Blogginnlegg -

Vask og vedlikehold av ull

Produktene fra Baylon garanteres for ullvask i maskin ved 40°C. Vaskesymbolet oppfordres til ekstra skånsom og kort vask. Les mer om våre vaskesymboler her.

Det er viktig å kun bruke vaskemiddel for ull, dvs PH-nøytralt vaskemiddel uten enzymer og blekemidler, for å bevare alle egenskapene i den rene råvaren. Uegnede midler kan forårsake at fibrene går i oppløsning og det blir hull i plaggene. Ullklærne må vaskes med like fargetoner. De må ikke ligge i bløt da det kan oppstå toving eller annen fiberskade.

Gode tips

  • Maskinvask i 40°C
  • Bruk ullprogram
  • Bruk vaskemiddel for ull
  • Vask med like fargetoner
  • Ikke vask med full maskin

Helst maskinvask

Maskinprogrammene er ofte mer skånsomme enn håndvask da temperaturen er nøyaktig regulert (med mindre man har en feiltemperering på maskinen), samt at sentrifugeringsprogrammet er tilpasset. Maskinvask skyller ut skyllevannet med rester av såpe og skitt og sentrifugering gjør at plaggene tørkes fortere. Våte ullklær kan være gode forhold for bakterievekst gjennom restvannet, til tross for at ull er bakteriehemmende. Ved manuelt å vri opp klærne kan dimensjonene på plagget endres, det kan klemme og ”gnisse” ullfibrene så de mister glans og elastisitet, samt at de kan risikere å ikke tørke tilstrekkelig slik at de blir liggende våte. Plaggene bør ikke henges opp til tørk våte og tunge da de kan miste fasongen. Når plaggene er sentrifugert kan de henges opp til tørk – de trenger altså ikke å tørke liggende. Best for ull av høy kvalitet er det å kun fylle halve maskinen med tøy slik at fibrene ikke gnisser mot hverandre.

Lufting som «vask»

I mange tilfeller er det god renseeffekt å henge plagget til utlufting. Ulltøy og ullundertøy har den fordelen at det ikke trengs å vaskes etter én dags bruk da ull er bakteriehemmende, i tillegg vil skitten som regel legge seg utenpå, og ikke trekke inn i fibrene. Ullfibrene er bygget sammen av en rekke luftlommer, som er bærere av smuss, lukt, fuktighet og lignende fra kroppen eller utenfra, og skilles ut ved enkel lufting i frisk luft over et par timer.

Tørketrommel

Ullklærne kan tørkes i tørketrommel ved lav varme. Trommelen bør ikke være mer enn halvfull for best bevaring av ullens kvaliteter.

Stryking

Plaggene kan strykes ved lav varme. Det er fordelaktig å legge en fuktig klut mellom strykejernet og plagget.

Emner

  • Mote

Kontakter

Liselott Fein

Pressekontakt Markedssjef 98446910

Pernille Baylon Siem

Pressekontakt Adm dir. og designer 913 21 812

Janicke Knudtzon

Pressekontakt Salgssjef 915 44 188

Relatert innhold