Sayıları artan zenginler ”yoksulların baskısından” şikayetçi

Murat Kuseyri

Capgemini ve Merrill Lynch adlı şirketlerin geçtiğimiz günlerde yayınladıkları “Dünya Refah Raporu” dolar milyonerlerin sayısının son iki yıl içinde % 24 oranında artarak 10,9 milyon kişiye yükseldiğini gösterdi. En fazla milyonerler bulunan ülkeler sıralamasında 3,1 milyon kişiyle ABD başı çekerken onu Japonya ve Almanya izliyor. Dünyadaki milyonerlerin yarısı bu üç ülkede bulunuyor. Milyonerlerin en fazla artış gösterdiği ülkeler ise Hong Kong, Vietnam, Polonya, Siri Lanka ve İsveç olarak sıralanıyor.

71 ülkeyi kapsayan araştırmada İskandinavya ülkeleri milyonerleri artan ülkeler arasında ön sıralarda. 9 milyon nüfuslu İsveç’te milyonerlerin sayıları bir önceki yıla kıyasla % 26 oranında artarak 61 bine yükseldi. 4,5 milyon nüfuslu Norveç’te ise 85 bin kişi milyoner.

Dünyadaki milyonerlerin toplam varlıkları 42 700 milyar dolarken, 1,4 milyar insan yoksulluk ve sefalet içinde yaşıyor. 1 milyar insanın günlük gelirleri 1 doların altında. Bunların büyük bir çoğunluğunu da Sahra’nın güneyindeki Afrika ülkelerinde  bulunuyor. En yoksul kesimler ise Güney Afrika, Namibya, Guetelama ve Bolivya’da yaşayan etnik azınlıklar.

Avrupa ‘da 80 milyon yoksul

Yoksulluk yalnızca geri kalmış ülkelerle sınırlı değil. Avrupa Birliği ülkelerinde  80 milyon kişi yoksulluk kategorisinde. Her on kişiden biri ev kirası, elektirik ücreti gibi giderleri ödemekte zorlanıyor. Bu nedenle Avrupa Birliği 2010 yılını “Yoksulluk ve sosyal dışlanmaya karşı mücadele yılı” ilan etti. 2020 yılına kadar yoksulların sayısının dörte bir oranında azaltılması hedefleniyor. Refah toplumuna örnek olarak gösterilen İsveç’te  OECD’nin kıstaslarına göre 1,1 milyon yoksul var.

Zenginler ile yoksullar arasındaki gelir uçurumunun artmasının nedeni ise Dünyanın bir çok ülkesinde uygulanan yeni  liberal politikalar. Dünyanın zenginliklerinden % 90’ı nüfüsün % 10’nu oluşturan zenginlerin denetiminde.

Zenginler de “Yeter Artık!” diyor

Ancak zenginler durumdan şikayetçi. Yoksulların kendilerine baskı yaptıklarını iddia ediyorlar. Basklılara karşı mücadele etmek amacıyla da geçtiğimiz ay “Dünyanın Zenginleri” adlı bir örgütlenmeye gittiler. Yayınladıkları bildiride “Yeter artık, bu baskılara dayanamıyoruz. Bizi rahat bırakın” diyorlar. Dünyanın her yerinde yoksulların zenginlerin sırtından iyi bir yaşam sürdürdüklerini iddia ediyorlar. Zengin ailelerin paralarının vergi adı altında çalındığını söylüyorlar. Tüm ülkelerde  yoksullara yardım edildiğini ileri sürüyorlar.  Gönüllü yardım kuruluşlarının yoksullara bedava giyecek ve içecek dağıtırlarken, kendilerinin gıda ve giysi ihtiyaçlarını karşılamak için para ödemek zorunda kalmalarından şikayet ediyorlar.

“Genleri zenginleri ekstra aptal ve bencil yapıyor”

“Dünyanın Zenginleri”nin iddialarını değerlendiren Stockholm Södertörn Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Göran Stollerud, “Eğer zenginler çalışanlara geçinebilecekleri ücreti ödeseler ve şirketlerin aşırı karlarını kendileri almasalar dünyada bu kadar yoksul olmazdı. Ayrıca yüksek vergi oranları hem zengin hem de fakirler için iyi. Çünkü paralar sağlık ve eğitim gibi hizmetlerde kullanılıyor” diyor.

Sağlık ve eğitim hizmetlerinden sadece yoksulların değil zenginlerin de faydalandıklarını vurgulayan Stollerud zenginler hakkında da şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Zenginlerinde olan gen onları ekstra aptal ve bencil yapıyor. Önceleri biz buna inanmak istemiyorduk ama deneysel çalışmalar bu tezi doğruluyor”.

• Social issues