktutövare. De ska ha visat stor förmåga att snabbt analysera en komplex situation ochhitta vägar, även på ett okonventionellt och kreativt sätt, för att i praktisk handlingförsvara mänskliga rättigheter och ska i en sådan svår eller tumultartad situation hahandlat på ett sätt som haft avgörande betydelse för många utsatta människor ellerdirekt räddat människors liv. Civilkuraget är en central parameter i urvalet av en vinnande kandidat.

Juryn

Caroline Edelstam, barnbarn till Harald Edelstam och medgrundare av Edelstampriset är ordförande i den internationella prisjuryn. Andra medlemmar är domare Shirin Ebadi som har tilldelats Nobels Fredspris 2003 för hennes insatser för demokrati och mänskliga rättigheter, Mocambiques tidigare premiärminister, Pascoal Mocumbi,Philp Alston, FN:s specialrapportör för extrem fattigdom och mänskliga rättigheter, ambassadör Eileen Donahoe, Executive Director för Global Digital Policy Incubator på Stanforduniversitetets center för demokrati, utveckling och rättssäkerhet, samt USA:s tidigare ambassadör till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Luis Moreno-Ocampo, tidigare chefsåklagare vid internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC), Baltasar Garzón, som arbetade för Spaniens centrala brottmålsdomstol och som konsekvent kämpar för de mänskliga rättigheterna. Baltasar Garzón är mest känd för att han försökte få den chilenske diktatorn, general Pinochet dömd i domstol, för de påstådda dödsfallen och tortyr av spanska medborgare.

För ytterligare information, vänligen kontakta

Caroline Edelstam, medgrundare av och ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam Tel: +46 (0)706 98 72 23, e-post: caroline.edelstam@edelstamprize.orgWebb: www.edelstamprize.org / www.edelstam.org

Topics

  • Diplomacy

Categories

  • mänskliga rättigheter kina
  • 709-nedslaget
  • 709-family
  • 709-crackdown
  • human rights china
  • li heping
  • wang quanzhang
  • yuan weijing
  • chen guangcheng
  • li wenzu
  • premio edelstam
  • human rights
  • harald edelstam
  • edelstam prize
  • edelstam foundation
  • civilkurage
  • caroline edelstam

The Edelstam Foundation stands for a humanistic view, based on values and principles expressed in the United Nations Declaration on Human Rights of 1948, along with subsequent conventions and internationally accepted human rights law. The Foundation is a politically and religiously independent organization. The Foundation’s ambition is to honor Harald Edelstam but also to encourage actions in the spirit of Harald Edelstam, by awarding a recurring prize, the Edelstam Prize.The Edelstam Prize is awarded for outstanding contributions and exceptional courage in standing up for one’s beliefs in the Defence of Human Rights.

Contacts

Caroline Edelstam

Press contact President of the Edelstam Foundation +46 706 98 72 23