Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressvisning: Mellan kropp, arkitektur och skulptur. Konstnären Jone Kvie ställer ut på Göteborgs konstmuseum

Vårens första utställning presenterar den norske konstnären Jone Kvie (f. 1971). Kvie är skulptör som utforskar skulptur som form, material och vikt genom klassiska och modernistiska metoder. Med referenser till natur, alkemi och universum undersöker han vår samtid och det mänskliga tillståndet i stor-skaliga, organiska och minimalistiska skulpturer. Gjutna i brons, aluminium eller huggna i marmor är skulpturernas uttryck avskalat, massivt och precist. Det är med stor glädje som Göteborgs konstmuseum visar Jone Kvie i en separatutställning med flera nyproducerade verk.

Med utställningen Metamorfos lämnar Kvie tidigare tema om universum med fallna stjärnor, gasmoln och meteorer för att komma tillbaka till jorden som plats för inspiration. För utställningen har han arbetat med såväl skulpturala verk av solitär karaktär som två nya skulpturserier med fokus på rumsliga installationer bestående av låga, golvbaserade verk. Med en särskild ljusdesign experimenterar han med ljusets betydelse för förståelsen av skulptur och fortsätter undersökandet av det egna konstnärskapet. Centralt är betraktandet av tredimensionella verk.

-Jone Kvie är en skulptör som bjuder in betraktaren till en inre och en yttre resa där han uppmuntrar till de egna tankeprocesserna i möte med verken. I Kvies arbete förkroppsligas och visualiseras dubbeltydiga idéer som är svåra att föreställa sig. Det till synes abstrakta och svårbegripliga blir konkret och synligt, som hur en meteor eller ett nervsystem skulle kunna se ut i fysisk och tredimensionell form. Vi tittar inåt och ser samtidigt oss själva utifrån, berättar Camilla Påhlsson, intendent vid Göteborgs konstmuseum och curator för utställningen.


Med utgångspunkt i filosofiska perspektiv och alkemins principer
Flera av Kvies verk refererar till alkemistisk teori och till den grekiska filosofen Herakleitos som antog att grunden till allting var elden. Allting blir till av eld och allting upplöses i eld. Den nya skulpturserien Utan titel #1, 2, 3 (2018) har också kopplingar till detta tema, inte minst genom tillblivelseprocesserna där eld utgör en central del av gjuttekniken för skapandet av en skulptur.

Motsatsrelationer utgör en annan del av alkemins styrande principer där kallt och varmt, hårt och mjukt möts. Denna dubbelhet återkommer även i verket Evolution (2017), där eldflammornas rörelse från ett brinnande bildäck fångats i vit marmor. Människans psyke, kunskapsprocesser och symbolspråk är andra filosofiska perspektiv som intresserar konstnären. I sammanhanget kan också Carl Jungs arketyp lära nämnas som en inspirationskälla.


Möten mellan kropp, arkitektur och skulptur

I skulpturserien Second Messenger (2017/2018) utforskar Kvie mötet mellan den organiska basaltstenen och olika aluminiumobjekt, gjutna av förpackningsmaterial funna på olika byggplatser. Basaltstenens placering mot objekten i aluminium riktar uppmärksamheten mot materialens mötespunkter och relationen till varandra. Utifrån det perspektivet är det tydligt att Kvie arbetar med att definiera mellanrummen eller glappet i den rumsliga gestaltningen lika mycket som med objekten i sig.

Skulpturerna kan läsas som möten mellan kropp, arkitektur och kultur men berör också fysiologiska aspekter. Den svarta basaltstenen är en vulkansten rik på kalcium från staden Izmir i Turkiet. Precis som alla levande organismer, behöver vi mineralen för att nervsystemet ska fungera och skicka signaler, därav titeln Second Messenger.


Ett uppskattat verk i samlingen
Kvies skulpturala verk Oracle (2004) ingår sedan tidigare i Göteborgs konstmuseums samling och vårens separatutställning ger publiken möjlighet att lära känna konstnärskapet på djupet. Utställningen är producerad av Göteborgs konstmuseum och visas till och med den 20 maj.

