Gå direkt till innehåll
Lina Selander, Ceremonin (stillbild från videoverk), 2016, Göteborgs konstmuseum
Lina Selander, Ceremonin (stillbild från videoverk), 2016, Göteborgs konstmuseum

Pressmeddelande -

Lina Selanders Ceremonin doneras till Göteborgs konstmuseum

Lina Selander är en av Sveriges mest nyskapande konstnärer.  Göteborgs konstmuseum kan nu med glädje meddela att ett av Selanders viktigaste verk, Ceremonin från 2016, har donerats till museet av familjen Hielte. Verket visas i Skulpturhallen.

Lina Selander har främst arbetat med rörliga bilder men också med ljud och text. Hennes verk är ofta installationer där alla dessa olika komponenter ingår och samverkar med varandra. Selander var Sveriges bidrag till Venedigbiennalen 2015 och har visat sina verk på en rad viktiga institutioner i Sverige och internationellt. Sedan 2014 arbetar hon tillsammans med Oscar Mangione.

Ceremonin – ett poetiskt collage med djärva språng i tid och rum
Ceremonin är en 16 minuter lång film som börjar med ljudet från ett papper som rivs uti. Efter ett tag framträder en bild av titelbladet från Rudbecks Atlantica från 1677. Där syns hur Rudbeck river en flik från en jordglob och därmed avslöjar Sverige som platsen för antikens sjukna Atlantis.

En röst läser en fragmentarisk text. Filmklipp från Stockholmsförorten Bredäng, där Lina Selander är bosatt, sammanställs med bilder från bland annat ett fängelseuppror i Attica State Prison, New York 1971, Tutankhamons sigillförsedda sarkofag och entrén till Stasis högkvarter i Berlin.

Selander är på samma gång, forskare, politisk kommentator och berättare, men framförallt konstnär. Hennes filmer blir till poetiska collage snarare än linjära berättelser. Selander arbetar med djärva språng i tid och rum och avtäcker lager på lager av tecken och betydelser.

En ansedd samling tack vare generösa donatorer
Donationen av Lina Selanders verk innebär att Göteborgs konstmuseums samling med samtidskonst förstärks med ytterligare ett betydande verk. En bred och djup samling är en förutsättning för ett konstmuseum som vill vara en relevant aktör i konstvärlden. 

Precis som när museet öppnade för snart hundra år sedan, är donationer från privata givare viktiga för att museet skall kunna utöka sin samling. Genom åren har museet tagit emot många betydelsefulla donationer som har byggt upp museets samling till den höga internationella standard den blivit uppmärksammad och erkänd för.

En samling av internationell klass
Göteborgs konstmuseums samling omfattar främst västerländsk konst från 1400-tal till nutid med tyngdpunkt på Norden. Särskilt den del som innehåller nordisk konst från sekelskiftet 1900 är exceptionell i sitt slag.

Idag omfattar samlingen närmare 70 000 verk i olika medier med omkring 4 300 målningar, skulpturer, installationer och videoverk, 61 000 akvareller, teckningar och grafiska blad, 900 fotografier samt 2 300 barnboksillustrationer. Samlingen utgör grunden för museets arbete med utställningar, pedagogik och forskning. Den möjliggör också samarbeten med internationella museer och samarbetspartners om utställningsprojekt, forskning och inlån av eftertraktade verk.


Kontakt
Helene Karlsson, kommunikatör, 031-368 35 07, helene.karlsson@kultur.goteborg.se

Anna Hyltze, Tf museichef, 031-368 35 20, anna.hyltze@kultur.goteborg.se 

Ämnen

Regioner


Göteborgs konstmuseum har en av norra Europas främsta konstsamlingar. Denna sträcker sig från 1400-talet fram till idag med betydande verk inom både nordisk och internationell konst. Förutom samlingen erbjuder museet utställningar, familjeaktiviteter, föreläsningar, workshops och visningar. Här finns restaurang samt en välsorterad museibutik. Samlingen omfattar omkring 70 000 verk och museet har ca 250 000 besökare årligen.

Kontakter

Malin Opperud

Presskontakt Kommunikatör och presskontakt 031-368 35 28

Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseum har samlingar från 1400-talet fram till idag. Museet har en nordisk profil men i samlingarna ingår även äldre nederländsk och fransk konst med verk av Rembrandt, van Gogh, Monet och Picasso.

På översta våningsplanet finns Fürstenbergska galleriet som ursprungligen var en privat samling men som senare tillföll museet. Här hänger målningar av konstnärer som Edvard Munch, Ernst Josephson, Carl Larsson, PS Krøyer och Anders Zorn.

Göteborgs museum bildades 1861. Genom gåvor av bl a Pontus och Göthilda Fürstenberg hade man snart vuxit ur sina lokaler och tanken på ett nytt konstmuseum väcktes. 1916 utlystes en tävling om utformningen av Götaplatsen. Här skulle en stadsteater, ett konserthus, ett konstmuseum och en konsthall byggas. 1925 invigdes byggnaden som konstmuseum vid Götaplatsen. På 60-talet utvidgades museet med ett ljust nybygge anpassat till den gamla byggnaden.

I januari 1996 fick museet ny entréhall och tillbyggnad som rymmer Hasselblad Center, museibutik samt en restaurang. Konstnären Pål Svenssons grindar i järn och brons pryder den nya entrén som genom den nya tillbyggnaden flyttats närmare ner mot Götaplatsen och blivit mer tillgänglig.

Göteborgs konstmuseum har tre stjärnor i Michelins Green Guide.