Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Anders Zorn möter Rembrandt på Göteborgs konstmuseum

Nu presenteras nya grafiska verk i utställningen Rembrandts Batavernas trohetsed på Göteborgs konstmuseum som förlängts till den 9 september. Tillsammans med Rembrandts grafik visas i den här kollektionen även grafiska blad av Anders Zorn.

Den välbesökta utställningen med Rembrandts berömda målning Batavernas trohetsed till Claudius Civilis är förlängd och visas nu hela sommaren. Utöver Konstakademiens målning visas även verk ur Göteborgs konstmuseums stora samling med Rembrandtgrafik. Eftersom de grafiska bladen är känsliga för ljus byts de ut med jämna mellanrum.

Rembrandt utförde under sitt liv strax under 300 etsningar och räknas som en av teknikens stora förnyare. Rembrandt kombinerade gärna etsning med torrnål och ofta arbetade han på sina motiv i flera steg med korsade fält av parallella linjer som bygger upp valörer för att skapa det ljus som är så typiskt för hans arbete.

Tillsammans med Rembrandts grafik visas i den här kollektionen även grafiska blad av Anders Zorn (1860–1920). Zorn hade en mycket framgångsrik karriär som målare och är berömd för sina fenomenala bilder i akvarellteknik, men hans etsningar bidrog också i hög grad till hans framgångar. Zorn, som ägde 180 grafiska blad av Rembrandt, utvecklade med den holländske mästaren som förebild en teknik där han med skurar av streck byggde upp motiven.

Av de 81 grafiska verk av Rembrandt som finns i Göteborgs konstmuseums samling är 19 donerade av Emma Zorn 1939.

Utställningen presenteras på museets sjätte våning till och med den 9 september 2018. 

Kontakt
Helene Karlsson, Kommunikatör
031-368 35 07, helene.karlsson@kultur.goteborg.se

Per Dahlström, Intendent för samlingen
031- 368 35 17, per.dahlstrom@kultur.goteborg.se

Ämnen

Regioner


Göteborgs konstmuseum har en av norra Europas främsta konstsamlingar. Denna sträcker sig från 1400-talet fram till idag med betydande verk inom både nordisk och internationell konst. Förutom samlingen erbjuder museet utställningar, familjeaktiviteter, föreläsningar, workshops och visningar. Här finns restaurang samt en välsorterad museibutik. Samlingen omfattar omkring 70 000 verk och museet har ca 250 000 besökare årligen.

Kontakter

Malin Opperud

Presskontakt Kommunikatör och presskontakt 031-368 35 28

Relaterat innehåll

Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseum har samlingar från 1400-talet fram till idag. Museet har en nordisk profil men i samlingarna ingår även äldre nederländsk och fransk konst med verk av Rembrandt, van Gogh, Monet och Picasso.

På översta våningsplanet finns Fürstenbergska galleriet som ursprungligen var en privat samling men som senare tillföll museet. Här hänger målningar av konstnärer som Edvard Munch, Ernst Josephson, Carl Larsson, PS Krøyer och Anders Zorn.

Göteborgs museum bildades 1861. Genom gåvor av bl a Pontus och Göthilda Fürstenberg hade man snart vuxit ur sina lokaler och tanken på ett nytt konstmuseum väcktes. 1916 utlystes en tävling om utformningen av Götaplatsen. Här skulle en stadsteater, ett konserthus, ett konstmuseum och en konsthall byggas. 1925 invigdes byggnaden som konstmuseum vid Götaplatsen. På 60-talet utvidgades museet med ett ljust nybygge anpassat till den gamla byggnaden.

I januari 1996 fick museet ny entréhall och tillbyggnad som rymmer Hasselblad Center, museibutik samt en restaurang. Konstnären Pål Svenssons grindar i järn och brons pryder den nya entrén som genom den nya tillbyggnaden flyttats närmare ner mot Götaplatsen och blivit mer tillgänglig.

Göteborgs konstmuseum har tre stjärnor i Michelins Green Guide.