Utställningen produceras med stöd från Office for Contemporary Art Norway

Biografi
Jone Kvie (f. 1971) är född i Stavanger, Norge och bor i Skräddaröd, Skåne. Han är utbildad vid Konsthögskolan i Oslo och vid Vestlandets konsthögskola i Bergen. 2017 gjorde han en separatutställning på Vigeland museum, 2015 Nässjö konsthall och 2008 på Kristianstad konsthall. Kvie har bland annat ställt ut på Bohusläns museum (2016), AROS, Århus konstmuseum (2013), Skissernas museum (2012), Bergen konstmuseum, (2011), Malmö konstmuseum (2010) och Haugar konstmuseum (2010). 

Jone Kvie är representerad på Corcoran museum i Washington DC, USA, Aros konstmuseum i Danmark, Nationalmuseet i Norge, Statens konstråd och Göteborgs konstmuseum.


Pressvisning
Välkommen till pressvisning torsdagen den 22 februari kl. 11

Tf Museichef Anna Hyltze hälsar välkommen
Intendent Camilla Påhlsson presenterar utställningen
Konstnären medverkar på pressvisningen

Vänligen anmäl ditt deltagande senast tisdagen den 20 februari till:
Helene Karlsson, Kommunikatör
031-368 35 07, helene.karlsson@kultur.goteborg.se


Vernissage
Välkommen till vernissage lördagen den 24 februari kl. 14


Kontakt
Helene Karlsson, Kommunikatör
031-368 35 07, helene.karlsson@kultur.goteborg.se

Camilla Påhlsson, Intendent för samtidskonst
031-368 32 38, camilla.pahlsson@kultur.goteborg.se

Anna Hyltze, Tf Museichef
031-368 35 20, anna.hyltze@kultur.goteborg.se

Ämnen

Regioner


Göteborgs konstmuseum har en av norra Europas främsta konstsamlingar. Denna sträcker sig från 1400-talet fram till idag med betydande verk inom både nordisk och internationell konst. Förutom samlingen erbjuder museet utställningar, familjeaktiviteter, föreläsningar, workshops och visningar. Här finns restaurang samt en välsorterad museibutik. Samlingen omfattar omkring 70 000 verk och museet har ca 250 000 besökare årligen.

Kontakter

Malin Opperud

Presskontakt Kommunikatör och presskontakt 031-368 35 28

Relaterat innehåll

Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseum har samlingar från 1400-talet fram till idag. Museet har en nordisk profil men i samlingarna ingår även äldre nederländsk och fransk konst med verk av Rembrandt, van Gogh, Monet och Picasso.

På översta våningsplanet finns Fürstenbergska galleriet som ursprungligen var en privat samling men som senare tillföll museet. Här hänger målningar av konstnärer som Edvard Munch, Ernst Josephson, Carl Larsson, PS Krøyer och Anders Zorn.

Göteborgs museum bildades 1861. Genom gåvor av bl a Pontus och Göthilda Fürstenberg hade man snart vuxit ur sina lokaler och tanken på ett nytt konstmuseum väcktes. 1916 utlystes en tävling om utformningen av Götaplatsen. Här skulle en stadsteater, ett konserthus, ett konstmuseum och en konsthall byggas. 1925 invigdes byggnaden som konstmuseum vid Götaplatsen. På 60-talet utvidgades museet med ett ljust nybygge anpassat till den gamla byggnaden.

I januari 1996 fick museet ny entréhall och tillbyggnad som rymmer Hasselblad Center, museibutik samt en restaurang. Konstnären Pål Svenssons grindar i järn och brons pryder den nya entrén som genom den nya tillbyggnaden flyttats närmare ner mot Götaplatsen och blivit mer tillgänglig.

Göteborgs konstmuseum har tre stjärnor i Michelins Green Guide.